Rondreis Bhutan, Sikkim & Darjeeling 20 dagen
Ontdek het land van de 'Donderende draak'
Vanaf € 4.395,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
Eén van de best bewaarde geheimen van deze wereld is Bhutan, het land van de 'Donderende Draak'. Bhutan is niet te vergelijken met enige andere reisbestemming. Het land is niet alleen 's werelds enige Tibetaans-Mahayana-koninkrijk, ook cultureel en landschappelijk is het land uitzonderlijk. Tijdens je verblijf bezoek je de belangrijkste kloosterforten van het land en kun je wandelen in de mooie Bumthang-vallei. Vooraf bezoek je de oude Indiase hoofdstad Kolkata, waarna je via de voormalige Britse stadjes Darjeeling en Gangtok naar dit verborgen koninkrijkje in de Himalaya reist.
Daarom Djoser
- Bezoek aan Sikkim en Darjeeling
- Acht dagen en nachten in het authentieke Bhutan
- Maaltijden tijdens verblijf in Bhutan inbegrepen
- Bezoek aan het spectaculair gelegen Tijgernest inclusief
- Bezoek aan de sprookjesachtige Bumthang-vallei
- Verschillende data om bijzondere festivals mee te maken
- Nederlandssprekende reisbegeleiding & lokale gids (behalve in Kolkata)
Alle reisinformatie
Route en kaart
- Amsterdam - Kolkata
- aankomst Kolkata, stadstour
- Kolkata - dagtrein naar Siliguri
- Siliguri - Darjeeling
- Darjeeling
- Darjeeling - Gangtok
- Gangtok, bezoek Rumtek-klooster
- Gangtok - Kalimpong
- Kalimpong - Jaidalpara
- Jaidalpara (India) - Thimphu (Bhutan)
- Thimphu
- Thimphu - Dochulapas - Punakha
- Punakha - Trongsa - Jakar
- Jakar, bezoek Bumthangvallei
- Jakar - Punakha
- Punakha - Paro
- Paro, bezoek Tijgernest
- Paro (Bhutan) - vlucht naar Kolkata (India)
- Kolkata
- Kolkata - Amsterdam
Reisbeschrijving
Kijk je ogen uit in de grootste stad van India, Kolkata
Dag 1 Amsterdam - Kolkata
Dag 2 aankomst Kolkata
Dag 3 Kolkata - dagtrein naar Siliguri
Vanuit Amsterdam vertrekken we naar Kolkata, de grootste stad van India en hoofdstad van de deelstaat West-Bengalen. Verbaas je over het leven in deze stad, geniet van overheerlijke curries en ga op zoek naar souvenirs op een van de vele markten. Sinds 2001 heet de stad officieel Kolkata, maar de naam Calcutta is, in ieder geval in het Nederlands, meer ingeburgerd. Het is de enige plek in India waar je nog loopriksja’s tegenkomt. De Howra-brug over de Hooghly-rivier is de drukste brug ter wereld. Dagelijks passeren er tienduizenden auto’s, riksja’s, ontelbare voetgangers en andere voertuigen. Langs de rivier vind je crematieplaatsen en de 'dhobi-wallah's', mannen die stapels vuil wasgoed schoon slaan op een steen in de rivier. In deze indrukwekkende stad neemt een gids ons mee voor een eerste kennismakingsexcursie met een bus.
We reizen per comfortabele dagtrein met gereserveerde plaatsen verder noordwaarts naar Siliguri. Een treinreis in India is een unieke ervaring. Je komt snel in contact met medepassagiers, zeker op deze route richting het populaire Indiase vakantieoord Darjeeling.
Geniet van het prachtige uitzicht op de theevelden van Darjeeling
Dag 4 Siliguri - Darjeeling
Dag 5 Darjeeling
Na een nacht in Siliguri rijden we meteen de hoogte van de Himalaya in richting Darjeeling. Onderweg heb je prachtig uitzicht op de Indiase vlakte en de bergachtige omgeving. Het spoor van de lokale ministoomtrein - in de volksmond 'toy train' - steken we een paar keer over en als we geluk hebben zien en horen we het treintje de bergen in puffen. Een treinrit met deze stoomtrein, naar het plaatsje Ghoom met het gelijknamige kloostertje, behoort op de vrije dag in Darjeeling tot de mogelijkheden. Gelegen op een bergrug en omgeven door prachtige theeplantages is Darjeeling een heerlijke plaats om bij te komen van de eerste dagen. De ligging, aan de voet van het Kanchenjunga-gebergte, maakte deze plek in de tijd van de Britse Raj tot een toevluchtsoord voor Engelsen die in de zomer wilden ontsnappen aan de hitte van de grote stad. Op het centrale plein flaneren Indiase families, warm ingepakt met mutsen, sjaals en wanten want zij vinden het hier over het algemeen koud. In de vele winkeltjes rond het plein kun je zelf zo'n prachtige Indiase muts of sjaal aanschaffen.
