Overzicht India & Nepal rondreizen van Djoser

Nepal, een jaar later



Nepal, het geboorteland van Boeddha, biedt een fascinerende mix van prachtige berglandschappen, majestueuze himalayapieken, imposante jungle, eeuwenoude tempels en historische koningssteden. Net zoals veel reizigers, heeft ook Djoser reisbegeleider Henk van Ettinger zijn hart aan dit land verpand. Hij heeft sinds de aardbeving in het voorjaar van 2015 alweer een aantal groepen op sleeptouw genomen. Samen met een reiziger uit zijn groep en onze Nepalese reisagent, vertelt hij hoe het nu is om door Nepal te reizen.

Reisbegeleider Henk
‘In de hoofdstad Kathmandu verblijven we midden in de sfeervolle wijk Thamel, met veel restaurants en karakteristieke winkels. De veerkrachtige en vriendelijke Nepalese bevolking ontvangt ons gastvrij en doet haar best het land weer op te bouwen. Bijna iedere familie in Nepal kent wel iemand die op een of andere manier slachtoffer is geworden van de ramp. Het zijn vooral de bergdorpen tussen Kathmandu en de grens met China die het zwaarst zijn getroffen. Van de verwoesting zelf merk je weinig tijdens de reizen die ik begeleid.


Intussen zijn de meeste hotels weer open. Het is van groot belang dat reizigers dat weten. Een groot deel van Nepal is afhankelijk van inkomsten uit het toerisme. Door het land te bezoeken help je mee aan het herstel van deze bijzondere plek. Want bijzonder is het nog steeds. Wat onmiddellijk opvalt in Nepal is dat alles in een lagere versnelling gaat. Wanneer ik met mijn groep bij ons resort aan de rand van het nationale park Chitwan arriveer, overvalt ons een serene rust. De schone lucht en de adembenemende natuur geven energie om dit mooie park te verkennen. Het nationale park is na de beving volledig intact gebleven. Je kunt nog steeds een tocht maken op de Raptirivier in een holle boomstam en met een gids de natuur in op zoek naar wildsporen. Krokodillen liggen nog altijd aan de oever van de rivier en tijdens een safari kun je olifanten, Bengaalse tijgers en de zeldzame witte neushoorn spotten.

Op weg naar Pokhara volgen we een schitterende route door de bergen langs rivieren, die in de diepte door het dal kronkelen. Bij helder weer doemt al snel het 8000 meter hoge Annapurnamassief op, waarvan de besneeuwde toppen in de lucht lijken te zweven. Pokhara heeft nauwelijks schade ondervonden van de aardbeving. Het blijft de uitvalsbasis voor trekkings in de Himalaya. Vanuit hier maken we een mooie tocht met onze bus naar de Kathmanduvallei, waar de vele historische monumenten, die op de Werelderfgoedlijst staan, de aardbeving al met al goed hebben doorstaan. In de koningssteden Patan en Bhaktapur komt de geschiedenis nog steeds tot leven als je door de straatjes zwerft. En in Kathmandu zijn de beroemde plekken, zoals het tempelcomplex Swayambhunath en de grote stoepa van Bodnath, het bekijken meer dan waard.’

Reiziger Betty Roozeboom
‘Toen ik in oktober 2015 op reis ging naar India en Nepal, bleek gelukkig dat rondreizen in Nepal weer goed mogelijk is. De bevolking laat duidelijk merken dat ze blij zijn om buitenlandse reizigers te zien. Ze staan open voor een praatje en in de hotels en restaurants doen ze hun uiterste best om het iedereen naar de zin te maken. Onze reisbegeleider Henk wist de leukste eettentjes te vinden. Het eten komt er direct van het land. En dat proef je! Met onze Djosergroep hebben we genoten van het heerlijke, soms pittige, eten.

Nepal is één van mijn favoriete vakantiebestemmingen. Een kleurrijk land met gigantische bergen en indrukwekkende natuur. Niet alleen de mensen zijn kleurrijk gekleed, ook de kleuren in de natuur zijn intens. Niet eerder heb ik zo’n mooie kleur groen gezien. Onder leiding van onze energieke, Nederlandse reisbegeleider reisden we door dit prachtige land. Voor dag en dauw moedigde hij ons aan om de zonsopgang te bewonderen boven het Annapurnamassief. Het magische moment van de eerste zonnestralen op de toppen van de bergen zal ik nooit vergeten. Het bracht mij helemaal tot rust. 

‘Reizen maakt wijzer’, is mijn lijfspreuk. In Nepal heb ik geleerd minder gehaast te leven en me minder druk te maken om kleine dingen. Zo heb ik ontdekt dat alles wat ik écht nodig heb in één tas past. Ik kan me wel vinden in de boeddhistische leer, waarin materiële verlangens worden uitgebannen.

Een levenswijze die in dit land terug te vinden is in de vele tempels en verweven is met een groot deel van de Nepalese samenleving. Zelfs na de aardbeving komt de bevolking nog steeds tevreden over. In Kathmandu zie je af en toe tenten staan, waar onder andere mensen uit verwoeste bergdorpen tijdelijk wonen. Verder is de enorme stad, met bijna een miljoen inwoners, weer net zo bruisend als voorheen. Mede dankzij onze geweldige reisleider, ben ik met vele bijzondere indrukken en herinneringen terug naar Nederland gevlogen.’

Nepalese reisagent Bijaya
‘Na de aardbevingen toonde de Nepalese bevolking zich al snel veerkrachtig. Ze werken keihard aan de wederopbouw. De wegen zijn alweer een hele poos begaanbaar en beschadigde monumenten van het UNESCO Werelderfgoed zijn deels hersteld en heropend voor publiek. Naast de verwoestingen zijn grote delen van Nepal

ongeschonden gebleven. Vanuit Pokhara zijn de meeste wandelpaden weer begaanbaar en ook de prachtige natuur van het nationale park Chitwan is intact gebleven. Nepal is nog steeds een perfecte bestemming voor natuurliefhebbers. Je kunt er dagenlang wandelen, beleeft er uitdagende safari’s en je vindt er veel spirituele plekken. Ook cultuurliefhebbers komen in Nepal aan hun trekken. De Kathmanduvallei herbergt meer dan honderd monumenten en historische steden zoals Kathmandu, Patan en Bhaktapur.’

Familyreis Nepal.