Overzicht Costa Rica rondreizen van Djoser

Wat staat er op de kaart in Costa Rica

De Costa Ricaanse keuken is een fusie van culinaire tradities uit Afrika, Zuidwest-Europa en China. Basisbestanddelen zijn rijst, maïs, bonen en wortelknollen
als taro, cassave en zoete aardappel. Costa Rica ligt tussen twee oceanen en heeft liefhebbers van vis, schelp- en schaaldieren veel te bieden. Ook vers fruit en groenten zijn in overvloed beschikbaar.

Gevlekte haan
Het nationale gerecht is gallo pinto. Dat betekent weliswaar ‘gevlekte haan’, maar
de schotel bestaat uit rijst met bonen, op smaak gebracht met ui, koriander en
worcestershiresaus. Gallo pinto wordt vaak geserveerd als stevig ontbijt met gebakken of roerei en koffie of agua dulce: rietsuiker opgelost in heet water.
Een variatie voor lunch of diner is casados (‘getrouwd’), eveneens rijst met
(rode of zwarte) bonen, als basis, nu aangevuld met kip, varkensvlees of steak,
een beetje salade van kool of sla met tomaat en gebakken banaan.

Traditioneel
Andere traditionele hoofdgerechten zijn:
arroz con camarones: rijst met garnalen;
arroz con pollo: rijst met kip;
arroz guacho: rijstschotel met vlees en groenten;
barbudos: omelet met sperziebonen;
ceviche: vis of schaaldieren gemarineerd in limoensap;
escaveche: vis- of kipschotel;
frito: gestoofd varkensvlees;
higado en salsa: saus van runderlever;
mondongo: soep van rundermaag;
olla de carne: maaltijdsoep met vlees, banaan en yucca;
papas con chorizo: aardappelen met pittige worstjes;
pollo criollo: gegrilde kip;
pozole: dikke soep met vlees en groenten in vele variaties;
sopa negra: ‘zwarte’ soep met bonen en eieren.

Dranken
De nationale drank is cacique, op basis van rietsuiker. Batidos en refrescos naturales zijn shakes van verse vruchten met melk of water; jugo is vruchtensap, bijvoorbeeld jugo de piña: ananassap of jugo de mora: bramensap; horchata is een drankje op basis van gemalen rijst en kaneel; pinolillo: een soort chocoladedrank; resbaladera: rijst- en gerstdrankje. Alcohol: veel voorkomende biermerken zijn Imperial en Pilsen; ron rico is zachte Costa Ricaanse rum. Wijn is over het algemeen afkomstig uit Chili.

Smaakmakers
Belangrijke smaakmakers zijn koriander, knoflook, saffraan, peterselie, oregano, tijm en nootmuskaat. Aan de Caraïbische kust wordt veel kokosmelk verwerkt.

Desserts
tres leches
: gebak met eieren, room en melk;
queque seco: sinaasappelcake;
dulce de leche: zoete, dikke gecondenseerde melk;
torta chilena: laagjescake gevuld met dulce de leche;
miel de chiverre: zoet vruchtvlees van een witte pompoen;
arroz con leche: rijstpudding;
suspiros (zuchtjes): merengues.

Hapjes
Tapas heten in Costa Rica ook wel boccas. Het zijn vaak stevige porties vlees of vis. Lichter te verteren zijn:
platanos maduros of platanos asados: gebakken banaan;
pejibayes: perzikpalmvruchtvlees;
picadillo de chayote con elote: gemalen vruchtvlees van chayote (een peervormige pompoensoort) met maïs;
picadillo de papaya verde: fijngemaakte groene papaya;
picadillo de vainicas: gehakte sperziebonen met rundvlees.
Op veel plaatsen zijn verse vruchtensalades verkrijgbaar, van onder andere
ananas, banaan, mango, papaja en watermeloen

Ontbijt en koffie
Het ontbijt omvat koffie of agua dulce (pure rietsuiker, opgelost in heet water) met een sandwich van stokbrood met boter, jam en witte kaas. Costa Ricanen dippen ook graag hun verse stokbroodje in zure room met een beetje zout. Meestal kun je ook kiezen voor gallo pinto of cornflakes. Tussen ontbijt, lunch en diner nemen Costa Ricanen twee keer een koffiepauze. Bij de ochtendkoffie eten ze meestal
stokbrood met boter en bij de middagkoffie koek of gebak.

De rekening
Traditionele gerechten, zoals rijst met bonen, zijn goedkoop in kleine lokale eethuizen, de sodas. In meer internationaal georiënteerde restaurants is het prijspeil vergelijkbaar met dat in de Verenigde Staten.
Houd er rekening mee dat je bij de prijzen op het menu nog bijna een kwart moet optellen: 13% BTW en 10% voor de bediening.

Rondreizen Costa Rica.