Bekijk de Wandelreis IJsland, 11 dagen van Djoser

Wandelreis IJsland 11 dagen

Wandelen door buitenaardse landschappen

Vanaf € 2.795,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Het kleurrijke Reykjavik is beginpunt van deze unieke wandelreis. We wandelen in drie verschillende natuurgebieden, waar een basiskamp opgezet wordt. Djoser zorgt voor de kampeer- en kookuitrusting en zelf neem je alleen een slaapzak mee. In de vallei bij Thorsmörk en bij Skaftafell zijn diverse goede gemarkeerde wandelroutes en ook Landmannalaugar, dat rijk is aan geothermische verschijnselen, is een wandeleldorado. We bezoeken de beroemde waterval Gullfoss en de met ijsschotsen bezaaide blauwe lagune Jökulsárlón.

Daarom Djoser

  • Rechtstreekse vlucht met Icelandair
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Overnachting in centraal gelegen guesthouse in Reykjavik
  • Maaltijden tijdens kamperen inclusief
  • Wandeltochten vanuit 3 basiskampen
  • Inclusief de 'Gouden Cirkel'
  • Lopen langs oude én jonge kraters
  • Wandelen naar de zwarte waterval
  • Dagtocht naar ijsbergmeren
  • De Koningsetappe lopen!

Route en kaart

Routekaart Wandelreis IJsland, 11 dagen
  1. Amsterdam - Reykjavik
  2. Reykjavik - Gouden Cirkel - Thorsmörk
  3. Thorsmörk
  4. Thorsmörk - Skaftafell
  5. Skaftafell
  6. Skaftafell, Jökulsárlón
  7. Skaftafell - Landmannalaugar
  8. Landmannalaugar
  9. Landmannalaugar
  10. Landmannalaugar - Reykjavik
  11. Reykjavik - Amsterdam

Reisbeschrijving

Tijdens Djoser Wandelreizen maak je dagwandelingen vanuit een verblijfplaats of een meerdaagse trekking. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra wandelingen maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde wandeling of activiteit niet door kan gaan of aangepast moet worden. We reizen in groepen van gemiddeld 12, maximaal 16 personen.

Onze wandelreizen worden ingedeeld in categorieën van een tot drie schoentjes, waarbij een schoentje eenvoudig is en drie pittig. Twee schoentjes is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Deze reis krijgt twee schoentjes. Meer informatie over de wandelduur per dag vind je hieronder in de dag-tot-dagbeschrijving en een toelichting over de zwaarte lees je in de praktische informatie.


Bontgekleurde huizen in Reykjavik

Dag 1 Amsterdam - Reykjavik
Na de vlucht van Amsterdam naar Keflavik rijden we naar de hoofdstad Reykjavik. Vanuit het guesthouse waar we de eerste nacht doorbrengen kun je het centrum bezoeken met zijn bontgekleurde huizen.


Continentale plaat en geothermische veld van geisers

Dag 2 Reykjavik - Gouden Cirkel - Thorsmörk
Thingvellir IJslandWe vertrekken vroeg in de ochtend met onze eigen bus en volgen de beroemde Gouden Cirkel. Hierin liggen de ‘must seen highlights’ van IJsland. Als eerste stoppen we bij het historisch en geologisch interessante Thingvellir, de ‘vlakte van het parlement’. Op deze plaats kun je goed zien waar de Euraziatische continentale plaat ophoudt en de Noord-Amerikaanse begint, een indrukwekkend gezicht. De uit elkaar schuivende platen zorgen dat de kloof tussen beide continenten jaarlijks anderhalve centimeter breder wordt.

