Iran, fascinerend en verrassend gastvrij
Met zijn buitengewone archeologische rijkdom, fraaie religieuze gebouwen, imposante landschappen en het aantreden van president Rouhani, die een gematigde weg lijkt in te slaan, zet het vriendelijke Iran de toeristische deur wijd open. Tijd voor een kennismaking.
WARM WELKOM
Het overkomt je al op de luchthaven van Teheran, een glimlachende douanebeambte die je welkom heet. Dit zal menig doorgewinterde reiziger verbazen, maar zet ook direct de toon in dit prachtige en veelzijdige land. In Iran ben je als gast en reiziger meer dan welkom. Iraniërs zijn trots op hun 5000 jaar oude geschiedenis en waarderen de komst van buitenlanders die hier interesse in tonen.
INDRUKWEKKENDE NATUUR
Onderweg in dit boeiende land word je keer op keer verrast door de mooie, ruige natuur. Verschillende landschappen vloeien in elkaar over. Het noorden is verrassend groen, terwijl het droge zuiden mooie uitzichten biedt op de uitgestrekte woestijnen, waar in de verte altijd een bergketen lijkt te verschijnen.
ISFAHAN
Isfahan is de tegenpool van de hectische hoofdstad Teheran en vormt een oase van rust en properheid. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar. Strak gemaaide gazons en brede boulevards omlijnen het indrukwekkende Imamplein met zijn imposante moskeeën en het Ali Qupa-paleis. Een aanrader is een avondbezoek aan de verlichte boogbruggen die de Zayandehrivier overspannen. Deze sprookjesachtige ontmoetingsplek is overdag een favoriete locatie voor picknickende families en ’s avonds de‘place to be’ voor een kopje mierzoete thee.
PERSEPOLIS
Iran’s archeologische paradepaardje is de indrukwekkende opgraving van Persepolis. Waarschijnlijk geen stad, zoals de Griekse benaming doet vermoeden, maar een voormalig machtscentrum van waaruit de Perzische koningen hun invloed uitoefenden. Hoewel veel vondsten in westerse musea zijn tentoongesteld, is een bezoek aan dit uitgestrekte complex zeer de moeite waard. Prachtige reliëfs op de trappen van de audiëntiezaal verbeelden het aanbieden van giften door onderdanen aan de koning.
TORENS DER STILTE
Iraanse steden staan bol van de cultuur en de levendigheid. Zo waan je je in Yazd, een doolhof van steegjes, in een sprookje van duizend-en-één-nacht. In de drukke bazaars vind je honderden winkeltjes, sommige niet groter dan een muurnis. Buiten de stad brandt volgens de overlevering al sinds de 4e eeuw onafgebroken hetzelfde vuur in de Grote Tempel, die het middelpunt vormt voor de volgelingen van de profeet Zarathustra. Buiten de stad werden tot de jaren ‘60 in de karakteristieke Torens der Stilte de doden voor de gieren gelegd, omdat het onzuiver werd gevonden om lichamen te begraven of te verbranden
HARTVERWARMENDE GASTVRIJHEID
Naast alle bijzondere bezienswaardigheden waaraan je je kunt vergapen, is het meest verbazingwekkende in Iran toch de manier waarop Iraniërs westerse reizigers tegemoet treden. Hun gastvrijheid en vriendelijkheid is hartverwarmend. Overal word je hartelijk ontvangen en uitgenodigd om een kopje thee te drinken of wat in het Engels te converseren. Soms gaat deze gastvrijheid zo ver dat men je toegangskaartje of lunch wil betalen. Handig om te weten is dat je zo’n aanbod enkele keren beleefd dient te weigeren om de aanbieder niet in de verlegenheid te brengen.