Overzicht Mexico rondreizen van Djoser

Wat staat er op de kaart in Mexico

Eten is in Mexico heel divers, net als de Mexicaanse cultuur zelf. Het is een mengelmoes van de Indiase, Spaanse, Franse en natuurlijk de Mexicaanse eetcultuur. Iedereen kent de taco, tortilla en enchillada. Maar er is meer te beleven in de Mexicaanse keuken.



Tortilla

De basis van de oorspronkelijke Mexicaanse keuken was en is nog steeds de maïstortilla. Tortilla’s zijn platte, ronde, hartige pannenkoekjes gemaakt van maïsmeel of bloem. Ze zijn het meest typerend van al het Mexicaanse eten. Tortilla’s
zijn er in vele varianten. Heel lekker zijn Papadzules, warme tortilla’s gevuld met hardgekookte eieren, met daar overheen een saus van pompoenzaden.

Pepers
In de Mexicaanse keuken worden meer dan honderd verschillende soorten pepers gebruikt. Ze verschillen allemaal in maat, smaak, vorm en sterkte. Pepers kunnen rood, groen, geel, oranje of bordeauxrood van kleur zijn; behalve smaak voegen ze
dus ook kleur toe aan het eten.

Guacamole
Een bekende (dip)saus uit Mexico. Naast avocado worden vaak ook tomaat, ui, knoflook, limoen- of citroensap, jalapeñopepers en verschillende kruiden toegevoegd. De avocadomousse wordt meestal gegeten met maïschips, maar kan bij vrijwel elk Mexicaans gerecht worden geserveerd.

Alcoholische dranken
De bekendste alcoholische drank van Mexico is natuurlijk tequila, een sterke, transparante, alcoholische drank die wordt onttrokken aan de agaveplant die in en om het dorpje Tequila groeit. Andere wereldberoemde Mexicaanse drankjes zijn Margarita, Kahlua en Corona bier.

Mexicaanse koffie
Klop 100 milliliter slagroom lobbig. Rasp 25 gram pure chocolade, verdeel deze
over twee glazen en strooi er een beetje kaneelpoeder over. Zet koffie van twee zakjes espressokoffie (Nescafé) en schenk de koffie over de chocolade. Roer totdat de chocolade is opgelost. Voeg twee eetlepels rum toe. Schep de slagroom op de koffie.


Specialiteit uit Yucatan: Cochinita Pibil
In het zuidoosten van Mexico ligt het schiereiland Yucatan. Naast beroemde badplaatsen als Cancun en Playa del Carmen vind je in deze regio ook beroemde archeologische hoogtepunten, waaronder de ruïnes van Uxmal, Calakmul en Chichén Itzá. De zeer grote gastronomische variëteit die deze regio kent, komt voort uit de historische handelsbelangen met Europa en Cuba. De combinatie van deze invloeden en de pre -colombiaanse cultuur heeft geleid tot de heerlijke bereiding van Spaans varkensvlees met pre-colombiaanse kruiden en kooktechnieken: Cochinita Pibil.

Ingrediënten:

  • 1,5 kg varkensvlees in blokjes
  • 90 gr. axiote (vruchten)
  • 0,5 kop citroensap
  • 1 kop jus d’orange
  • 4 grote bananenbladeren
  • 0,5 kop olie
  • 6 chilipepers
  • 2 kopjes gesneden rode ui
  • 1 kop citroensap
  • 1 kop jus d’orange
  • 1 snufje zout

Bereiding:
Meng de axiote met citroensap en sinaasappelsap in een schaal. Voeg zout toe. Giet deze mix over het varkensvlees in een schaal en dek het af met een doek. Minimaal 4 uur laten intrekken. Oven voorverwarmen op 165 ºC. Braad de bananenbladen direct boven het vuur tot deze zacht zijn. Bedek de bodem van een ovenschaal met de bananenbladen, één over de lengte en één over de breedte. Verdeel de gemarineerde vleesblokjes over de bananenbladeren en voeg ook de jus van de marinade toe. Bedek het vlees door de uiteinden van de bananenbladeren dubbel te vouwen. Sprenkel wat water over de bladeren zodat deze niet aanbranden en dek de ovenschaal af met aluminiumpapier. Na twee uur de schaal uit de oven halen, het aluminiumpapier verwijderen en de bananenbladeren terugvouwen. Check of het vlees goed mals is.

Maak ongeveer 4 uur voordat het vlees wordt geserveerd, de saus klaar. Doe de gehakte ui in een schaal, voeg het citroen- en sinaasappelsap toe en wat zout. Braad de chilipepers aan, hak deze fijn en voeg ze aan de saus toe. Dien de Cochinita warm op en serveer de saus apart.