Geysir IJslandEen uurtje verderop ligt het beroemdste geothermische veld van IJsland Geysir, naamgever van alle geisers. Bij de naastgelegen buur Gullfoss laat het water zich van een geheel andere kant ervaren; massa´s koud water storten zich hier naar beneden over een drietrapswaterval. We rijden richting de zuidkust om aan het einde van de middag ons eerste basiskamp op te slaan in de prachtige vallei van Thorsmörk. We kamperen hier in een IJslands bos op een goed uitgeruste camping. Je slaapt in tweepersoonstenten; Djoser zorgt voor de kampeer- en kookuitrusting, zelf breng je alleen je eigen slaapzak mee. We verblijven twee nachten op deze unieke plaats waardoor we twee mooie dagwandelingen kunnen gaan plannen.


Door de groene vallei van Thorsmörk

Dag 3 Thorsmörk
Thorsmork IJsland Vandaag beginnen we met een mooie wandeling aan de noordkant van de vallei waarbij we eerst de 458 meter hoge Valahnukur beklimmen, vanaf hier hebben we een schitterend uitzicht over de gehele vallei. Na de afdaling lopen we verder om via de flanken van de Tindfjöll weer terug te keren in de vallei. In het voorjaar van 2010 is dit gebied het decor geweest van een serie spectaculaire vulkaanuitbarstingen en daar gaan we vandaag een kijkje nemen. We lopen via een prachtig pad omhoog naar de pas Fimmvörduháls, de locatie van de uitbarsting van maart 2010. We lopen hier langs de jongste kraters waar de lava nog ligt na te stomen. De asbedekking is afkomstig van de Eyjafjalljökull, de grote broer die in april 2010 van zich liet horen. In de loop van de middag keren we terug naar onze groene vallei.


Het nationale park Skaftafell

Dag 4 Thorsmörk - Skaftafell
Skaftafell gletsjer IJslandWe vertrekken vroeg in de ochtend met onze eigen bus naar het nationale park Skaftafell. De reis gaat via de zuidkust en onderweg stoppen we bij de waterval Skogarfoss en de vogelrotsen van Dyrholaey waar je papegaaiduikers ziet. Op de mooi gelegen en goed uitgeruste camping van Skaftafell, waar we in de loop van de middag aankomen, slaan we ons tweede basiskamp op. Het nationale park Skaftafell, dat 1700 km² beslaat, ligt aan de voet van Hvanndalshnukur, met 2110 meter de hoogste berg van IJsland, en aan de rand van de reusachtige ijskap Vatnajökull. De uitlopers vormen indrukwekkende gletsjertongen in de richting van de zuidkust. Behalve gletsjers vertoont het landschap barre spoelzandvlaktes (sandur), hellingen vol wilde bloemen en scherpgevormde bergkammen.

Een eenvoudige wandeling over een geleidelijk stijgend pad van een kleine 1,5 uur (heen en terug) brengt je naar de fraaie Svartifoss. Deze twintig meter hoge ‘zwarte waterval’ dankt zijn naam aan de zeshoekige kolommen van donker basalt waar het water langs valt. Geologen noemen dit een lavaorgel. Op het kampeerterrein in de natuur merk je pas goed hoe eindeloos lang de IJslandse zomeravonden duren. Je kunt tot tegen middernacht van daglicht profiteren.

  • Wandelduur: ongeveer 1,5 uur
  • ca. 120 meter stijgen en dalen.


Dag 5 Skaftafell
Skaftafell gletsjer uitzicht IJslandDe eerste dag in Skaftafell maken we een tocht van 6,5 uur in de richting van de  1126 meter hoge Kristínartindur die aan drie kanten is omgeven door ijs en een onvergetelijk uitzicht biedt over de Skaftafellsjökull in de diepte. Ga je er liever zelf op uit dan kun je in dit gebied kiezen uit verschillende gemarkeerde wandelingen over goed begaanbare paden, variërend van enkele uren tot een hele dag. Wie meer van het imponerende gebied vanuit de lucht wil bekijken, kan een rondvlucht maken, maar je kunt ook kiezen voor dagexcursies naar de kraterrijen van Lakigigar of naar de hoogste berg Hvanndalshnukur.

