Wat staat er op de kaart in Costa Rica

Wat staat er op de kaart in Costa Rica

De Costa Ricaanse keuken is een fusie van culinaire tradities uit Afrika, Zuidwest-Europa en China. Basisbestanddelen zijn rijst, maïs, bonen en wortelknollen als taro, cassave en zoete aardappel. Costa Rica ligt tussen twee oceanen en heeft liefhebbers van vis, schelp- en schaaldieren veel te bieden. Ook vers fruit en groenten zijn in overvloed beschikbaar.

Gevlekte haan
Het nationale gerecht is gallo pinto. Dat betekent weliswaar ‘gevlekte haan’, maar de schotel bestaat uit rijst met bonen, op smaak gebracht met ui, koriander en worcestershiresaus. Gallo pinto wordt vaak geserveerd als stevig ontbijt met gebakken of roerei en koffie of agua dulce: rietsuiker opgelost in heet water. Een variatie voor lunch of diner is casados (‘getrouwd’), eveneens rijst met (rode of zwarte) bonen, als basis, nu aangevuld met kip, varkensvlees of steak, een beetje salade van kool of sla met tomaat en gebakken banaan.


Traditioneel
Andere traditionele hoofdgerechten zijn:

arroz con camarones: rijst met garnalen
arroz con pollo: rijst met kip
arroz guacho: rijstschotel met vlees en groenten
barbudos: omelet met sperziebonen
ceviche: vis of schaaldieren gemarineerd in limoensap
escaveche: vis- of kipschotel
frito: gestoofd varkensvlees
higado en salsa: saus van runderlever
mondongo: soep van rundermaag
olla de carne: maaltijdsoep met vlees, banaan en yucca
papas con chorizo: aardappelen met pittige worstjes
pollo criollo: gegrilde kip
pozole: dikke soep met vlees en groenten in vele variaties
sopa negra: ‘zwarte’ soep met bonen en eieren

Dranken
De nationale drank is cacique, op basis van rietsuiker. Batidos en refrescos naturales zijn shakes van verse vruchten met melk of water; jugo is vruchtensap, bijvoorbeeld jugo de piña: ananassap of jugo de mora: bramensap; horchata is een drankje op basis van gemalen rijst en kaneel; pinolillo: een soort chocoladedrank; resbaladera: rijst- en gerstdrankje. Alcohol: veel voorkomende biermerken zijn Imperial en Pilsen; ron rico is zachte Costa Ricaanse rum. Wijn is over het algemeen afkomstig uit Chili.

Smaakmakers
Belangrijke smaakmakers zijn koriander, knoflook, saffraan, peterselie, oregano, tijm en nootmuskaat. Aan de Caraïbische kust wordt veel kokosmelk verwerkt.


Desserts
tres leches
: gebak met eieren, room en melk
queque seco: sinaasappelcake
dulce de leche: zoete, dikke gecondenseerde melk
torta chilena: laagjescake gevuld met dulce de leche
miel de chiverre: zoet vruchtvlees van een witte pompoen
arroz con leche: rijstpudding
suspiros (zuchtjes): merengues

Hapjes
Tapas heten in Costa Rica ook wel boccas. Het zijn vaak stevige porties vlees of vis. Lichter te verteren zijn:

platanos maduros of platanos asados: gebakken banaan
pejibayes: perzikpalmvruchtvlees
picadillo de chayote con elote: gemalen vruchtvlees van chayote (een peervormige pompoensoort) met maïs
picadillo de papaya verde: fijngemaakte groene papaya
picadillo de vainicas: gehakte sperziebonen met rundvlees

Op veel plaatsen zijn verse vruchtensalades verkrijgbaar, van onder andere
ananas, banaan, mango, papaja en watermeloen

Ontbijt en koffie
Het ontbijt omvat koffie of agua dulce (pure rietsuiker, opgelost in heet water) met een sandwich van stokbrood met boter, jam en witte kaas. Costa Ricanen dippen ook graag hun verse stokbroodje in zure room met een beetje zout. Meestal kun je ook kiezen voor gallo pinto of cornflakes. Tussen ontbijt, lunch en diner nemen Costa Ricanen twee keer een koffiepauze. Bij de ochtendkoffie eten ze meestal stokbrood met boter en bij de middagkoffie koek of gebak.

De rekening
Traditionele gerechten, zoals rijst met bonen, zijn goedkoop in kleine lokale eethuizen, de sodas. In meer internationaal georiënteerde restaurants is het prijspeil vergelijkbaar met dat in de Verenigde Staten.

Bekijk de reizen door Costa Rica.