Modern, progressief en sprookjesachtig Nieuw-Zeeland
Tekst: Ricci Scheldwacht
Nieuw-Zeeland, een land dat niet veel in het nieuws is, want het is een van de meest geïsoleerde landen ter wereld: 1600 kilometer ten oosten van Australië en zo’n 19.000 kilometer ver van Nederland. Om er te komen is het vanaf Schiphol 24 uur vliegen. Nieuw-Zeeland. Sinds de ontdekkingsreiziger Abel Tasman in 1642 voor het eerst voet aan land zette, is het in naam altijd verbonden gebleven met Nederland. Op oude wereldkaarten van de VOC kreeg het de naam Nova Zeelandia. Later, toen de Engelsen het in bezit namen, bleef de naam New Zealand behouden. Met zijn 270.000 km2 is het land ongeveer even groot als Groot-Brittannië. Maar het land telt slechts 4,5 miljoen inwoners.
Jacindamania
Eind vorig jaar was Nieuw-Zeeland wereldnieuws toen het land in de ban kwam van Jacindamania. Met haar 37 jaar was de net aangetreden Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern de zoveelste jonge regeringsleider op rij. Ouder dan de Oostenrijker Sebastian Kurz (31), maar jonger dan de Canadese premier Justin Trudeau (46) en de Franse president Emmanuel Macron (40). En nog opvallender: het was een vrouw die het ambt van premier aanvaardde.
Begin dit jaar maakte Ardern bekend zwanger te zijn. Daarbij kondigde ze aan te blijven werken tot de bevalling en na een kort zwangerschapsverlof van zes weken weer aan het werk te gaan. Zo’n kortstondig zwangerschapsverlof strookt overigens niet met haar eigen beleid. Direct na het aantreden van haar regeringsteam werd besloten het betaald zwangerschapsverlof uit te breiden van 18 naar 22 weken. In 2020 moeten dit zelfs 26 weken worden. ‘Ik zal minister-president én moeder zijn,’ sprak Ardern de bevolking van Nieuw-Zeeland toe. Haar man, televisiepresentator van programma’s over sportvissen, zal de zorg van hun kind op zich nemen. Met Ardern en haar echtgenoot als het goede voorbeeld presenteert Nieuw-Zeeland zich graag als een land dat met zijn tijd meegaat. Modern en progressief.
In de politiek zijn vrouwen goed vertegenwoordigd
Kiesrecht
Nieuw-Zeelanders zetten zich graag af tegen hun conservatievere buurland Australië. In vergelijking met hun buren zijn ze dan ook een stuk vooruitstrevender. De oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, de Maori, kregen in 1867 stemrecht, ruim een eeuw eerder dan de Aboriginals in Australië. En in 1893 voerde Nieuw-Zeeland als eerste land ter wereld het kiesrecht voor vrouwen in. In de politiek zijn vrouwen goed vertegenwoordigd. Al twee keer eerder had Nieuw-Zeeland een vrouw als premier.
Immigratieland
Tot een paar jaar geleden dachten niet veel mensen direct aan Nieuw-Zeeland als vakantiebestemming. Wel kent het land een lange geschiedenis als immigratieland. In de jaren vijftig van de vorige eeuw waren het na de Britten vooral de Nederlanders die in groten getale naar Nieuw-Zeeland emigreerden. Inmiddels komen de migranten met name uit Polynesië en Azië. In 2050 zal Auckland 2 miljoen inwoners zal hebben als gevolg van migratie en natuurlijke aanwas. Ongerepte natuur Omdat de meeste inwoners van Nieuw- Zeeland in de steden Auckland, Christchurch en de hoofdstad Wellington wonen, is het grootste deel van het land nauwelijks bewoond. Daar toont de natuur zich in optima forma. Een natuur die bovendien veelzijdig is, want Nieuw-Zeeland heeft het allemaal: bossen, heuvels, meren, groene fjorden, watervallen, gletsjers, vulkanische landschappen, goudgele stranden en besneeuwde bergen, waarvan Mount Cook de hoogste is.
Lord of the Rings
De Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson zag zijn geboorteland als de perfecte filmlocatie voor zijn The Lord of the Rings-trilogie. Het overweldigende natuurschoon voldoet exact aan de beschrijvingen van het landschap in de boeken van J.J.R. Tolkien. Het Nieuw-Zeelandse toeristenbureau en de Nieuw-Zeelandse regering sprongen daar gretig op in. De regering stelde zelfs een minister van Midden-aarde aan: het fictieve werelddeel waar het mythische epos van Tolkien zich afspeelt. Ook toen Jackson zijn drie delen van The Hobbit (2012, 2013, 2014) opnam, was de Nieuw-Zeelandse regering alert. Bij de release van elke Hobbit film maakte luchtvaartmaatschappij Air New Zealand een ludieke instructievideo voor de passagiers over de veiligheidsvoorschriften aan boord die geheel aansloot bij het thema van de films. In de pay-off presenteerde de vliegmaatschappij zich zelfs als ‘Airline of Middle Earth’. De boodschap was duidelijk: wie Middle-earth wil ervaren, moet naar Nieuw-Zeeland komen.
Destination marketing
Inmiddels geldt Nieuw-Zeeland als een geslaagde case study van succesvolle destination marketing. In 2000, het jaar voordat de eerste de Lord of the Rings-film in de bioscoop uitkwam, bedroeg het aantal buitenlandse bezoekers jaarlijks 1,7 miljoen. Afgelopen jaar bezochten 3,5 miljoen toeristen Nieuw-Zeeland en in 2022 zullen dat naar verwachting al 4,5 miljoen zijn, evenveel als het aantal inwoners.
Veiligste plek op aarde
De geïsoleerde ligging van het land - ver weg van de rest van de wereld - blijft een bijzondere aantrekkingskracht uitoefenen. Het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker publiceerde een verhaal waaruit bleek dat de rijken der aarde steeds vaker een huis in Nieuw-Zeeland kopen als een veilig heenkomen bij een eventuele apocalyps. Als het aan de Nieuw-Zeelandse overheid ligt, komt daar binnenkort een einde aan. Nieuw-Zeeland staat niet langer te koop, aldus nieuwe regering. Het moet wel leuk blijven.
Bekijk onze rondreizen naar Nieuw-Zeeland.