  • wandelduur: ongeveer 6,5 uur.
  • ca. 1000 meter stijgen en dalen.


Een ijsschotsen bezaaide blauwe lagune

Dag 6 Skaftafell, Jökulsárlón
Jökullsarlón IJslandVandaag staat een dagtocht op het programma naar een van de mooiste gebieden van de zuidkust. We rijden langs de meer dan 100 kilometer brede Vatnajökull en onderweg zie je enorme gletsjertongen die zich uitstrekken vanaf de ijskap tot op zeeniveau. Het einddoel is de met ijsschotsen bezaaide blauwe lagune Jökulsárlón. In dit surrealistisch aandoende ijsbergenmeer steken regelmatig zeehonden speels de kop op. Je kunt er een boottocht maken met een grappig uitziend amfibiebootje of een zodiac en in de omgeving zijn prachtige wandelingen mogelijk. In de loop van de middag rijden we terug naar Skaftafell.


Het spectaculaire dal Landmannalaugar

Dag 7 Skaftafell - Landmannalaugar
Landmannerlaugar IJslandWe staan vroeg op om ons kamp af te breken. Over een prachtig bergtraject dat alleen in de zomer begaanbaar is, rijden we via de vulkanische Eldgjákloof naar Landmannalaugar, een dal in een pastelkleurig berggebied. Het middelpunt is het lavaveld Laugahraun dat voor een groot deel bestaat uit obsidiaan, zwart vulkanisch glas. Het veld dankt zijn oorsprong aan verschillende vulkanen maar de meeste lava stroomde in de 15e eeuw uit de krater in de rode berg Brennisteinsalda. Nadat we ons kamp voor de komende drie nachten hebben opgebouwd, kun je genieten van een aangenaam natuurlijk bad, gevormd door de warme en koude bronnen die in dit gebied ontspringen. Zoals op veel plaatsen in IJsland is de omgeving rijk aan geothermische verschijnselen.

Dag 8 Landmannalaugar
Landmannerlaugar IJslandEr zijn hier zijn weer fantastische wandelingen te maken, de combinatie van goed gemarkeerde routes en duidelijk kaartmateriaal maken van Landmannalaugar een waar wandeleldorado. De gehele omgeving is rijk aan geothermische verschijnselen wat in combinatie met de gitzwarte lavavelden en gekleurde bergen een onvergetelijke indruk zal maken. Een tip voor vandaag kan de kleurrijke explosiekrater Ljótipollur zijn.

Dag 9 Landmannalaugar
Vandaag volgen we de ‘koningsetappe’, een deel van het langeafstandswandelpad naar de zuidkust. Deze 24 kilometer lange route (twee keer twaalf) voert langs talloze stoombronnen naar het Hrafntinnuskermassief, een duizend meter hoge berg van obsidiaan. Na een klim van 600 meter heb je, bij goed weer, een onvoorstelbaar uitzicht. De terugweg voert over hetzelfde spoor maar biedt een heel andere ervaring dan de heenweg. In totaal wandel je ca. 6 uur, inclusief pauzes kun je rekenen op een tocht van ongeveer 8 uur.

Voel je meer voor een kortere wandeling dan kun je ook in hier weer kiezen uit goed uitgezette routes, van een korte wandeling door het lavaveld in de achtertuin van onze camping, tot tochten van vier à vijf uur.

  • Afstand: 24 km
  • Wandelduur: ongeveer 6 uur
  • 600 m stijgen en dalen


Terug naar hip Reykjavik

Dag 10 Landmannalaugar - Reykjavik
Dag 11 Reykjavik - Amsterdam
Reykjavik IJslandDe tijd is gekomen om alle spullen in de bus te laden die ons terug naar de civilisatie zal brengen. We volgen een mooie route langs de voet van de Heklavulkaan en zullen nog enkele malen met weemoed achter ons kijken als we het vlakke land doorkruisen. In de middag bereiken we Reykjavik. Je hebt hier de middag en avond de tijd om deze hippe hoofdstad te bezoeken. Liefhebbers kunnen aan het eind van de middag nog een optionele walvissafari maken om ‘s werelds grootste zoogdier van dichtbij te zien. De volgende dag vertrekken we naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
20 jun - 30 jun
Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.795,-

Informeer mij als de vertrekdata en prijzen bekend zijn na 20-06-2025.

