Peru: land vol afwisseling
Peru is vol afwisseling: de raadselachtig ingenieuze bouwwerk en van
de Inca’s, bonte markten met inheemse volken in verschillende klederdrachten
en natuurverschijnselen als de Colca Canyon en het Titicacameer.
Ook de dierenwereld is rijk: van zeeleeuwen, flamingo’s en pinguïns tot
lama’s, alpaca’s en de majestueuze condor. Onderstaand een impressie van de 21-daagse Djoser-reis naar dit land.
Met KLM vliegen we naar Lima. Om het centrale plein, de ‘Plaza de Armas’, liggen zachtgele koloniale gebouwen, de kathedraal en het presidentiële paleis, waar je dagelijks de wisseling van de wacht kunt zien. Buiten Lima komen we terecht in het woestijngebied dat de gehele Peruaanse kuststreek beslaat. Vanuit Pisco kun je een facultatieve bootexcursie maken naar de Ballestas-eilanden; het dierenlevenaan de kust omvat vele soorten zeevogels, grote groepen zeeleeuwen en met een beetje geluk zie je pinguïns waggelen op de rotsen. Je kunt ook het nationale park Paracas bezoeken met ongerepte stranden en een meer vol fl amingo’s. Over de Pan American Highway rijden we naar Huacachina, een oase in de woestijn. Je kunt hier sandboarden in de zandduinen, maar ook heerlijk relaxen met een drankje onder een palmboom of aan het zwembad. Bij Nasca vormen de beroemde Nasca-lijnen grote figuren op de woestijnbodem, zoals een aap, kolibrie, boom, spin en condor. Vanaf een uitkijktoren zijn enkele van defiguren te zien, maar je kunt ook een spectaculaire rondvlucht maken. We bekijken ook de Nasca-aquaducten en de Chauchilla-begraafplaats. Hier zijn duizenden graven uit de Nasca-periode te zien, met mummies die door de extreme droogte goed bewaard zijn gebleven.
De ‘witte stad’ Arequipa, met koloniale gebouwen van wit vulkanisch gesteente uit de omgeving, is omgeven door vulkanen, zoals de 5822 meter hoge Misti die overal boven uitsteekt. Het Santa Catalina-klooster van de dominicanessen, gebouwd in 1579, is een stad op zich. Je kunt uren rondslenteren door de smalle straatjes met gebouwen in allerlei kleuren, langs pleintjes en patio’s. Via een pas van 4800 meter hoog rijden we naar de duizelingwekkende Colca Canyon, een van de diepste kloven ter wereld. Vanaf het uitkijkpunt Cruz del Condor kun je de condor zien zweven. De spanwijdte van zijn vleugels bestrijkt enkele meters.
Puno, aan het Titicacameer, is beroemd om de drijvende rieteilanden, bewoond door de Uros. We bezoeken ze op weg naar het eiland Amantaní, waar we overnachten bij een familie thuis. Je onderkomen is heel eenvoudig en de leefwijze is zeer traditioneel: men spint, weeft en verbouwt gewassen als maïs, aardappelen en quinua op Incaterrassen. Wandel over de autovrije zandweggetjes naar Incaruïnes, zoals die van de tempels gewijd aan Pachamama (Moeder Aarde) en de mannelijke tegenhanger Pachatata. Langs besneeuwde bergtoppen, meertjes, kuddes lama’s en dorpjes rijden we naar Cusco, een van de mooiste steden in Zuid-Amerika. De Inca’s noemden hun hoofdstad de navel van de wereld. Cusco is vooral ook een heel gezellige stad met koloniale gebouwen, een kunstenaarswijk, pleintjes en veel restaurantjes en bars. Ook in de omgeving is veel te zien: boeiende stadjes, dorpen en inheemse markten. In de heilige vallei van de Inca’s vind je interessante ruïnes, fraai gelegen terrassen en koloniale dorpjes met vriendelijke bewoners in kleurige kleding. De beroemde Incastad Machu Picchu bereiken we vanuit Cusco met een zigzaggende rit per trein. Doordat de Spaanse overheersers Machu Picchu nooit ontdekten is het de best bewaarde stad uit het oude Incarijk. Echte sportievelingen kunnen – mits vooraf geboekt - facultatief de wereldberoemde Inca Trail lopen, een vrij zware wandel- en kampeertocht van vier dagen over de oude Incaweg. We keren per trein terug naar Cusco voor een laatste vrije dag en vliegen via Lima terug naar Nederland.