Alles over Spaanse tapas
Tapas, je kunt het niet overslaan tijdens een reis naar Spanje. In de zon op het terras met een sangria de lekkerste hapjes delen, dat is ultiem ‘Spaans’ genieten voor de meeste mensen. Maar, is tapas eigenlijk wel een echt iets Spaans, of denken wij dat alleen maar? In deze blog kom je alles te weten over Spaanse tapas.
HistorieEr gaan verschillende verhalen rond over de herkomst van tapas. Veel mensen geloven dat tapas is ontstaan doordat koning Alfonso X van Castilië (13e eeuw) door ziekte genoodzaakt was om kleine porties te nuttigen bij het drinken van wijn. Toen hij eenmaal genezen was, beval hij dat er bij tavernes voortaan bij de wijn kleine hapjes geserveerd moesten worden.
Een ander verhaal dat over tapas rondgaat is dat het zou zijn ontstaan als voorzorgmiddel tegen vliegen. Herbergen zouden wijnglazen bedekken met een sneetje brood of een plakje ham om te voorkomen dat er vliegen in konden. Het Spaanse woord ‘tapar’ betekent ‘afdekken’ en zou daarmee het verhaal bevestigen.
Andere mensen geloven daarentegen dat het is ontstaan in Andalusië, daar zouden herbergen in de 19e eeuw verplicht zijn geweest om kleine hapjes bij de wijn te serveren, om dronkenschap te voorkomen. Nog een andere theorie is dat arbeiders in Andalusië veel kleine porties aten tijdens hun werkdag om zo energiek te blijven.
Welke theorie je ook gelooft, we weten in ieder geval dat de herkomst van tapas wel degelijk in Spanje ligt.
De ‘tapascultuur’Vanaf de 20e eeuw werd tapas steeds populairder. Het is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van het Spaanse sociale leven. Er zijn nog steeds plekken in Zuid-Spanje waar tapas gratis geserveerd worden bij het bestellen van alcoholische drankjes. Tapas is traditioneel gezien een tussendoortje of borrelhapje, maar het wordt ook steeds vaker als complete maaltijd genuttigd, door veel verschillende tapasgerechten bij elkaar te serveren.
Het fenomeen ‘tapeo’ is een populaire activiteit om te ondernemen met vrienden in vele Spaanse steden zoals Sevilla, Madrid, Málága en Barcelona. Tapeo is een soort Spaanse kroegentocht, het rondgaan van verschillende bars om daar tapas te nuttigen.
Tapas wordt vandaag de dag vrijwel overal ter wereld geserveerd, en er wordt in veel landen een eigen draai aangegeven. Een combinatie van de eigen cuisine met tapas kom je daardoor vaak tegen. Tapas zijn in veel landen gewoon kleine versies van gerechten, om zo een heerlijke mix als avondeten te kunnen serveren. Het ‘shared-dining’ principe sluit daar naadloos op aan.
Bekende tapasgerechten
Tapasgerechten worden vaak in 2 soorten gecategoriseerd: warme tapas en koude tapas. Per regio kan het aanbod aan tapas verschillen, veel regio’s hebben een eigen typische tapasgerecht. De lokale gerechtjes worden met ingrediënten uit de regio gemaakt. Maar, er zijn ook veel soorten tapas die vrijwel in heel Spanje te krijgen zijn.
Dit zijn de meest bekende koude tapasgerechten:
- Jamón ibérico - Dungesneden Iberische ham.
- Aceitunas - Olijven.
- Ensaladilla Rusa - Een soort Spaanse huzarensalade, op basis van aardappelen en verschillende groenten.
- Queso Manchego - Schapenkaas uit de La Mancha regio.
Dit zijn de meest bekende warme tapasgerechten:
- Patatas Bravas -Gebakken aardappelpartjes met een pittige tomatensaus.
- Gambas al Ajillo - Pittige knoflookgarnalen.
- Tortilla Espãnola - Een Spaanse aardappelomelet
- Calamares - Gefrituurde inktvisringen.
Pintxos in BaskenlandIn het noorden van Spanje, in het Baskenland, is pintxos zeer populair, dit lijkt veel op tapas. Vaak zijn pintxos gerechtjes geserveerd op een broodje en zit er een prikker doorheen om het geheel bij elkaar te houden. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten met bijvoorbeeld vlees, vis, groentes en allerlei andere lekkernijen. Er zit in iedere plaats wel een pinxtos-bar. Daar kan je de gerechtjes direct aan de bar eten. Een bekende pintxos is ‘Gilda’, dit is een spiesje met een groene peper, een olijf en een stukje ansjovis. Een andere bekende pintxos is een ‘pincho de corqueta’, dit is een sneetje brood met een Spaanse kroket. In Nederland worden pinxtos vaak pinchos genoemd, er zijn verschillende pinchobars in de grotere steden. In deze bars kun je de gerechtjes vaak direct vanuit vitrine kiezen en geserveerd krijgen. Wanneer je in het Baskenland bent zijn pintxos iets dat je zeker op je lijstje moet zetten om te proberen.
Wandelreis Andalusië - Spanje 8 dagen
In het voetspoor van de Moren
Wandelreis La Palma - Spanje 8 dagen
Wandelen op 'La Isla Bonita', subtropisch wandelparadijs
Wandelreis Tenerife & La Gomera - Spanje 8 dagen
Subtropisch wandelen over vulkanen en door nevelwoud
Wandelreis Noord-Spanje 8 dagen
Ontdek de natuur, cultuur en gastronomie van het groene Spanje