*

Hartelijk dank voor de belangstelling. Wij sturen een e-mail als nieuwe data en prijzen voor Wandelreis IJsland, 11 dagen online staan.

Inclusief

  • Vliegreis
  • Ruimbagage
  • Alle vluchttoeslagen
  • Overnachting in Reykjavik in centraal gelegen guesthouse
  • Kampeerovernachtingen
  • Maaltijden tijdens kampeerovernachtingen t.w.v. € 195,-
  • Vervoer
  • Excursies volgens programma
  • Bezoek aan de Gouden Cirkel: Thingvellir, Geysir, Gullfoss
  • Nederlandse reisbegeleiding

Exclusief

Maaltijden in Reykjavik, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking. 

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.445,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonstent (in Reykjavik is dit een eenpersoonskamer) boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 75,-. 

Hotelverlenging

Het is mogelijk een verlenging te nemen in Reykjavik. De prijs is vanaf € 114,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 162,- per nacht.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit een zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 12 deelnemers, het maximum is 16.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Reviews IJsland, 11 dagen

Gemiddelde beoordeling: 9,0

  • Wandelen in een prachtig ongerept landschap, met voldoende tijd voor enkele toeristische trekpleisters. Kamperen is pittig, wel steeds in een prachtige omgeving, je beleeft IJsland echt. Door 3 plaatsen aan te doen is er voldoende afwisseling in de natuurpracht. Een aanrader!

    9,0

  • Fantastische reis..! Prachtige natuur, veel gezien en gedaan en hele gevarieerde en leuke groep. Flexibel programma, voor elk wat wils. Reisbegeleiding was perfect, zowel de Nederlandse begeleider als de lokale chauffeur. Ook niets aan te merken op accommodaties en maaltijden. Een ideale vakantie!

    10,0

  • Supermooie reis! Ik heb genoten! Alle ingrediënten waren goed, prachtige natuur, mooi programma, superweer, hele leuke groep, enthousiaste goede reisleider die mede zorgde voor de goede sfeer, fijne flexibele chauffeur. Alles was goed geregeld, zelfs de zalm op de valreep.

    9,0

  • Lekker actieve reis in de meest spectaculaire en mooie landschappen. Door het kamperen in de onbewoonde wereld en de prachtige wandelingen, gecombineerd met de excursies op de reisdagen, zie je IJsland op zijn mooist! Mooi weer en een leuke groep maakten het compleet.

    10,0

Praktische informatie

Accommodatie

In Reykjavik overnachten we de eerste nacht in een centraal gelegen guesthouse. De accommodatie bevindt zich op het terrein van de universiteit op loopafstand van het centrum van Reykjavik. De sanitaire voorzieningen worden gedeeld, Het ontbijt is niet inbegrepen. De overige nachten kamperen we op goede kampeerterreinen en slapen we in tweepersoonstenten. De kampeerterreinen zijn veelal op de meest schitterende locaties gelegen: bijvoorbeeld vlakbij een gletsjer in Skaftafell of in de vallei van Landmannalaugar, waar de omliggende vulkanische bergen de meest waanzinnige kleuren hebben en je na een wandeling een duik kunt nemen in een natuurlijke warmwaterbron. Je zet zelf je tent op. Djoser zorgt voor de kampeer- en kookuitrusting, zelf breng je alleen je eigen slaapzak mee. Je slaapt op 'self-inflatable' matjes van ca. 3 cm dik.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Reykjavik Guesthouse

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonstent (in Reykjavik is dit een eenpersoonskamer) boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 75,-. 

