Iedere reis een kans voor een betere toekomst

Iedere reis een kans voor een betere toekomst



Een betere toekomst voor kinderen in de landen waar onze reizigers graag komen. Dat is waarom Djoser al ruim twintig jaar samenwerkt met UNICEF. Samen met reizigers steunen wij de initiatieven van UNICEF die kinderen kind laten zijn. Hoe vroeger we kinderen laten leren en spelen, des te beter de kansen voor de toekomst. Voor hen én voor hun bijzondere land. 

Of je nu rondreist in Indonesië, Colombia of Myanmar: het eerste contact dat je legt met de lokale bevolking is vaak met kinderen. Wie vaker reist, herkent het beeld: jonge kinderen die je benaderen, soms voor een pen of een ballon, soms om gewoon een woordje Engels te kunnen spreken. De rijke cultuur en natuur van hun land staan vaak in schril contrast met de magere kansen in het leven van deze kinderen. Djoser werkt als sinds 1993 samen met UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Zo dragen wij, samen met onze reizigers, bij aan een betere toekomst voor kinderen. En tegelijk aan de ontwikkeling van hun land. 


Een glimlach voor peuters in Myanmar

De oprechte glimlach op het gezicht van een kind, als het met speelgoed speelt of potloden krijgt om te tekenen. Die vrolijkheid is universeel, voor ieder kind. Maar vanzelfsprekend is het niet. Bijvoorbeeld voor de kinderen in Kawtbaw in Myanmar. Het dorpje in de staat Kayin telt een kleine honderd huizen. Als het gaat om onderwijs en sociaal-economische omstandigheden, staat Kawtbaw onderaan de regionale ranglijst. Dankzij UNICEF kwam er een Early Childhood Development Center, een plek waar baby’s en peuters kunnen spelen, tekenen en boeken lezen, samen met ouders en vrijwilligers.

Zo’n kinderverblijf in Kawtbaw stelt weinig voor in vergelijking met een crèche in Nederland. Maar het maakt een wereld van verschil voor de kinderen die er gebruik van maken. Uit onderzoek blijkt dat de eerste jaren in het leven van een kind kritiek zijn voor de ontwikkeling van de hersenen. Betere kansen voor de toekomst beginnen in die vroege jeugd. Daarom is Early Childhood Development een speerpunt in het werk van UNICEF. Jonge kinderen die voldoende gezonde voeding krijgen, veilig opgroeien en gestimuleerd worden om te leren en spelen, krijgen een eerlijkere start in het leven. De toekomst van een land als Myanmar begint bij kinderen kind laten zijn.


Samen met de gemeenschap in Namibië

Midden in het dorp Masidi, in het noordoosten van Namibië, staat een grote loofboom. In de schaduw van de bladeren van die boom begon Vivian Ndungati een kinderverblijf. Vivian was bevallen van haar eerste kind. Maar een plek om de ontwikkeling van haar jonge kind te stimuleren was er niet. Dus startte ze zelf een Early Childhood Development Center. Al snel zorgde ze voor zeker 89 kinderen in Masidi. Met de steun van haar gemeenschap bouwde Vivian vervolgens een klaslokaal van stokken en modder: een plek om de kinderen te beschermen tegen de regen. Een simpel gebouw voor kinderen die anders geen goede zorg en ontwikkeling zouden kennen.

UNICEF steunt dit soort lokale initiatieven, met geld, speelgoed en kennis.  Dat biedt een prachtige kans: hoe beter een kind zich op vroege leeftijd ontwikkelt, des te meer kansen voor later. Daarom ontwikkelde UNICEF de Early Childhood Development Kit: een doos met daarin puzzels, boekjes, spelletjes, potloden en papier, blokken en zeep - om kinderen het belang van hygiëne te leren. Met één zo’n doos kunnen vijftig kinderen spelen. De kit voorziet in de leerbehoefte van kinderen tussen de nul en acht jaar oud. En helpt hen sociale en taalkundige vaardigheden op een zorgeloze manier te oefenen.



Deze dozen worden bijvoorbeeld uitgedeeld in het dorp Kawtbaw in Myanmar. Waar de jongste generatie van dit mystieke land kan werken aan zijn ontwikkeling. Maar ook in crisissituaties, zoals in de Colombiaanse stad Mocoa. In april 2017 veroorzaakte een modderstroom daar een enorme ramp. Honderden mensen kwamen om het leven, duizenden families werden getroffen door de gevolgen. Gebrek aan onderdak, schoon water en eten. Naast de eerste noodhulp, leverde UNICEF ook Early Childhood Development Kits aan duizenden kinderen in de regio. Om kinderen afleiding te bieden in hun tijdelijke onderkomens. Maar vooral ook om te zorgen dat hun ontwikkeling niet stil staat.


Iedere reis een kans voor een betere toekomst

Djoser wil bijdragen aan de ontwikkeling van de prachtige landen die we ieder jaar bezoeken. Daarom verdubbelen we de vrijwillige bijdrage die onze reizigers aan UNICEF geven. Zo steunen we samen hulpprogramma’s voor kinderen op onze reisbestemmingen. Eerder boekten we al mooie resultaten voor projecten in Nepal, Ethiopië en Zuid-Afrika. En nu dragen we bij aan onderwijs in Myanmar. Een prachtig land, maar ook een land getekend door natuurgeweld en jarenlange conflicten. Meer dan 2 miljoen Myanmarese kinderen gaan niet naar school. En van de kinderen die wel onderwijs volgen maakt de helft de basisschool niet af. UNICEF zet zich, samen met ons, in om al deze kinderen in de schoolbanken te krijgen.

Zo is iedere reis van Djoser niet alleen een geweldige ervaring voor onze reizigers. Maar ook een kans om ieder kind een betere toekomst te geven.


Eén kit, vijftig blije gezichten

Spelen is natuurlijk voor kinderen. Van Indonesië tot Vietnam, van Peru tot Kirgizië: iedere baby speelt kiekeboe, iedere peuter kan tekenen. In de eerste levensfase groeien onze hersenen sneller dan wanneer ook in de rest van ons leven. Een kinderbrein kan maar liefst duizend hersencellen per seconde activeren. Stuk voor stuk bouwblokken voor de rest van hun leven.


STEUN DJOSER EN UNICEF - SAMEN STERK VOOR KINDEREN

Al meer dan twintig jaar werken Djoser en UNICEF samen aan een beter leven en een goede toekomst voor kinderen op reisbestemmingen van Djoser over de hele wereld. UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Het is dé organisatie die ervoor zorgt dat kinderen overal ter wereld kind kunnen zijn. Als klant van Djoser kun je per boeking een vrijwillige bijdrage geven. Djoser verdubbelt deze donaties en steunt zo de projecten van UNICEF.

> Djoser en UNICEF