Reisverslag Albanië

Reisverslag Albanië

Dag 1 Amsterdam – Tirana
Dag 2 Tirana

We arriveren in de hoofdstad Tirana op de Moeder Theresa-luchthaven, genoemd naar de grootste in Albanië geboren beroemdheid van de afgelopen eeuw. In de vruchtbare vallei van Tirana bouwden de Romeinen al een belangrijk fort, maar pas in 1920 werd hier, in het geografische midden van het land, het machtscentrum gevestigd.

De plaatselijke musea, zoals het nationaal historisch museum en de nationale kunst galerij, geven een uitstekend beeld van de geschiedenis van de streek. De nationale kunst galerij geeft een overzicht van de moderne Albanese kunst van 1850 tot heden.

Bij het centrale Skanderbegplein is ook het politieke en culturele centrum van de stad gelegen. Hier vind je het in een traditionele Sovjetstijl gebouwde Cultuurpaleis uit 1971. Binnen is de concerthal, waar de nationale opera optreedt.

Andere bezienswaardigheden zijn de meer dan tweehonderd jaar oude Haxhi Et’hem Beg-moskee, de Turkse villa Dervish Khorosani en de moderne orthodox albanese kathedraal die in 2012 geopend is. Op de markt zie je de traditionele handelswaar van het platteland naast hedendaagse artikelen uit omringende landen als Bulgarije, Griekenland en Turkije.

De gekozen burgemeester Edi Rama heeft vanaf zijn aantreden het verwaarloosde uiterlijk van de hoofdstad voortvarend aangepakt. De Lanarivier is uitgebaggerd, oude boulevards zijn opnieuw aangelegd, tonnen puin werden afgevoerd, vele hectaren park ingezaaid, 4000 bomen geplant en de grijze stalinistische woonblokken kregen vrolijke Caraïbische kleurtjes.Tirana is nu een levendige stad met zomerse terrassen en veel bars en restaurants. Je hebt dan ook volop mogelijkheden om kennis te maken met de Albanese keuken, waarin je Italiaanse, Franse en Turkse invloeden herkent.

Lees hier het hele (uitgebreide) reisverslag.

Bekijk het aanbod voor een reis Albanië.