  • Tenten camping IJsland
  • Tent camping IJsland
  • Uitzicht camping IJsland
  • Bank camping IJsland

Vliegreis

Icelandair

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

  • Vlucht met

    Icelandair

    Traject

    Amsterdam - Reykjavik

    Vertrek

    14:00 - 15:10

  • Vlucht met

    Icelandair

    Traject

    Reykjavik - Amsterdam

    Vertrek

    07:40 - 12:40


Tijdverschil: In de zomermaanden is het in IJsland twee uur vroeger dan in Nederland.

Icelandair is een luchtvaartmaatschappij die gevestigd is in Reykjavik. De lijnvlucht tussen Amsterdam en Reykjavik bestaat sinds begin jaren '90. Binnen Europa kun je tegen betaling aan boord gebruikmaken van de 'food service', de drankjes zijn gratis. Onder het motto 'never get bored, on board!’ biedt Icelandair bijna 50.000 minuten aan entertainment aan.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.445,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

We maken gebruik van een eigen, lokaal gehuurde bus. We volgen de uitstekende rondweg (route 1) langs de kust, vanaf Thorsmörk rijden we het bergachtige binnenland in. In de zomer zijn ook de bergtrajecten over het algemeen goed begaanbaar.

  • Icelandair vliegtuig wandelreis Ijsland DJoser
  • Wandelreis Ijsland bus vervoersmiddel rondreis DJoser

Bij de reis inbegrepen

  • Vliegreis
  • Ruimbagage
  • Alle vluchttoeslagen
  • Overnachting in Reykjavik in centraal gelegen guesthouse
  • Kampeerovernachtingen
  • Maaltijden tijdens kampeerovernachtingen t.w.v. € 195,-
  • Vervoer
  • Excursies volgens programma
  • Bezoek aan de Gouden Cirkel: Thingvellir, Geysir, Gullfoss
  • Nederlandse reisbegeleiding

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de wandeltochten die tijdens de reis gemaakt worden.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens de wandelreis in IJsland zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

  • Wandeltochten op dag 2 tot en met 9 met Nederlandse reisbegeleiding
  • Bezoek aan de Gouden Cirkel: Thingvellir, Geysir, Gullfoss
     

Ter plaatse zijn ook andere excursies mogelijk. De reisbegeleider kan je hierover adviseren en regelt eventueel een excursie voor de groep.

Reisdocumenten

  • Geldig paspoort of identiteitskaart. Deze dient na je vakantie in IJsland nog minimaal 3 maanden geldig te zijn.
  • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek. 
     

Geldzaken

In IJsland wordt er betaal met kronen. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: in Reykjavik en op de luchthaven Kefkavik zijn geldautomaten.
Contant: euro’s.
Creditcards: zijn in de stad en op de luchthaven te gebruiken.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven, geldt een minimum van € 150,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. Daarnaast staat het je vrij om als blijk van waardering een fooi aan de reisbegeleider te geven.

Maaltijden

Alle maaltijden vanaf de lunch op dag 2 tot en met lunch op dag 10 zijn inbegrepen. In de drie natuurgebieden zetten we ons basiskamp op, inclusief een speciale keuken/dinertent, kookspullen, tafels en stoelen. Zo creeëren we een gezellig onderkomen op de meest bijzondere plekken, bijvoorbeeld wanneer we in Landmannalaugar midden tussen de lava-velden verblijven! We nemen al het eten mee vanuit Reykjavik en bereiden onder begeleiding van de reisbegeleider onze eigen maaltijden. Het eten wordt van tevoren ingekocht door ons lokale agentschap in Reykjavik. Van iedere deelnemer wordt tijdens de reis een actieve bijdrage verwacht bij het koken en andere huishoudelijke activiteiten zoals corvee, het mede opzetten van de kooktent en het in- en uitladen van de bus. Onze ervaring leert dat het een gezellig groepsgevoel in de hand werkt en iedereen steekt op een ontspannen manier z'n handen uit de mouwen. Niets lekkerder dan een zelfgebraden stukje IJslands lam na een prachtige wandeldag! In Reykjavik is het ontbijt niet inbegrepen.

