De Nepalese keuken
Nepal staat om veel dingen bekend, maar de nepalese keuken is daar niet één van. Niet geheel terecht want er zijn zeker genoeg lekkere en spannende gerechten te vinden in Nepal.
De Nepalese keuken is sterk beïnvloed door zijn buurlanden Tibet, China en India.
Dal Bhat
Het nationale gerecht van Nepal. De meeste locals eten dit gerecht 2x per dag, elke dag. En tijdens een reis door Nepal ga je zelf ook vaak genoeg een bord Dal Bhat voorgeschoteld krijgen. Dal Bhat bestaat uit een linzensoep met rijst en groentecurry. Het soort groente is seizoensgebonden en elk gebied heeft zijn eigen variant op de Dal bhat. Je giet de linzensoep over de rijst en vormt vervolgens met je rechterhand een balletje van de rijst. Aan dit balletje voeg je nog wat groentecurry toe en je hebt een hapklaar brokje Dal Bhat. Is eten met je handen niet echt jouw ding dan kan je ook gewoon bestek gebruiken. Dal Bhat is een ideaal gerecht voor de flinke eters want de rijst en soep worden aangevuld tot je vol zit.
Momo
Oorspronkelijk afkomstig uit Tibet, maar de Nepalezen hebben de mono helemaal eigen gemaakt. Momo's zijn dumplins gevuld met vlees, groente of kaas en geserveerd met een pittig sausje. De momo's zijn zowel gestoomd als gebakken verkrijgbaar. Juju Dhau Juju Dhau letterlijk vertaald als de "King of curds" is een heerlijke, super romige en volle yoghurt gemaakt van buffel melk. De Juju Dhau vind zijn oorsprong in Bhaktapur en dit blijft ook de beste plek om de buffelyoghurt te proberen. De Juju Dhau word geserveerd in een rode kleipot waarin het mengsel ook gemaakt is.
Yak kaas
Om nog even bij de melkproducten te blijven gaan we gelijk door naar de yak kaas. Lekkere Nepalese kaas gemaakt van Yak melk. Zelf ben ik vaker in Azië dan Europa te vinden en iets wat ik in Azië altijd mis is kaas. Daarom is het altijd heerlijk om in Nepal de Yak kaas te vinden.
Thukpa
Een noodlesoep goed gevuld met groente. Veel meer is er eigenlijk niet te zeggen over dit gerecht. Simpel, maar heel lekker en vullend.
Samosa
Dit, van origine indiaas, gefrituurde deegdriehoekje gevuld met curry is typisch streetfood en een lekkere snack voor on the go.
Newari maal
De Newari zijn inheems aan de Kathmandu vallei en hebben een zeer rijke cultuur en keuken. Tijdens speciale gelegenheden bereiden ze vaak een traditioneel Newari maal bestaande uit een heleboel kleine lekkere hapjes. Een beetje het idee van Tapas. Een groot verschil met de Newari keuken en de Nepalese keuken is het gebruik van vlees. Veel Nepalese gerechten zijn vegetarisch terwijl de Newari keuken juist heel veel vleesgerechten bevat. Met name in Kathmandu zijn er meerdere restaurants te vinden die zo'n traditioneel Newari feestmaal aanbieden. Leuk om te proberen.
Chatamari
Een pannenkoek van rijstmeel belegd met o.a. koriander, ei, gehakt, ui, chili en kruiden. Vanwege zijn uiterlijke overeenkomsten ook wel de Nepalese pizza genoemd. Maar qua smaak toch echt niet te vergelijken met een pizza. Bara
Linzen pannenkoekjes. Eventueel belegd met ei en gehakt. Een populaire snack en typisch festival food.
Sel roti
Door vele omschreven als het huwelijk tussen een donut en een bagel. En omdat ik eigenlijk geen betere beschrijving kan bedenken neem ik deze gewoon over. Deeg van rijstmeel word in een cirkel gevormd en gefrituurd. Het resultaat is een krokant jasje met een zachte vulling. Sel roti word vaak gedipt in yoghurt (voor ontbijt) of in een groentecurry.
Gorkhali lamscurry
Een heerlijke pittige lamscurry meestal geserveerd met brood. Tibetaanse brood met honing Een persoonlijke ontbijtfavoriet is Tibetaans brood met honing. Het brood word in een pan boven een open vuur vers gebakken en nog warm geserveerd. Alleen als het vers is, het Tibetaanse brood moet eigenlijk direct geconsumeerd anders word het hard.
Massala thee
Deze Traditionele Nepalese thee is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven en de gastvrijheid van de bevolking. Met vrienden drink je een kop thee, over een businessmeeting drink je een kop thee, ter verwelkoming ook weer die kop thee. De massala thee word gemaakt door de theebladeren met een mix van melk en water mee te koken. Daar word een flinke hoeveelheid suiker aan toegevoegd en de gember, kardemom en peper geven de thee de kruidige geur en smaak. Melk en heel veel suiker in de thee is waar de meeste van ons van gruwen, toch is het de moeite waard om te proberen. Voor mij gaat de thee zo samen met het land dat ik bij aankomst altijd gelijk een kopje massala moet scoren. Haal je massala niet in een toeristentent, maar in een lokaal tentje en zie hoe de thee gebrouwen word. En ontdek zelf dat de thee direct verbroederd.
Door reisbegeleidster Aafke van der Heiden.
Bekijk onze reizen door Nepal.
Van Beijing naar Delhi 30 dagen Bezoek de Chinese Muur, Mount Everest en de Taj Mahal
China, Tibet, Nepal en India
Wandel- en fietsreis Nepal 18 dagen
Wandelen en fietsen op het dak van de wereld