De velden van Terceira: Cultuur en traditie in het groene hart van de Azoren

De velden van Terceira: Cultuur en traditie in het groene hart van de Azoren


Door reisbegeleidster Zinzi Zegers

Stad Terceira AzorenHet is druk in de pasteleria [gebakszaak] als ik op een zondagmorgen een espresso kom drinken. De dorpsbewoners begroeten elkaar met twee zoenen en een knuffel. Aan een tafel zitten drie jongens van midden twintig de lokale krant te lezen. De linker wijst vol ongenoegen op een artikel over het besluit de kaasmakerij een straat verderop te sluiten. Hij schudt mismoedig zijn hoofd. Op de achtergrond klinkt de muziek van de bekendste zanger van het eiland. Een man die een plak cake zit te eten, neuriet zachtjes mee.

Een kleine vrouw met grijzend haar geeft me een knipoog. Met haar blik vertelt ze me dat ik me beter even voor kan stellen. Ze blijkt veehoudster te zijn en verhaalt enthousiast over de melkkoeien, die ze een stukje verderop houdt. Ze is trots op haar eiland en de bewoners. “We zijn maar met zeventigduizend, maar samen weten we het hier toch draaiende te houden!” Ze woont al haar hele leven op Terceira. Als ik haar vraag of ze er weleens over gedacht heeft te vertrekken naar het vasteland, schudt ze resoluut haar hoofd: “Wij hebben hier alles,” antwoordt ze gedecideerd. Toch trekken veel jongeren weg: de wijde wereld in, op zoek naar werk of de liefde achterna.

Terceira AzorenOndanks haar kleine oppervlakte, zo’n 30 kilometer lang en op sommige plekken slechts een tiental breed, heeft Terceira de bewoners en toeristen veel te bieden. De graslanden die gescheiden worden door lage muurtjes van lavasteen zijn beeldschoon. De oceaan is diepblauw en de bossen levendig groen. Cederbomen, margrieten en vingerhoedskruid kleuren de hellingen. De golven klotsen tegen de lavarotsen in Biscoitos, waar meerdere natuurlijke zwembaden zijn ontstaan. Verhitte wandelaars nemen een verfrissende duik in het heldere water. In het binnenland, verscholen tussen de bergen, liggen meerdere grotten, waaronder de Algar do Carvao. Het is een zeldzaam natuurfenomeen: je kunt er in een uitgedoofde vulkaankrater wandelen. Als je naar boven kijkt, zie je dat de binnenkant van de voormalige vulkaan inmiddels begroeid is met een dikke laag mos.

De enige stad op de Azoren die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, vind je op Terceira. Angra do Heroïsmo is een prachtig plaatsje met wit gepleisterde huizen, smalle straten, een paar statige kerken en een gezellig stadsstrand. De Jardim de Terceira, de plaatselijke botanische tuin, is meer dan de moeite waard. Buiten kleurrijke bloemen en bijzondere gewassen heb je hier een adembenemend uitzicht over de stad. Een klim naar de obelisk is als de spreekwoordelijke kers op de taart: dit mag je absoluut niet missen.

Wandelreis Azoren, 14 dagen.