Gezondheid

Voor deze reis gelden geen specifieke gezondheid risico’s en de medische voorzieningen zijn goed. In het algemeen raden wij altijd aan om een kleine reisapotheek mee te nemen op reis. Meer tips en informatie hierover ontvang je via Mijn Djoser, na boeking. Omdat er op reis altijd iets kan gebeuren en sommige kosten hoog kunnen oplopen, stellen wij het verplicht aan onze reizigers om een reisverzekering af te sluiten. De wandel- en fietsreizen van Djoser zijn geschikt voor iedereen met een normale goede conditie die goed ter been is en in het geval van fietsreizen met enige regelmaat fietst. Kijk voor het maken van een goede afweging of de reis voor jou passend is bij ‘Zwaarte van de reis’. Neem bij twijfel gerust contact op.

Hotelverlenging

Het is mogelijk een verlenging te nemen in Reykjavik. De prijs is vanaf € 114,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 162,- per nacht.

Klimaat en geografie

Het IJslandse klimaat is milder dan de noordelijke ligging doet vermoeden, maar het weer is wel erg onvoorspelbaar. Binnen een half uur kan een strakblauwe lucht verdrongen zijn door een flinke regen- of sneeuwbui. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur in het zuiden rond de 15°C. Tussen half juni en half juli gaat de zon nauwelijks onder, zodat je ook ’s avonds nog van alles kunt ondernemen.

Zwaarte van de reis

  • Zwaarte wandelreis
  • Zwaarte wandelreis
  • Zwaarte wandelreis

We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de duur van de tochten, de niveauverschillen, de hoogten waarop we wandelen en de verhouding van rust- en wandeldagen. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid.

Laagste punt wandeltocht: 50 meter
Hoogste punt wandeltocht: 1126 meter
Maximaal stijgen: 1000 meter
Maximaal dalen: 1000 meter
Totaal aantal km wandelen: 78 km
Gemiddelde wandelduur: 6,5 uur

Voor meer informatie over de duur van de wandelingen, de lengte en de hoogteverschillen verwijzen we naar de dag-tot-dag-beschrijving.

Deze wandelreis bestaat uit wandelingen vanuit drie verschillende basiskampen. Zowel Thorsmörk, Skaftafell als Landmannalaugar zijn wandeleldorado’s met vele verschillende goed uitgezette wandelroutes. Er zijn routes van een uur tot tochten van ruim 6 uur mogelijk. Je kunt de zwaarte van de reis uiteindelijk zelf bepalen. De reisbegeleider neemt de liefhebbers mee op de tochten zoals deze in onze brochure en ook op deze website beschreven staan. In de vallei van Thorsmörk wandelen we via een prachtig pad omhoog naar de pas Fimmvörduháls, de locatie van de uitbarsting van maart 2010. In Skaftafell is dit op de eerste dag de eenvoudige wandeling naar de Svartifoss waterval van ca. 1,5 uur over een geleidelijk stijgend pad. Op de tweede dag in dit nationale park staat een wandeling van ca. 6,5 uur op het programma, een lange tocht naar een van de hoogst bereikbare toppen van het park; de Kristínartindur met de hoogste piek op 1126 meter hoogte. Deze tocht is meer een 3 schoentjes wandeling. Je stijgt en daalt ca. 1000 meter. In Landmannalaugar staat een wandeling van 24 kilometer op het programma waarbij je in totaal ca. 600 meter stijgt en daalt. Het is de koningsetappe van het lange afstandspad van Landmannalaugar naar de zuidkust. Een route van 12 km voert naar het op 1000 meter hoogte gelegen Hrafntinnusker massief en je loopt dezelfde route weer terug. Het is een lange wandeling, inclusief pauzes ongeveer 8 uur, maar kan te allen tijde ingekort worden.
 

Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je wandelreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie. Een goede uitrusting is ook van belang. Zorg altijd voor goed ingelopen schoenen en neem de juiste kleding mee. Niets is zo vervelend als gebrekkig materiaal.
 

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij begeleiden de wandeltochten, zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie voor wandelen, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Hoe zwaar zijn de wandelingen?

Deze wandelreis bestaat uit wandelingen vanuit twee verschillende basiskampen. Er zijn routes van een uur tot tochten van ruim 6 uur mogelijk. Je kunt de zwaarte van de reis uiteindelijk zelf bepalen. In Skaftafell is dit op de eerste dag de eenvoudige wandeling naar de Svartifoss waterval van ca. 1,5 uur over een geleidelijk stijgend pad. Op de tweede dag in dit nationale park staat een wandeling van ca. 6,5 uur op het programma, een lange tocht naar een van de hoogst bereikbare toppen van het park; de Kristínartindur met de hoogste piek op 1126 meter hoogte. Deze tocht is meer een 3 schoentjes wandeling. Je stijgt en daalt ca. 1000 meter. In Landmannalaugar staat een wandeling van 24 kilometer op het programma waarbij je in totaal ca. 600 meter stijgt en daalt. Het is de koningsetappe van het lange afstandspad van Landmannalaugar naar de zuidkust. Een route van 12 kilometer voert naar het op 1000 meter hoogte gelegen Hrafntinnusker massief en je loopt dezelfde route weer terug. Het is een lange wandeling, inclusief pauzes ongeveer 8 uur, maar kan te allen tijde ingekort worden.

Voor exacte informatie over de lengte, wandelduur en stijging/daling, zie de dag-tot-dag-beschrijving op deze website.

Moet ik mijn eigen bagage dragen tijdens de wandeltochten?

Je draagt tijdens de wandelingen alleen je eigen dagrugzak met water, fototoestel, lunchpakket, regenkleding etc. De grote bagage blijft achter op de camping.

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de bussen. Harde koffers raden wij om deze reden af. Ook is een (harde) koffer minder handig tijdens het kamperen dan een tas. We verzoeken je om maximaal 12 kilo mee te nemen.

Leggen we alle afstanden wandelend af?

Niet alle afstanden leggen we wandelend af. We maken gebruik van een eigen, comfortabele bus. Deze zet ons op bepaalde punten af, waar wij onze wandelroute beginnen, en haalt ons vervolgens aan het eind van de tocht weer op (als we niet door wandelen naar onze accommodatie). Met de bus volgen we de uitstekende rondweg (route 1) langs de kust, vanaf Skaftafell rijden we het bergachtige binnenland in. In de zomer zijn de bergtrajecten over het algemeen goed begaanbaar.

Welke wandelschoenen kan ik het beste dragen tijdens deze reis?

We adviseren stevige en goed ingelopen wandelschoenen met voldoende profiel. Zo heb je voldoende steun en goede grip en door het gebruik van ingelopen schoenen voorkom je blaren tijdens de reis.

Bij een buitensportzaak kun je vragen naar wandelschoen ‘categorie A/B of B’.

Wat mag niet in mijn bagage ontbreken?

Goed schoeisel is een must (bergwandelschoenen), evenals regenkleding, een slaapzak, zaklantaarn, handdoek en badkleding. Meestal heb je voldoende aan voorjaarskleding, aangevuld met een fleece voor koudere momenten en tochten op grotere hoogte.

Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?

Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er voldoende tijd is vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Op de meeste dagen staan er wandeltochten op het programma, daarnaast is er af en toe tijd om zelf de omgeving te ontdekken of deel te nemen aan facultatieve excursies.

