Europa’s best bewaarde geheim: Moldavië!
Europa’s best bewaarde geheim: Moldavië!

Chişinău, het groene hart van Moldavië

De kathedraal heeft een roerige geschiedenis; zo werd hij gebombardeerd tijdens de tweede wereldoorlog, werd de klokkentoren vernield door communisten in 1962, en was er een algeheel verbod tijdens de Sovjetperiode om te bidden in de kathedraal. Maar hij is weer heropgebouwd en pronkt nu met nieuwe klokkentoren in het park. Het andere park heeft de makkelijk te onthouden naam Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfînt. Dit park, waarin flaneren tot een kunst is verheven, is genoemd naar Moldavië’s bekendste middeleeuwse prins Ştefan cel Mare, die nu symbool staat voor het dappere verleden dat het land kent.
Eten en drinken in Moldavië

Wie Moldavië zegt, zegt wijn. Al meer dan 5000 jaar wordt er in dit land wijn gemaakt en dat maakt Moldavië tot een van de oudste wijnlanden ter wereld. Maar liefst 10% van de grond in Moldavië is bestemd voor de wijnbouw. En ondanks de relatief kleine oppervlakte van het land, behoort Moldavië toch tot de 25 grootste wijnproducenten ter wereld. En ook de ondergrondse wijnkelders zijn befaamd. Er zijn in Moldavië meer dan 120 km aan ondergrondse wijntunnels waarvan de meeste te vinden zijn in Cricova, een plaatsje op zo’n 15 km boven Chişinău met de grootste wijnkelder te wereld. We arriveren hier rond 16.00 ’s middags en worden met speciale treinwagentjes de kelders in gereden. Tip: neem een extra warme trui mee, het is in de kelder best koud.

Gelukkig staat er in de avond een echt Moldavisch restaurant op het programma: restaurant la Taifas in Chişinău. We krijgen hier een goedgevulde kippensoep, golubtsy (gevulde kool), druivenbladeren, pelmeni met kool en kaas (soort dumplings) een salade met de meest heerlijke feta ooit, gegrilde kip, aardappelomeletjes, gegrilde paprika en als dessert yoghurt met gedroogde pruimen in chocola, walnoten en honing. Tongstrelend lekker. Gids Natalia legt uit dat de Moldavische keuken een mix is van Balkan, Russische, Roemeense, mediterrane en Ottomaanse invloeden. Een goed geslaagde fusion dus. Een andere tip voor een goed restaurant in de buurt is Vatra Neamului, dit zit precies boven La Taifas en bereidt spectaculaire vleesgerechten.
Transnistrië, de zelfuitgeroepen republiek


Na een paar uur keren we terug naar de grens met Moldavië, onze handen krampachtig gevouwen om het visumpapiertje dat we absoluut niet kwijt wilden raken. Zonder problemen rijden we de grens weer over. In het ergste geval, zo legt Natalia ons uit, ‘kopen’ we een nieuw papiertje. Maar dat is nu gelukkig niet nodig.
Met een hoofd en een maag vol goede herinneringen, keer ik na een aantal dagen Moldavië terug naar Nederland. Moldavië is dé perfecte bestemming voor een ieder die graag buiten de gebaande paden loopt en die houdt van een eigenzinnig land vol verrassingen. Want dat is Moldavië: excentriek, maar altijd gastvrij.
Bekijk hier onze reizen naar Moldavië.
Bekijk hier onze reizen naar Moldavië.