Een korte wandeling heuvelafwaarts brengt je bij de dierentuin waar zeldzame diersoorten leven, zoals een sneeuwluipaard en de rode panda. Een eindje buiten de stad ligt het Tibetaanse vluchtelingencentrum - Tibetan Refugee Self Help Centre - dat inmiddels bijna is uitgegroeid tot een volwaardig dorp. Je wordt hier door de Tibetanen vriendelijk ontvangen en ze laten je graag hun traditionele ambachten zien. Darjeeling is uiteraard voornamelijk bekend om de gelijknamige thee. We kunnen één van de theeplantages bezoeken voordat we naar Sikkim vertrekken.
Sikkim is nog een echt 'Shangri La'
Dag 6 Darjeeling - Gangtok
Dag 7 Gangtok, bezoek Rumtek-klooster
Dag 8 Gangtok - Rumtek - Kalimpong
Dag 9 Kalimpong - Jaidalpara
Kalingpong ligt in een groene omgeving en is een drukke handels stad. In ons guesthouse kun je je in gemoedelijke Tibetaanse huissfeer rustig voorbereiden op de aanstaande kennismaking met Bhutan.
Bhutan, het land van de 'Donderende draak'
Dag 10 Jaidalpara (India) - Thimphu (Bhutan)
Dag 11 Thimphu
De eerste ontmoeting met Bhutan is in het grensplaatsje Puentsholing, een smeltkroes van etnische groepen. De nacht verblijven we nog aan Indiase zijde op het platteland, nabij het drukke grensplaatsje Jaigaon. Bengalen gekleed in lichte dhoti's, Nepalezen met hun topi's - karakteristieke hoofddeksels - en de in traditionele kledij gestoken Bhutanen vormen hier het levendige straatbeeld. En je merkt direct de rust die er hier in de straten hangt. Een totaal andere atmosfeer komt je tegemoet in dit laatste koninkrijk in de Himalaya.
Bhutan is niet te vergelijken met enige andere reisbestemming. Het land is niet alleen 's werelds enige Tibetaans-Mahayana-koninkrijk, ook cultureel en landschappelijk is het land uitzonderlijk. Bij wet is geregeld dat de Bhutanen traditioneel gekleed gaan en zich houden aan de eeuwenoude tradities van godsdienst en samenleving. De kledingvoorschriften gelden tegenwoordig alleen nog voor mensen die aan het werk zijn en op school. In de jaren zestig kostte het nog ruim een week om van de Indiase grens de hoofdstad Thimphu te bereiken. Nu doen we er zo'n zes tot acht uur over.
Aan de oever van de rivier Wang Chhu ligt in Thimphu de dzong - kloosterburcht - Tashicho. Deze is beperkt open voor bezoek, maar alleen het zicht erop is al bijzonder. De Changangkha-tempel is de oudste van het land. Bij de Painting School, waar jonge Bhutanen een vak leren, kun je bijzondere souvenirs kopen zoals de vermaarde thanka's - geschilderde religieuze voorstellingen in een omlijsting van stof - en kunstvoorwerpen van bamboe, hout en zilver. Zelfs het benzinestation is gebouwd in traditionele stijl, wat het tot een wel heel aparte bezienswaardigheid maakt. Ook kun je Memorial Chorten en de bijzondere takins - gnoegeiten - in de lokale mini zoo bezoeken.
Wandel langs mooi gelegen rijstvelden in Punakha
Dag 12 Thimphu - Dochulapas - Punakha (Wangdi)
Het is een korte rit naar Punakha, tot 1955 de 'hoofdstad' van Bhutan. Eenmaal in het dal wordt de omgeving gedomineerd door rivieren, die zich dwars door de prachtige rijstvelden slingeren, en dichte wouden met semi-tropische vegetatie. De lokale dzong is een heilige plek waar het gebalsemde lichaam van de stichter van Bhutan wordt bewaard. In 2008 werd de nieuwe koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuk hier gekroond. De vallei waarin Punakha ligt, staat bekend om de vele rijstterrassen en met name vanwege de zeldzame rode rijstsoort. Een wandeling langs rijstvelden en boerendorpjes brengt je naar het Chimi Lhakang-klooster. Vrouwen met een kinderwens komen van heinde en verre naar het klooster om gezegend te worden met een fallus gemaakt van hout, ivoor en been. Na de geboorte van hun kind maken ze nogmaals de pelgrimstocht voor een goede babynaam.
Bumthang, de bakermat van het boeddhisme in Bhutan
Dag 13 Punakha - Trongsa - Jakar
Dag 14 Jakar, Bumthangvallei
Dag 15 Jakar - Punakha
Via verschillende valleien met unieke vogelsoorten en grazende yaks rijden we naar Bumthang, het oostelijkste punt van onze reis. Onderweg vallen de geschilderde fallus-symbolen op de huizen op, die bedoeld zijn om kwade geesten af te schrikken. We kunnen een korte stop maken bij een van de gebedsmolens die voortdurend worden voortbewogen door het stromende water.
