Mijn fietsreis in de Baltische staten, een reisimpressie
Onlangs heb ik met Djoser een fietsreis door de Baltische staten gemaakt, en ik kan zeggen dat me dat geweldig goed is bevallen! Het is een ideale manier om lekker actief bezig te zijn en om ook nog voldoende tijd te hebben om cultuur op te snuiven.
Door reisbegeleider Wim Struijk
Duinen, bossen en dorpen
De fietstochten die we maakten waren niet al te lang, ongeveer 3 a 4 uur per dag, en gingen altijd over vlakke wegen. Een voordeel was dat veel van de routes door lokale 'ANWB-paaltjes' bewegwijzerd waren, zodat iedereen lekker in eigen tempo kon fietsen. De reis duurt maar negen dagen maar toch hebben we veel verschillende landschappen kunnen zien. In Litouwen bezochten we de Koerse Schoorwal, waar we heerlijk door het lokale duinlandschap reden. En in Estland maakten we een tocht in het Lahemaa NP. Dit is een van de laatste oerbossen van Europa. De dorpen waar je onderweg door fietst zijn over het algemeen nog wel heel erg traditioneel, veel jongeren zijn inmiddels naar de stad getrokken.
Drie landen, drie steden
Tijdens de reis bezochten we de drie hoofdsteden van de Baltische staten: Vilnius, Riga en Tallinn. Gelukkig hadden we steeds een hotel in het centrum van de stad zodat we voldoende tijd hadden om een eerste indruk op te doen van deze steden, die toch een heel interessante geschiedenis kennen en stadscentra hebben die goed geconserveerd zijn. Ik was verbaasd hoe modern deze steden in korte tijd zijn geworden. Restaurants, terrassen en winkels: allemaal up-to-date.
Bezienswaardigheden en ontmoetingen
Het leuke van een reis op de fiets, vind ik, is dat je kunt stoppen waar je wilt en zo tijd hebt een dorpje onderweg te verkennen of te stoppen bij een monument. Ik vond het oorlogsmonument “Fort Negen” bij de stad Kanaus erg indrukwekkend. Ook de heuvel der kruizen “Kryziu Kalnas” in het noorden van Litouwen maakt indruk als symbool van de kracht van het katholieke geloof in tijden van onderdrukking. In Tallinn bezocht ik het KGB-museum in hotel Viru. Op de geheime 23ste etage bespioneerde men er de toeristen in de stad. Als fietser ben je in deze landen toch nog wel een beetje een bezienswaardigheid dus een praatje onderweg is al gauw gemaakt.
Met groep op fietsreis?
Is dat wat? Ja, dat heeft toch wel zijn voordelen vind ik. Ten eerste hoef je niet je eigen fiets mee te nemen en dat scheelt een hoop gedoe. Doordat wij een eigen bus mee hadden met fietstrailer konden wij een paar lange trajecten comfortabel afleggen en juist alleen de mooie stukken fietsend af leggen. Zeker als je niet zo lang de tijd hebt is dat handig. Net als het feit dat je niet zelf je bagage vervoert. En het was nog gezellig ook!
Lees hier meer over de fietsreis naar de Baltische staten!
Fietsreis Baltische Staten 9 dagen
Fietsen op de grens van oost en west