Boeren na het eten
Reizen is misschien wel het leukste dat er is. Je leert nieuwe landen en culturen kennen en maakt bijzondere dingen mee. Vaak gaat het er in het buitenland anders aan toe dan je in Nederland gewend bent. In ons blog lees je meer over verschillende gebruiken in het buitenland.
Net als een local
Elk land heeft zijn eigen cultuur en tradities. In sommige landen is het bijvoorbeeld normaal om je schoenen uit te doen voordat je een huis in gaat. In India kun je beter niet je linkerhand gebruiken om eten of voorwerpen aan te raken. Deze hand wordt namelijk alleen gebruikt op het toilet en is daarom onrein. Heb je lekker gegeten in China? Dan kun je dit aan het personeel en de kok laten weten door een boer te laten.
Dresscode do’s and don’ts
In veel landen zie je dat mensen anders gekleed gaan dan bij ons. In Islamitische landen dragen mannen bijvoorbeeld bescheiden kleding en bedekken vrouwen hun hoofd, armen en benen. Bij religieuze bezienswaardigheden worden vaak de schouders en knieën bedekt, ook in boeddhistische landen. Het is daarom handig om een sarong of shawl mee te nemen om je schouders en knieën mee te bedekken. Vergeet ook niet om je schoenen uit te doen voordat je een tempel binnengaat.
De kunst van het communiceren
De manier waarop mensen communiceren, zowel verbaal als non-verbaal, verschilt sterk tussen culturen. In veel Aziatische landen wordt beleefdheid zeer gewaardeerd en kan direct oogcontact als confronterend worden beschouwd. In sommige landen betekent onze ‘ja’ ‘nee’ of andersom. Ook gebaren kunnen een heel andere betekenis hebben. In Griekenland bijvoorbeeld kan het opsteken van je hand met gespreide vingers - zoals een high five - als een belediging worden opgevat. Verdiep je daarom goed in de manier van communiceren op de bestemming die je bezoekt.
Fotograferen doe je zo
Op reis maak je vast veel foto’s om al je mooie momenten vast te leggen. Pas wel op dat je niet alles zomaar op de gevoelige plaat vastlegt. In veel landen mogen militaire en overheidsgebouwen niet worden gegrafeerd. Foto’s van mensen maken kan meestal, maar vraag altijd wel eerst even om toestemming.
Zoals je ziet kan het er in het buitenland echt heel anders aan toe gaan dan je gewend bent. Uiteraard zijn er wereldwijd nog veel meer andere gewoonten en gebruikten dan bij ons. Lees je daarom in en verdiep je goed in de bestemming waar je naartoe reist. Zo ga je goed voorbereid op pad en voorkom je ongemakkelijke situaties. De lokale bevolking zal het ook waarderen als je je zoveel mogelijk aan hun manier van leven aanpast.