In de Bumthang-vallei, werd het boeddhisme geïntroduceerd in Bhutan en om die reden is het nog steeds een van de heiligste plekken van het land. De imposante 'Dzong van de Witte Vogel' ligt aan het begin van de vallei. Rond Jakar, het grootste dorp, liggen verschillende kloosters die nog uit de 8e-eeuw stammen. De Kurjey Lhakhang en de Jampey Lhakhang zijn bijvoorbeeld te bezoeken tijdens een leuke wandeling. In Bhumtang geldt een rookverbod, er is dan ook nergens een sigaret te koop. Daarentegen zijn er wel heerlijke appel- en perzikwijn verkrijgbaar.
We keren weer terug naar het westen en passeren de Dochula-pas op 3100 meter hoogte met, bij helder weer, schitterende vergezichten en uitzicht op de 7541 meter hoge Gangkhar Punsum, het hoogste punt van Bhutan.
Het spectaculair gelegen Tijgernest is een absoluut hoogtepunt
Dag 16 Punakha - Paro
Dag 17 Paro, optioneel bezoek Tijgernest
Onze laatste verblijfplaats in het kleine koninkrijk is Paro. Het straatbeeld wordt vaak gekleurd door de rode pepers die aan de ramen van de huizen te drogen hangen en die het hoofdbestanddeel vormen van het gerecht 'hemadatsi', pepers in kaassaus. In de gelijknamige vallei kun je de dzong en het nationale museum bezoeken. In het museum zijn verschillende eeuwenoude religieuze voorwerpen te bewonderen en kun je een indruk krijgen van de speciale, kleurrijke en wereldberoemde collectie postzegels die elke filatelist kent. Liefhebbers kunnen de inspannende klim naar het beroemde Tijgernest maken. Een prachtige wandeling brengt je door een dennenbos, langs watervallen, voorbij kleurrijke gebedsvlaggen en adembenemende vergezichten, naar het indrukwekkende bouwwerk dat bovenop een klif balanceert op ruim 3000 meter hoogte.
Victoria Memorial, een stukje Britse geschiedenis
Dag 18 Paro - vlucht naar Kolkata
Dag 19 Kolkata, stadstour Kolkata
Dag 20 Kolkata - Amsterdam
Vanuit Paro vliegen we weer naar Kolkata, ook wel 'de ziel van India' genoemd. Je hebt hier nog volop de tijd om de bezienswaardigheden die je eerder gemist hebt te bekijken. Slenter op je gemak door de stad en bekijk de prachtige tempels. Veel gebouwen, zoals het oude postkantoor en het Victoria Memorial zijn juweeltjes uit de tijd dat Kolkata nog Calcutta heette en de zetel van het Britse bestuur was. De Britte hebben nog iets achtergelaten: cricket. In velen parken zie je de Indiërs fanatiek deze nationale sport beoefenen. Vraag gerust of je mee mag doen. Ook een bezoek aan het huis van Moeder Theresa is zeer de moeite waard. Na een laatste overnachting vliegen we via Dubai weer terug naar Amsterdam.
Op weg met Djoser
Tijdens onze reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleider biedt de meeste dagen een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. De maximale groepsgrootte voor deze reis is 18 personen.
Vertrekdata 2025
Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 4.645,-
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 4.695,-
Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 4.395,-
Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 4.695,-
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 4.395,-
Vertrekdata 2026
Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
€ 4.595,-
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
€ 4.595,-
Inclusief
- Vliegreis met Emirates
- Alle vluchttoeslagen
- Nederlandse reisbegeleiding
- Gids van Siliguri naar Jaigaon & Bhutan
- Vervoer per bus
- Dagtrein Kolkata - Siliguri
- Vlucht Paro - Kolkata
- Hotelovernachtingen
- Maaltijden tijdens verblijf in Bhutan t.w.v. € 210,-
- Stadstour Kolkata
- Bezoek theeplantage
- Bezoek Namgyal instituut voor Tibetologie
- Bezoek Rumtek-klooster
- Alle excursies in Bhutan
Exclusief
Ontbijt, lunch & diner, visa, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen etc.
Reserveringskosten € 25,- en bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.
Wijzigingen voorbehouden.
Eenpersoonskamer
Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 795,-.
Vluchttoeslagen (inbegrepen)
Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.
Hotelverlenging
Verlenging mét accommodatie is in Kolkata bij te boeken. Je verblijft na afloop in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs is vanaf € 35,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een éénpersoonskamer kost € 65,-.
De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
Landarrangement
De prijs van de reis zonder de internationale vluchten (maar wel inclusief de vlucht van Paro naar Kolkata) isvanaf €3.695,-.
Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.
Groepssamenstelling en groepsgrootte
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het komt bij deze reis soms voor dat ook enkele Duitstalige reizigers zich hebben aangemeld.
Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.
Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 18.
De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.
Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.
Vertrek informatie
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.
Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.
Vertrek gegarandeerd
Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.
Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.
Reviews Bhutan, Sikkim & Darjeeling, 20 dagen
-
De combinatie van het hectische India en het serene Bhutan werkt verrassend goed. Bhutan is een feest qua natuur, landschap en cultuur. Zoveel prachtige Dzonghs en tempels. Kolkota, Darjeeling en Sikkim verschillend qua sfeer, maar alle drie een feest voor de zintuigen.
-
Mooie reis gehad! Wat een verschil tussen India en Bhutan! Mijn voornaamste doel was het bezoeken van Bhutan. Omdat ik al vaker in India ben geweest zou ik een volgende keer waarschijnlijk eerder kiezen voor een reis rechtstreeks naar Bhutan. De laatste dag in Kolkata is overbodig, wat mij betreft.
-
Mooie reis door twee compleet verschillende landen. Het chaotische, drukke, vieze en unieke India en het indrukwekkende, schone en rustgevende Bhutan.
-
Je kijkt je ogen uit op deze reis! Darjeeling en Sikkim zijn zeker de moeite waard maar Bhutan was voor mij de kers op de taart. Prachtige natuur, serene rust, mooie indrukwekkende kloosters, vriendelijke mensen en nog veel traditie. Bezoek Bhutan gauw want de "vooruitgang" verandert alles snel.
Praktische informatie
Accommodatie
De accommodaties in Bhutan zijn sfeervol, veelal in lokale stijl en vaak met een mooi uitzicht. De kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet. Het hotel in het grensplaatsje Jaigaon is eenvoudig.
In drukke (festival) perioden kan het voorkomen dat het sanitair gedeeld moet worden met andere reizigers en kunnen accommodaties gedurende de reis nog wisselen. Houd er rekening mee dat het toerisme in deze bergachtige gebieden nog in de kinderschoenen staat.
Van de bezoeker wordt op reis in de Himalaya extra aanpassingsvermogen verwacht, maar dat wordt ruimschoots beloond met het exclusieve, bijzondere karakter van deze streek.
Bekijk hotelreviews op
Kolkata | Hotel Dee Empresa |
Siliguri | Hotel Appolo |
Gangtok | Hotel Mount Himalayan |
Kalimpong | Holumba Haven |
Thimphu | White Tara |
Punakha | Hotel Sonamgang |
Jakar (Bumthang) | Mountain Resort |
Paro | Namsey Chholing Resort |
Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.
Eenpersoonskamer
Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 795,-.
Vliegreis
Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Vlucht met
Emirates
Traject
Amsterdam - Dubai
Vertrek
15:20 - 23:59
Vlucht met
Emirates
Traject
Dubai - Calcutta
Vertrek
02:05 - 08:15
Vlucht met
Emirates
Traject
Calcutta - Dubai
Vertrek
09:45 - 13:10
Vlucht met
Emirates
Traject
Dubai - Amsterdam
Vertrek
14:45 - 20:00
Tijdsverschil: in de zomer is het in India 3,5 uur later. Gedurende onze wintertijd komt er één uur verschil bij.
Emirates is de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten. De luchtvaartmaatschappij beschikt over een zeer moderne vloot van ruim 200 toestellen en is de grootste gebruiker van ‘s werelds grootste passagierstoestel: de Airbus A380. De toestellen van Emirates zijn in alle klassen standaard voorzien van zeer comfortabele stoelen, zodat je ook in economy class genoeg beenruimte hebt. Alles stoelen zijn ook voorzien van een gerenommeerd entertainmentsysteem (Emirates won meerdere jaren op rij prijzen voor beste inflight entertainment). WiFi hoef je niet te missen aan boord, dat kan je namelijk aanschaffen. De catering aan boord is uitstekend met voldoende keuze uit maaltijden en drankjes. Kortom, bij Emirates is een comfortabele reis verzekerd.
Landarrangement
De prijs van de reis zonder de internationale vluchten (maar wel inclusief de vlucht van Paro naar Kolkata) isvanaf €3.695,-.
Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.
Vervoer
Gedurende de hele reis maken we gebruik van een eigen bus. Het reizen met eigen vervoer heeft als voordeel, voornamelijk tijdens een lange reisdag, dat we regelmatig kunnen stoppen in de dorpjes en plaatsen waar we doorheen rijden, bijvoorbeeld voor een bezoek aan een lokaal marktje of andere bezienswaardigheden. Houd er rekening mee dat de af te leggen afstanden soms behoorlijk groot zijn. Bepaalde trajecten nemen, inclusief de stops, een hele dag in beslag.
