Ieder kind goed gevoed
Te veel kinderen in de wereld groeien op zonder goede voeding. Met als gevolg dat ze ondervoed raken of juist veel te zwaar zijn. UNICEF helpt zowel kinderen als hun ouders op vele manieren.
De cijfers liegen er niet om. Wereldwijd krijgt een op de drie kinderen onder de vijf jaar geen goede voeding binnen. Het gevolg hiervan is dat kinderen ondervoed raken. Vaak chronisch doordat in hun eten niet de belangrijke voedingsstoffen zitten en soms acuut door een plotseling voedseltekort door oorlog, een natuurramp of gebrek aan gezondheidszorg. De andere kant van de medaille is dat er steeds meer kinderen met overgewicht zijn door slechte voeding. Zowel in rijkere als armere landen!
Goed eten voor een betere toekomst
Het is de droom van UNICEF dat ieder kind goede voeding krijgt, zodat ondervoeding én overgewicht drastisch afnemen. Samen met overheden, bedrijven en landen zelf zet de VN-kinderrechtenorganisatie zich hiervoor in. In de wereld zijn ongeveer 149 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar chronisch ondervoed. Hoewel dit niet direct levensbedreigend is, zijn de gevolgen vaak niet terug te draaien. Kinderen blijven achter in groei of hun hersenen ontwikkelen onvoldoende. Terwijl goed gevoede kinderen beter groeien, het vaak beter doen op school en later meer kans hebben op een goede baan.
Hoe helpt UNICEF?
UNICEF richt zich bijvoorbeeld op tienermeisjes en zwangere vrouwen. Zij krijgen niet alleen voedingssupplementen, maar ook voorlichting via kookworkshops over gezond eten. Doordat de voeding van deze vrouwen vaak belangrijke voedingsstoffen mist, raken hun (toekomstige) baby’s ondervoed. Ze leren ook hoe belangrijk het is om borstvoeding te geven. Moedermelk voorkomt namelijk niet alleen ondervoeding, maar ook veel andere gezondheidsproblemen. En gaan kinderen eenmaal naar school, dan zijn het vooral de meesters, juffen en klasgenootjes die invloed hebben op hun eetgedrag.
Zakjes superpindakaas
UNICEF helpt ook kinderen die acuut ondervoed zijn. Wereldwijd zijn dat er 49 miljoen die veel te licht en te klein zijn voor hun leeftijd. Acute ondervoeding ontstaat vaak doordat er plotseling een tekort aan voedsel is. En komt er geen hulp, dan verzwakt hun immuunsysteem ernstig en is de kans op ontwikkelingsachterstand en zelfs overlijden groot. Omdat kinderen jonger dan vijf jaar het meest kwetsbaar zijn, richt de hulp van UNICEF zich voornamelijk op deze groep. In landen als Laos, Guatemala en Syrië krijgen kinderen via ondersteunde gezondheidscentra therapeutische melk en zakjes Plumpy’Nut®, een soort superpindakaas bomvol vitamines en mineralen. De portiezakjes notenpasta kun je heel gemakkelijk distribueren en bewaren. En ook handig: het is meteen eetbaar. Opwarmen, mengen met water of gekoeld bewaren is niet nodig. Met drie zakje per dag sterken ondervoede kinderen snel weer aan. UNICEF zorgt er ook voor dat plaatselijke zorgverleners leren hoe ze acute ondervoeding sneller herkennen en hoe ze de kinderen kunnen behandelen.
Te zwaar
Steeds meer kinderen hebben overgewicht of obesitas. Zelfs kinderen jonger dan vijf jaar. Tachtig procent van deze kinderen woont in landen met lage- en middeninkomens. En omdat dezelfde landen ook vaak te maken hebben met acute en chronische ondervoeding, kunnen alle drie de problemen dus voorkomen. Kinderen zijn vaak te zwaar omdat ze minder bewegen en omdat snacks met vet en suiker beter te betalen zijn. De maatregelen tegen ondervoeding kunnen ook hier helpen. Want een gezond dieet en borstvoeding zijn gezond voor ieder kind. Daarnaast stimuleert UNICEF lichaamsbeweging op scholen, wil het kindermarketing voor snoep en ongezonde snacks inperken en zich hardmaken voor het invoeren van belasting op ongezonde voeding.
Melandra is maar 9 kilo
Hoewel het mysterieuze Mayaland Guatemala met z’n vulkanen, Caribische stranden, tropisch regenwoud en watervallen een indrukwekkend vakantieland is, is er ook een keerzijde. Door droogte én neerslag is Guatemala ontzettend kwetsbaar. Het bedreigt de gewassen en het voedsel. Ruim de helft van de mensen is er arm, een vijfde zelfs extreem. Het gevolg ervan is dat de helft van alle kinderen jonger dan vijf jaar chronisch ondervoed is. Zo weegt Melandra (3) maar 9 kilo en is ze 79 centimeter lang. Veel te licht en te klein voor haar leeftijd! Als dreumes raakte ze door een maaginfectie acuut ondervoed. Wekenlang kreeg Melandra dagelijks drie zakjes superpindakaas bomvol mineralen en vitamines. Daardoor sterkte ze snel aan en gaat het gelukkig met haar weer de goede kant op.
Lees meer over de samenwerking van UNICEF en Djoser.