Milford Sound, fjord van zeldzame schoonheid

Milford Sound, fjord van zeldzame schoonheid


 
Rudyard Kipling, de beroemde Britse schrijver, noemde Milford Sound het achtste wereldwonder. Daar is veel voor te zeggen, want de beroemdste fjord van Nieuw-Zeeland is inderdaad van een zeldzame schoonheid. Zelfs de route ernaartoe is al een attractie.

Nieuw-Zeelanders zijn trots op hun land. Niet zonder reden, bijna nergens anders is de natuur zó ongerept en afwisselend en vind je zo’n combinatie van uitgestrekte weilanden, regenwouden, gebergten en fjorden. Een van de mooiste gebieden ligt in het zuidwesten van het Zuidereiland: Fiordland National Park. Dit grootste natuurreservaat van Nieuw-Zeeland is wereldberoemd om zijn kilometers hoge bergen, rotswanden die loodrecht uit de diepe fjorden oprijzen en watervallen die zich van enorme hoogte naar beneden storten. Het gebied is vrijwel ondoordringbaar en vormt een belangrijke leefomgeving voor talloze vogels en zeedieren. Vanaf 1770, toen James Cook hier als eerste Europeaan voet aan wal zette, hebben robbenjagers in zestig jaar honderdduizenden pelsrobben gedood om hun bont. Daarna heeft de mens hier nauwelijks meer ingegrepen.

Spiegels
Het eerste dat de meeste bezoekers van Fiordland zien is Lake Te Anau, met besneeuwde bergtoppen en oerbossen op de achtergrond. Lake Te Anau is met 61 kilometer lengte en een diepte van 417 meter – na Lake Taupo op het Noordereiland – het op een na grootste meer van Nieuw-Zeeland. Aan de zuidoostelijke oever van het meer ligt het gelijknamige stadje met zo’n 3000 inwoners, dat zichzelf trots de ‘gateway to Fiordland’ noemt. Toch is het vanuit Te Anau nog zo’n drie uur rijden naar de bekendste attractie van het gebied, de Milford Sound. Dat die lange rit geen straf hoeft te zijn, wordt duidelijk als je vroeg in de ochtend de nevel boven de ‘Milford Road’ langzaam ziet wegtrekken. Vooral in het (Nieuw-Zeelandse) voorjaar is de route oogstrelend mooi, wanneer de wilde brem in bloei staat en je door een schilderachtig landschap rijdt met mosgroene heuvels, welige bossen, rivieren met watervallen en paden langs bergtoppen met eeuwige sneeuw. Enkele tussenstops mag je dan ook niet overslaan, zoals bij de Mirror Lakes, een paar minuten lopen vanaf de State Highway 94. Op een rustige dag zie je de hele omgeving schitterend gereflecteerd in deze meertjes, hoewel een nietsvermoedende eend nog wel eens voor wat rimpels op het spiegelende water wil zorgen. En bij Lake Gunn, zo’n 75 kilometer van Te Anau, stap je zomaar een sprookje binnen. Het meer lijkt te zijn ingelijst in de omringende bergen en bossen, en zittend aan de oever kun je de stilte - door het glasheldere getjilp van de ‘bell bird’ heen - bijna voelen. Een heel ander soort hoogtepunt van de route, een half uurtje later, is de smalle, onverlichte Homertunnel. Als je die na een kilometer weer uitkomt, maakt de weg een steile duik naar Milford, met een spectaculair uitzicht over de Cleddauvallei.

Zandmug
Volgens een Maorilegende waren de goden die Fiordland creëerden, zo onder de indruk geraakt van hun eigen werk, dat ze tevreden achterover leunden. Hinenui Te Pou, de godin van leven en dood, schiep toen de zandmug om ze weer aan het werk te krijgen. Deze beruchte ‘sandflies’ zijn dol op reizigers dus het is geen overbodige luxe om je voor Fiordland goed in te smeren tegen insecten. In feite zijn de fjorden of ‘sounds’ van Fiordland National Park gigantische valleien, in de ijstijden uitgesleten door de enorme kracht van gletsjers zijn en later, toen het ijs smolt, onder water gelopen. De Milford Sound wordt gedomineerd door de machtige Mitre Peak, een 1695 meter hoge berg die rechtstreeks uit de diepe fjord opstijgt en zijn naam dankt aan zijn gelijkenis met een bisschopsmijter. De grootsheid van de fjord komt het best tot zijn recht vanaf het water, dat zich over 22 kilometer naar de Tasmanzee slingert. Je kunt een boottocht maken langs enorme watervallen van wel 160 meter hoog en langs indrukwekkende geologische verschijnselen, zoals de ruim een kilometer hoge ‘Lion Mountain’ (Mount Kimberly), of ‘the Elephant’, een gigantische rots in de vorm van een olifantenkop. Bovendien is de kans groot dat je onderweg spelende dolfijnen en zeehonden tegenkomt. Met een beetje geluk zie je zelfs een exemplaar van de zeldzame Fiordland kuifpinguïn, waarvan er alleen in dit gebied nog maar 3000 voorkomen. Een bezoek aan de Milford Sound laat een onvergetelijke indruk achter. Ook - of misschien wel juist - als het regent, want dan worden de bergwanden overdekt met honderden watervallen en -valletjes. Houd er dan ook rekening mee dat het hier nat kan zijn: in Fiordland National Park meten ze de regenval namelijk in meters!

Doubtful Sound
Minder bekend maar minstens zo indrukwekkend als Milford Sound is de Doubtful Sound, ook wel bekend als de Sound of Silence. Doubtful Sound kreeg zijn naam in 1770 van James Cook, die bij het zien van de baai twijfelde of de wind zijn boot er ook weer veilig uit kon blazen. De op een na grootste fjord (40 kilometer lang) van Fiordland (de grootste is de Dusky Sound) en met 421 meter de diepste, vormt een afgelegen en onbedorven wildernis van bergpieken, inhammen en regenwoud met een rijke populatie van dieren. Trek er wel een hele dag voor uit, want het is al een avontuur om er te komen: eerst met een boot over het enorme Lake Manapouri en dan een busrit over de steile Wilmot Pass Road (via de ondergrondse Manapouri waterkrachtcentrale), voordat je met weer een ander bootje de Doubtful Sound opvaart.
 

Bekijk onze reizen door Nieuw-Zeeland.