Het traject van Kolkata naar Siliguri overbruggen we met een dagtrein waarin we gereserveerde plaatsen hebben in coupés met airconditioning. Van Paro vliegen we met Bhutan Airlines of Druk Air terug naar Kolkata.
De steden kun je het beste te voet verkennen. Natuurlijk kun je in India ook gebruik maken van de bekende fiets- of motorriksja voor de langere afstanden.
Bij de reis inbegrepen
- Vliegreis met Emirates
- Alle vluchttoeslagen
- Nederlandse reisbegeleiding
- Gids van Siliguri naar Jaigaon & Bhutan
- Vervoer per bus
- Dagtrein Kolkata - Siliguri
- Vlucht Paro - Kolkata
- Hotelovernachtingen
- Maaltijden tijdens verblijf in Bhutan t.w.v. € 210,-
- Stadstour Kolkata
- Bezoek theeplantage
- Bezoek Namgyal instituut voor Tibetologie
- Bezoek Rumtek-klooster
- Alle excursies in Bhutan
Excursies
Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt in Kolkata of Kalimpong op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum, het instituut voor Tibetologie of het Tijgernest. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, te voet of met lokaal vervoer eropuit trekken. In Bhutan is het anders geregeld en worden de meeste bezienswaardigheden onder begeleiding van een gids bezocht. Toegangsgelden in India zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je daar alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.
Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die in India bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.
In India zijn de meeste excursies en toegangsgelden niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.
Excursie inclusief in India:
- Tijdens een stadstour in Kolkata bezoeken we de belangrijkste bezienswaardigheden.
- Bezoek aan een theeplantage. Onder begeleiding van een gids zie je hoe het theeproces verloopt.
- Bezoek aan het Namgyal Instituut voor Tibetologie in Gangtok. Het bijbehorende museum heeft een interessante verzameling Tibetaanse boeken, schilderijen en rituele voorwerpen.
- Vanuit Gangtok bezoeken we het Rumtek-klooster. Dit is de hoofdzetel van de Karmapa Lama, welke is gevlucht vanuit Tibet. De positie wordt door twee personen opgeëist. Beiden zeggen de reïncarnatie te zijn van deze befaamde lama.
Er zijn vele activiteiten mogelijk in India, zoals:
- Een bezoek aan Victoria Memorial en het oude postkantoor in Kolkata, juweeltjes uit de tijd dat Kolkata nog Calcutta heette en de zetel van het Britse bestuur was.
- Een ritje met de 'toy train' in Darjeeling naar het plaatsje Ghoom met het gelijknamige klooster.
- Chowk bazaar in Darjeeling, een leuke lokale markt om overheen te lopen.
- Optionele Jeep tour in de omgeving van Darjeeling.
- Darjeeling zoo, in deze kleine dierentuin wonen een aantal zeldzame diersoorten uit de Himalaya zoals de Tibetaanse wolf en het sneeuwluipaard.
- Het Flower Exhibition Centre in Gangtok toont verschillende orchideeën die in Sikkim voorkomen.
- Puja ceremonie Kalimpong. Op aanvraag is het mogelijk om een Puja ceremonie bij te wonen in Durpin Gompa.
- Indien de tijd het toelaat kan er een jungle gamedrive gedaan worden vlakbij de grens vanuit Jaidalpara.
In Bhutan zijn alle excursies bij de reissom inbegrepen en hoef je geen entreegelden te betalen. Ter plaatse kijken we wat er gedaan en bezocht wordt. Dit gaat in samenspraak met de reisbegeleider, de groep en de gids.
Een kleine greep uit de excursies die inclusief zijn in Bhutan:
- National Memorial Chorten, een stoepa opgericht door de koninklijke grootmoeder, Ashi Phuntso Choedron, ter nagedachtenis van haar zoon, de derde koning.
- Bij de Painting School, waar jonge Bhutanen een vak leren, kun je bijzondere souvenirs kopen zoals de vermaarde thanka's, geschilderde religieuze voorstellingen.
- Een wandeling langs rijstvelden en boerendorpjes brengt je naar het Chimi Lhakang-klooster. Vanaf de toren van dit heiligdom heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.
- Punakha Dzong is wellicht de mooist gelegen kloosterburcht van het land.
- In de Bumthang-vallei kunnen er meerdere wandelingen worden gemaakt door de omgeving.
- Zowel letterlijk als figuurlijk het hoogtepunt van de reis, een klim naar het Tijgernest.
- Waar mogelijk plannen we de reis rondom een festival, een belangrijk onderdeel in de Bhutaanse cultuur.
Het precieze programma en de excursies staan niet vast, omdat er rekening moet worden gehouden met verschillende openingstijden en religieuze feestdagen etc.
Reisdocumenten
- E-ticket. Neem een kopie mee op reis, anders kan de toegang tot de luchthaven in India worden ontzegd. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
- Paspoort, dat bij vertrek uit Paro nog 6 maanden geldig is.