Behalve wandelen kun je bijvoorbeeld een dagexcursie maken naar de kraterrijen van Lakigigar of de hoogste berg van IJsland. Ook een rondvlucht over de omgeving van Skaftafell behoort tot de mogelijkheden. Wie wil kan een boottochtje maken op het ijsbergenmeer Jokullsárlon en in het programma is ook een excursie opgenomen over de beroemde Gouden Cirkel naar Gullfoss, Geysir en Thingvellir. IJsland is bovendien het land van de heetwaterbronnen. Je komt dan ook overal natuurlijk verwarmde baden tegen, die vaak het hele jaar door gebruikt worden.

Van welke accommodaties maakt Djoser gebruik in IJsland?

Tijdens deze kampeerreis overnachten we in de hippe stad Reykjavik in tweepersoonskamers met gedeeld sanitair op de gang. De rest van de reis slaap je in ruime tweepersoonstenten op goede kampeerterreinen. Djoser zorgt voor de kampeer- en kookuitrusting, zelf breng je je eigen slaapzak mee. 

Is er wifi aanwezig tijdens de reis?

In het hotel in Reykjavik en op de kampeerterreinen kun je van wifi gebruik maken. Ook is het vaak mogelijk bij restaurantjes en cafés wifi te ontvangen.

Is het mogelijk om een éénpersoonstent te boeken?

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonstent boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze meerprijs is te vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.

Hoe wordt de reis begeleid?

Deze reis wordt begeleid door een Nederlandssprekende reisbegeleid(st)er die je bij aankomst in Reykjavik opwacht en de groep gedurende de gehele reis assisteert. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. De reisbegeleiders zijn enthousiaste wandelaars en doen er alles aan om van je wandelreis een succes te maken.

Hoe groot zijn de groepen?

De wandelreizen bestaan gemiddeld uit 12 personen. De maximale groepsgrootte voor deze reis is 16 personen. Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Kan ik deze reis vervroegen of verlengen?

Je kunt via Djoser de heen- of terugvlucht wijzigen, dit is op aanvraag. Wijzigingskosten bedragen € 50,- exclusief eventuele kosten die de luchtvaartmaatschappij in rekening brengt.

Voor de vervroeging of verlenging kan de accommodatie in Reykjavik worden bijgeboekt. De prijs hiervoor kunt u vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.

De prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven. Deze kan ter plaatse geregeld worden.

Hoe is de elektriciteitsvoorziening in IJsland; kan ik mijn batterijen opladen?

De netspanning is 220 volt. De stopcontacten zijn meestal gelijk aan die in Nederland, maar er zijn lokale variaties. Neem daarom een wereldstekker mee.
Op de kampeerterreinen is het mogelijk om tegen betaling (ca. ISK 500 per keer) je batterijen op te laden. In de bus ligt een blok waarin opgeladen kan worden. Er is een converter waardoor gewoon 220 Volt opladers gebruikt kunnen worden. Indien men 12 Volt opladers heeft, kunnen die ook meegenomen worden.

Hoe kan ik in IJsland betalen?

Op de luchthaven Keflavik en in Reykjavik zijn pinautomaten en banken. Hoewel de pinpas het makkelijkst in gebruik is, kun je bij de meeste banken en in enkele grote hotels ook geld wisselen.
De munteenheid is de IJslandse kroon (króna), onderverdeeld in ’aurar’. Er zijn biljetten van 500, 1000, 2000 en 5000 kronen en munten van 100, 50, 10, 5 en 1 kroon. In de bewoonde wereld kun je ook op veel plaatsen terecht met creditcards van vooral Visa en Mastercard. American Express en Diners Club International in mindere mate.

Wat voor weersomstandigheden kunnen we verwachten?

Het klimaat op IJsland is milder dan je zou verwachten. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 15 graden, hoewel dagen met 20 graden geen uitzondering zijn. Houd er rekening mee dat het weer in IJsland erg wisselvallig is en snel kan omslaan.

Foto's en video