De vele gezichten van Ecuador
Ecuador is een paradijs voor natuurliefhebbers, maar de verschillende bevolkingsgroepen die in dit land leven, garanderen ook een rijke cultuur. Of je nou drie of vier weken kunt uittrekken, met Djoser ontdek je de vele kanten van Ecuador, van diepe jungle tot panamahoeden en muziek.
Inca's in Ecuador
Een van de bekendste volken die ooit in de Andes hebben gewoond, zijn de Inca's. Een beroemd voorbeeld van hun culturele erfenis in Peru is Machu Picchu. Het noorden, waaronder het gebied rond Quito, is pas laat bij het rijk gevoegd. De Inca's geloofden dat alles wat op aarde gebeurde het werk was van goden, vooral van de god van de zon (Inti) en de god van de maan (Quilla). Andere belangrijke goden waren die van het onweer, de regenboog, de heldere sterren en planetengoden. Incapirca, even ten noorden van Cuenca, is gebouwd ter verering van de zonnegod Inti.
Wat eten we vandaag?
Op iedere Ecuadoraanse markt kom je cavia's tegen. Anders dan de cavia's die wij thuis in de dierenwinkels zien, gaat het hier meestal om grote, wat oudere cavia's. In flinke aantallen wachten ze in rieten manden op een koper, niet als huisdier, maar als lekkernij voor een speciale gelegenheid. Langs de kant van de weg vind je verder varken aan het spit en stapeltjes geelgroene stammetjes: stukken suikerriet, samengebonden in pakketjes van 12 tot 16 stuks. Als je wilt proeven, hakt de verkoper een stammetje in stukjes zodat je er lekker op kunt zuigen. Een ander 'snoepje' is een soort taaie, stroperige toffee, die met veel kracht in draden wordt getrokken. Erg zoet, maar het proberen waard.
Muziek uit de Andes
De Ecuadoraanse muzieksoort die iedereen kent is de Quichuamuziek uit de Andes. Ook in Nederlandse straten kom je muzikanten uit Ecuador tegen die panfluit spelen, soms aangevuld met viool, gitaar en percussie. Op feesten in Ecuador worden doorgaans twee soorten muziek gespeeld: de traditionele Quichuamuziek die er al was voor de komst van de Spanjaarden en de Ecuadoraans- Europese muziek. Beide stijlen hebben steeds meer van elkaar overgenomen. Dit blijkt uit het gebruik van de viool en de gitaar, want het waren de Spanjaarden die de snaarinstrumenten introduceerden.
Isla de la Plata
Heb je geen tijd voor de Galapagoseilanden, dan kun je ook naar een klein eilandje voor de kust van Puerto Lopez: Isla de la Plata biedt de gemaskerde-jan-van-gent en de blauwvoet-jan-van-gent een goede plaats om te nestelen en te broeden. Je kunt hier ook pelikanen, albatrossen, fregatvogels en soms zeeleeuwen ontmoeten. De vogels zijn duidelijk niet gewend aan menselijk gevaar, want de nesten liggen her en der verspreid en soms blokkeren ze het wandelpad volledig. Dat je uit moet kijken om niet op hun eieren te gaan staan, laten de vogels je van grote afstand horen. Onderweg naar Isla de la Plata kun je in het seizoen, van juli tot november, bultrugwalvissen tegenkomen.
Panamahoed
De naam suggereert anders, maar de panamahoed stamt uit Ecuador. Het hoofddeksel werd in 1906 beroemd als panamahoed toen de Amerikaanse president Theodore Roosevelt, op werkbezoek naar het Panamakanaal, een hoed uit Ecuador droeg. De hoofdstad van de panamahoedenmakerij is Montecristi, maar ook in de omgeving van Cuenca kun je deze hoed overal vinden. De beste kwaliteit vergt een productietijd van ongeveer drie maanden, is waterdicht en kun je opgevouwen in de borstzak steken, zonder dat hij kreukt.
Vulkanen
Het Andesgebergte, dat Ecuador van noord naar zuid doorsnijdt, telt veel vulkanen. Het gebied van Otavalo tot aan Cuenca wordt, niet voor niets, Avenue der Vulkanen genoemd. De Chimborazo (6500 meter) en de Cotopaxi (6000 meter) zijn de bekendste, de Cotopaxi is de hoogste nog werkende vulkaan. De Avenue der Vulkanen vormt een soort ruggengraat door het Ecuadoraanse landschap, met ten oosten hiervan de jungle, westelijk de laaglanden met bananenplantages en de kusten. De vulkanen trekken bergbeklimmers uit de hele wereld, maar ook wandelaars kunnen tot grote hoogte komen. Actievelingen kunnen de afdaling van de Cotopaxi gedeeltelijk per mountainbike doen.
Kleurrijk en luidruchtig
In Saquisilli is het op de donderdag al heel vroeg heel druk. Van grote afstand komen mensen naar de markt om hun waren of dieren te verhandelen. Ook in andere plaatsen komen ambachtslieden op verschillende dagen naar de markt om hun werk te verkopen. Op de veemarkt laten lama's, schapen, koeien, varkens en andere dieren duidelijk van zich horen. Voor een schaap worden al gauw bedragen van US$ 100 betaald, het bezit van een schaap of ander dier van vergelijkbaar formaat, betekent dan ook rijkdom. In Otavalo wordt iedere ochtend opnieuw de Poncho Plaza opgebouwd, een uiterst kleurrijke markt vol grote lappen stof met afbeeldingen van lama's en bergen, truien, blouses, kussens, vloerkleden en natuurlijk poncho's.
Waan jezelf Tarzan
Hoe verder je de jungle inrijdt, hoe groener het wordt en hoe hobbeliger de weg. In Santa Rosa, een klein plaatsje middenin de jungle, nemen we een kano voor het laatste stukje naar ons jungleverblijf. Hoewel gemotoriseerd, zijn deze kano's op traditionele manier gemaakt van een uitgeholde boom. In de jungle groeien ontelbaar veel verschillende soorten planten en bomen. De lianen die over de kleine wandelpaadjes hangen zijn sterk genoeg om lekker aan heen en weer te slingeren. Dus, wil je ten minste éénmaal in je leven Tarzan zijn (of Jane), dan is dit je kans. Maak je liever kennis met de oorspronkelijke bewoners van de jungle, bezoek dan een dorpje van de Shuar-bevolking. Je kunt hier leren schieten met een blaaspijp en wordt waarschijnlijk uitgenodigd een slok te nemen van de lokale lekkernij aguardiente, een sterke alcoholische drank op basis van rietsuiker.
Alle reizen naar Ecuador.