- e-Tourist Visa US$ 40,- (excl. transactiekosten). Dit is een online procedure, waarbij je visum voor 30 dagen krijgt.
- Visum & uitnodiging Bhutan, kosten € 50,-.
Djoser verzorgt in samenwerking met de lokale agent de uitnodiging en het visum voor Bhutan. De kosten hiervoor worden op de factuur in rekening gebracht. We hebben hiervoor een kopie van het paspoort, pasfoto en een ingevuld visumformulier. - Permit Sikkim. Omdat Sikkim een beschermd gebied is, is er een permit nodig, welke de agent ter plaatse regelt. Je dient hiervoor een pasfoto mee te nemen op reis.
Geldzaken
De munteenheid India is de Indiase rupee, in Bhutan zowel de rupee als de ngultrum. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.
Pinnen: is mogelijk in Kolkata, Darjeeling en Gangtok. In Bhutan werken niet alle Nederlandse pinpassen.
Contant: euro’s of dollars in kleine coupures.
Creditcard: bruikbaar in de grote steden in India.
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven, geldt een minimum van € 150,- per persoon per week.
Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 50,-.
Maaltijden
De maaltijden in Bhutan t.w.v. € 210,- zijn bij de prijs inbegrepen. Je bepaalt in India zelf waar en met wie je gaat eten. Je kunt in onze hotels in India en andere restaurants zeer voordelig een uitstekende Indiase maaltijd krijgen. De reisbegeleider kan je vaak tips geven, maar je kunt natuurlijk ook zelf of met een aantal anderen, op zoek gaan naar een restaurant of eethuis.
De Indiase keuken, met tal van verschillende curries, is wereldberoemd en overheerlijk. De keuken in Darjeeling en Sikkim wordt beïnvloed door de grote hoeveelheid Tibetanen die er wonen. Probeer daar zeker eens momo's, een dumpling gevuld met vlees, groenten of kaas.
Voor de maaltijden in Bhutan staan bij de lunch en het diner overvloedige buffetten voor je klaar, met keus uit verschillende vlees- en vegetarische gerechten. Het nationale gerecht, 'hemadatsi', bestaande uit chili's met kaassaus, zal daar meestal niet bij ontbreken. Ook aardappelen, champignons en andere groenten worden vaak met deze saus (datsi) overgoten. Het ontbijt bestaat meestal uit thee, koffie, toast met jam en eieren naar keuze.
Gezondheid
Voor deze reis wordt aangeraden:
- vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A
- malariatabletten
De hygiënische omstandigheden in India & Bhutan zijn beduidend minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel en reinig de handen. Het is ook verstandig goed te letten op wat je eet. Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken. Het leidingwater is in beide landen niet veilig om te drinken maar mineraalwater is voor een klein bedrag overal te koop. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen en een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging.
Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.
Hotelverlenging
Verlenging mét accommodatie is in Kolkata bij te boeken. Je verblijft na afloop in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs is vanaf € 35,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een éénpersoonskamer kost € 65,-.
De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
Klimaat en geografie
We voeren de reizen in dit Himalayagebied uit in de periode maart, april en september tot en met november, omdat de passen tijdens de zomer en in de koude wintermaanden vaak onbegaanbaar zijn. Je krijgt te maken met vrij grote klimaatverschillen. In Kolkata komt de temperatuur over het algemeen niet onder de 30° C. Darjeeling, Sikkim en de hoger gelegen valleien in Bhutan, zijn een stuk koeler. Het voor- en najaar zijn dan ook de beste reisperioden, al dalen de temperaturen 's avonds in de hoger gelegen gebieden flink.
Reisbegeleiding en gidsen
Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.
Een lokale begeleider in India die meegaat van Siliguri tot aan de grens. In Bhutan een gids die uitgebreid vertelt over het land: van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.
Veelgestelde vragen
Hoe zit het met de ligging van de bezienswaardigheden?
Veel bezienswaardigheden liggen in India op loopafstand van onze hotels. Je kunt ze meestal ook gemakkelijk en goedkoop op eigen gelegenheid bereiken met een riksja of taxi. Voor bezienswaardigheden die wat verder weg liggen, kan de reisbegeleider op verzoek transport regelen voor de groep.
In Bhutan liggen de hotels verder uit het centrum. De bezienswaardigheden bezoeken we met onze eigen bus onder leiding van de gids.
Wat zijn de kledingvoorschriften
In zowel India & Bhutan is het niet gebruikelijk om schaars gekleed de straat op te gaan. Zowel mannen als vrouwen dienen hun schouders en bovenbenen tot over de knie te bedekken. Tijdens het bezoek aan een heiligdom zijn er strenge kledingsvoorschriften. Schoenen moet je achterlaten bij de ingang en petten moeten af. Vraag bij twijfel advies aan de reisbegeleider.
