Plaza de Armas is altijd het middelpunt
Iedere stad en dorp in Peru heeft een plein als middelpunt. Zo’n centraal plein heet steevast Plaza de Armas: plein der wapens. Hier stond namelijk in de koloniale tijd het arsenaal, de opslagplaats voor wapens en kruit. Tegenwoordig is het vooral een uitstekende plaats om de Peruanen te ontmoeten.
In elk gebied dat de Spanjaarden in de Nieuwe Wereld veroverden, stichtten ze een stad. Zodra ze hadden bepaald waar de stad moest komen, legden ze als eerste het middelpunt aan: een plein met de belangrijkste gebouwen, zoals een kathedraal en regeringsgebouwen. Daarna bouwden ze de rest van de stad, volgens een vast schaakbordpatroon met rechte wegen. Bij conflicten klonk de noodklok, als sein voor alle strijdbare personen om zich te verzamelen op het centrale plein waar de wapens al klaar lagen. Op zondagen gebruikten de militairen het Plaza de Armas voor parades en om de nationale vlag te groeten. Deze ceremonie is overigens op zondag nog steeds te zien in een aantal steden.
Zuilengalerijen
Op reis met Djoser door Peru kom je in elke stad en dorp een Plaza de Armas tegen. Al die pleinen hebben hun eigen bijzonderheden. In de hoofdstad Lima liggen aan het Plaza de Armas het presidentieel paleis, de kathedraal en koloniale gebouwen met typische houten balkons. In de kathedraal zijn de resten van de Spaanse veroveraar Francisco Pizarro begraven. Rond het presidentieel paleis heeft zich altijd veel afgespeeld. Met name in de roerige periode toen de vorige president Fujimori werd afgezet, zijn er heel wat betogingen rond het paleis geweest.
Een ander hoogtepunt is de plaza van Arequipa. Ook hier vind je de kathedraal en rond het plein liggen prachtige zuilengalerijen. Daar bovenop is een uitgelezen plek voor een drankje of hapje met uitzicht op het plein en de 5822 meter hoge vulkaan El Misti. De gebouwen rondom zijn allemaal opgetrokken uit wit vulkanisch gesteente. Het historische centrum, waaronder de kathedraal, is bij de aardbeving van 2001 flink beschadigd, maar alles is inmiddels weer gerestaureerd. Hoofdgerecht cavia Misschien wel het mooiste en leukste Plaza de Armas van Peru is dat van Cusco. Ook dit plein is omgeven door fraaie koloniale gebouwen met galerijen, met daarboven restaurantjes, winkeltjes en internetcafés. In de kathedraal, gebouwd in 1564 in renaissancestijl op de restanten van een oud Incapaleis, hangen vele schilderijen van de Cusqueña-school. Op het schilderij van het Laatste Avondmaal bestaat het hoofdgerecht uit cavia, een lekkernij die in de Andes op feestdagen wordt gegeten.
Als je hier op een bankje gaat zitten, zul je je geen minuut vervelen.
Aan de kathedraal vastgebouwd is de kerk ‘El Triunfo’ en ook de derde kerk aan het plein, La Compañia, is vanwege de indrukwekkende barokke bouwstijl, de moeite waard. De Peruanen brengen graag op een van de bankjes, in de zon, al keuvelend hun vrije tijd door. Het is een ontspannen tijdverdrijf, maar je zult je op zo’n bankje geen minuut vervelen. De plaatselijke bevolking trekt in al zijn variaties aan je voorbij: van de gehaaste moderne zakenman op weg naar zijn werk tot de in-diaanse ‘cholita’ in haar kleurrijke, traditionele kleding en van straatverkopertjes tot studenten, die altijd wel een praatje willen maken om hun Engels met je te oefenen. Ze zijn benieuwd naar de taal die we in Nederland spreken, hoe het staat met de politiek en economie in ons land en natuurlijk vragen ze naar de prestaties van ‘la Naranja Mecánica’, het Nederlands elftal. Processies De straatverkopers komen bij je langs met allerlei souvenirs, maar ze verkopen ook lekkernijen als ijs, zelfgebakken cake en felgekleurde drilpuddinkjes.
De jonge schoenpoetsers zullen niet rusten voor ze je (leren) schoenen voor een paar sol weer als nieuw hebben gemaakt. Bovendien is de kans groot dat er een ‘desfile’ langs paradeert: een optocht van een school, wijkcomité of een groepje moeders. Ze gebruiken dans, muziek en vaak spandoeken om aandacht te vragen voor een bepaald onderwerp, vaak van politieke aard, maar ook op vele religieuze feestdagen is de processie de manier om een heilige te eren. De kinderen zijn dan vaak prachtig traditioneel gekleed. Kortom, op de Plaza de Armas is altijd van alles te zien.
Kijk hier voor alle reizen naar Peru.