Kan ik een festival (Tsechus) bijwonen?
Jaarlijks vinden er vele religieuze festivals - oftewel Tsechus - plaats in Bhutan en bij bijna alle reizen heb je de mogelijkheid om een festival bij te wonen. Kijk voor meer informatie bij het blog van Bhutan.
De data en festivals zijn onder voorbehoud, gezien het feit dat deze zijn gebaseerd op de boeddhistische maankalender, welke niet gelijk loopt met onze gregoriaanse kalender. Daarnaast kan het voorkomen dat de hoge geestelijken in Bhutan tot het inzicht komen dat een bepaald festival uitgesteld of zelfs helemaal afgelast moet worden. Je bent dus bijna letterlijk aan de goden overgeleverd.
Kan ik last krijgen van hoogteziekte?
Tijdens de reis passeer je enkele passen op ruim 3000 meter. Aangezien je hier niet lang verblijft en we niet op extreme hoogten overnachten, is de kans zeer gering dat je last krijgt van hoogteziekte.
Waar overnachten we?
In de Indiase plaatsen Darjeeling, Gangtok en Kalimpong verblijven we in kleinschalige hotels. De accommodaties in Bhutan zijn sfeervol, veelal in lokale stijl en vaak met een mooi uitzicht. De kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet. Het hotel in het grensplaatsje Jaigaon is eenvoudig.
In drukke (festival) perioden kan het voorkomen dat het sanitair gedeeld moet worden met andere reizigers en kunnen accommodaties gedurende de reis nog wisselen.
Heb ik een klamboe nodig?
Het is niet nodig om een klamboe mee te nemen. De meeste hotels hebben airconditioning of een ventilator. Waar nodig zijn klamboes aanwezig.
Wat is de beste reistijd
We voeren de reizen in dit Himalayagebied uit in de periode maart, april en september tot en met november, omdat de passen tijdens de zomer en in de koude wintermaanden vaak onbegaanbaar zijn. Je krijgt te maken met vrij grote klimaatverschillen. In Kolkata komt de temperatuur over het algemeen niet onder de 30° C. Darjeeling, Sikkim en de hoger gelegen valleien in Bhutan, zijn een stuk koeler. Het voor- en najaar zijn dan ook de beste reisperioden, al dalen de temperaturen 's avonds in de hoger gelegen gebieden flink.
Zijn de maaltijden inclusief?
De maaltijden in Bhutan zijn inclusief: zowel ontbijt, lunch als diner. Het ontbijt bestaat vaak uit toast, jam, eieren, thee en koffie. Voor lunch en diner worden uitgebreide buffetten klaargezet met rijst, mie, verschillende vlees- en groentegerechten en de lokale lekkernij ‘hemadatsi', kaas met pepers. Soms wordt er voor de lunch onderweg een lunchpakket gemaakt.
In India zijn maaltijden niet inbegrepen.
Hoe is het eten in India & Bhutan?
India vraagt van de reiziger wel wat aanpassingsvermogen. Een groot deel van het dagelijks leven speelt zich af op straat, waardoor de hygiëne wel eens te wensen overlaat. Het is dan ook zaak goed te letten op wat je eet en waar. Het is meestal niet verstandig om bij eettentjes op straat te eten, maar verder zijn er volop mogelijkheden om veilig en lekker te eten. De reisbegeleider kan je daarin adviseren en uiteraard kun je ook goed eten in de hotels waar we overnachten. Omdat een groot deel van de bevolking vanwege het geloof geen vlees eet, kun je hier als vegetariër ook goed terecht.
Het eten in Bhutan is inclusief. De buffetten zijn vaak van goede kwaliteit. Doordat er keuze is uit meerdere gerechten is er voor iedereen wat wils.
Waarom is reizen in Bhutan duurder?
Een reis naar Bhutan is duurder dan andere reizen in de regio. De regering (en de koning) van Bhutan willen zo min mogelijk negatieve effecten van het toerisme op hun land. Met een hoog prijskaartje proberen zij het aantal toeristen beperkt te houden en toch buitenlandse deviezen binnen te halen voor de ontwikkeling van het land. Het hoge prijskaartje wil niet zeggen dat er luxe accommodaties en andere voorzieningen zijn in Bhutan. De hotels zijn echter wel netjes, voorzien van douche en toilet en vaak in lokale stijl. Wie dit alles er voor over heeft, krijgt een imponerende indruk van een land dat in een snel ontwikkelende wereld bijzonder zuinig is op zijn oorspronkelijke natuur en cultuur.
Wie begeleidt de reis?
De reis wordt begeleid door een Nederlandssprekende reisbegeleider. Deze zorgt voor een soepel verloop van de reis en geeft je praktische informatie over de te bezoeken bezienswaardigheden en de leukste restaurants in India.
Een lokale gids (die meegaat vanaf Siliguri), vertelt uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.
Mag ik roken in Bhutan?
Bhutan is sinds 2004 het eerste en enige land in de wereld waar roken geheel verboden is in het openbare leven. Wie een sigaret rookt of sigaretten verkoopt kan een zware straf verwachten. Rokers mogen echter wel tabak importeren voor gebruik binnenshuis, maar hierover wordt een importbelasting van 100% geheven. Dit betekent voor rokende reizigers dat ze wel mogen roken, maar een belasting ter waarde van de meegebrachte hoeveelheid rookwaar dienen te betalen.
Is het mogelijk om de reis te verlengen?
Het is mogelijk de datum van je terugvlucht te wijzigen, om langer in Kolkata te verblijven en later dan de groep terug te vliegen. Dit dien je bij boeking op te geven en Djoser vraagt dit dan aan bij de luchtvaartmaatschappij. Zo’n verlenging is altijd onder voorbehoud van beschikbare plaatsen op de vlucht. Komt de vlucht akkoord dan berekenen we hiervoor wijzigingskosten per persoon. Het is niet mogelijk om de heenvlucht te wijzigen.
Hoe is het vervoer geregeld?
Zowel in India als in Bhutan maken we gebruik van onze eigen bus. Het materieel is prima en wordt goed onderhouden. We kunnen stoppen waar we willen, bijvoorbeeld voor een mooi uitzicht of een markt onderweg. In de steden in India hebben we de bus vaak niet tot onze beschikking. Je kunt deze vaak te voet verkennen en voor langere afstanden een fiets- of motorriksja nemen.
Het traject tussen Kolkata - Siliguri overbruggen we met een dagtrein waarin we gereserveerde plaatsen hebben in coupés met airconditioning. Van Paro naar Kolkata nemen we een lokale vlucht met Bhutan airways of Druk Air.
Hoe zijn de reisafstanden
India is een groot land en de infrastructuur is minder goed dan in Nederland. Tijdens het traject Darjeeling - Gangtok dien je daarom rekening te houden met een reistijd van 10 tot 12 uur inclusief stops. Ditzelfde geldt voor de reisdag naar en vanuit Jakar, in Bhutan.
Wat is de zwaarte van de reis?
Vanwege het 'vrijheid blijheid'-principe in India kun je de reis daar zo zwaar maken als je zelf wilt. Omdat India een chaotisch en druk land is waar je heel veel verschillende indrukken opdoet, kan dat deel van de reis vermoeiend zijn. De serene sfeer in Bhutan heeft een rustgevende werking na het drukke India. In Bhutan zijn de excursies allemaal inclusief en wordt er veel onderweg bezocht. Ook zijn er verschillende wandelingen mogelijk. Bekijk per keer of je alles kunt meedoen. Het is altijd mogelijk bij de bus of accommodatie te blijven. We verblijven maar kort op hoogtes van 3000 meter (eigenlijk alleen als we een bergpas overgaan) dus kans op hoogteziekte is klein. Neem bij twijfel contact op met de huisarts.
Hoe regel ik het visum nodig voor India en Bhutan?
Je kunt voor India online een e-Tourist Visum aanvragen. De uitleg kun je vinden op de Mijn Djoser-pagina onder Visum & reisdocumenten.
Dit is een online procedure, waarbij je een visum voor 30 dagen krijgt.
Het visum en de uitnodiging voor Bhutan wordt in samenwerking met de lokale agent geregeld en ontvangt u ter plaatse. Voorafgaande aan de reis heeft Djoser hiervoor een kopie van je paspoort nodig, het liefst digitaal aangeleverd. De kosten hiervoor worden op de factuur in rekening gebracht.
Moet ik m'n paspoort afgeven tijdens de reis?
Voor hotels in India geldt dat ze vaak wettelijk een registratie dienen bij te houden van hun gasten. Hierbij moeten ze gegevens uit het paspoort overnemen of inscannen. Houd er rekening mee dat u uw paspoort voor korte tijd moet afgeven bij de receptie. In Bhutan voldoet een paspoortlijst vaak, welke de reisbegeleider bij zich heeft.
Stel je vraag
Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.
Foto's en video
Reisblog Bhutan
-
-
Kleurrijke festivals Bhutan & India
Jaarlijks vinden er vele religieuze festivals plaats in Bhutan. Het hoofddoel van deze festivals is ...
-
Kledingvoorschriften in Bhutan
Bhutan is zeer traditioneel en het enige land ter wereld dat bij wet voorschrijft hoe de inwoners zi...
-
Bruto nationaal geluk
In Bhutan wordt de welvaart van het land gemeten in bruto nationaal geluk.
-
Hoogtepunt Bhutan: Tijgersnest
Eén van de hoogtepunten tijdens de rondreis naar Bhutan is een bezoek aan het Taktsang Palphug Kloos...