Rondreis China & Tibet 30 dagen
Van Beijing door Tibet naar Hongkong
Vanaf € 3.795,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
De rondreis start in Beijing waar excursies naar de Grote Muur en het Zomerpaleis op de planning staan. In Beijing pakken we de nachttrein naar Xi'an. We trekken in Xi’an een halve dag uit voor het wereldberoemde terracottaleger van de eerste keizer van China. Via een binnenlandse vlucht naar Xining reizen we in ruim 1,5 dag langs groene grasvlaktes en over besneeuwde passen over de spectaculaire, recent aangelegde, spoorlijn naar Lhasa. Tijdens de tocht door Tibet wordt je vergezeld door een lokale gids die rondleidingen geeft in de belangrijkste kloosters van Tibet. Na onze tijd in Tibet reizen we weer terug naar China.
Daarom Djoser
- Twee tijdsbesparende binnenlandse vluchten
- Hemeltrein naar Lhasa
- Nederlandse reisbegeleiding
- Fietstocht door karstgebergte bij Yangshuo
- Overnachting tussen de rijsterrassen van Longji
- Bezoek aan de kleurrijke provincie Yunnan
- Excursie Grote Muur en Zomerpaleis in Beijing
- Bezoek aan terracottaleger in Xi'an inbegrepen
- Bezoek het Kumbum klooster in Taersi
- Excursie naar het Potala Paleis en prachtige kloosters in Tibet
- Hogesnelheidstrein van Kunming naar Guilin
- Hogesnelheidstrein van Yangshuo naar Guangzhou
- Turbocat ferry naar Hongkong
Alle reisinformatie
Route en kaart
- Amsterdam - Beijing
- Aankomst Beijing
- Beijing, excursie Grote muur en Zomerpaleis
- Beijing, optionele excursie naar de Verboden Stad
- Beijing - nachttrein naar Xi'an
- Aankomst Xi'an, excursie naar het Terracottaleger
- Xi'an
- Xi'an - vlucht naar Xining, bezoek aan het klooster in Taersi
- Xining, excursie Kumbum klooster - hemeltrein naar Lhasa
- Aankomst Lhasa
- Lhasa, optionele excursie naar het Potala-paleis
- Lhasa - Shigatse
- Shigatse, optioneel bezoek aan het Tashilunpo klooster
- Shigatse - Gyantse - Lhasa
- Lhasa
- Lhasa - vlucht naar Zhongdian
- Zhongdian - Shuhe (Lijiang)
- Shuhe (Lijiang)
- Shuhe - Dali
- Dali
- Dali - Kunming, excursie Stenen Woud
- Kunming - hogesnelheidstrein naar Guilin - Ping'An
- Ping'An
- Ping'An - Yangshuo
- Yangshuo
- Yangshuo, fietstocht Karstgebergte
- Yangshuo - hogesnelheidstrein naar Guangzhou - boot naar Hongkong
- Hongkong
- Hongkong - Amsterdam
- Aankomst Amsterdam
Reisbeschrijving
De Verboden Stad, het Zomerpaleis en de Grote Muur
Dag 1 Amsterdam - Beijing
Dag 2 Aankomst Beijing
Dag 3 Beijing, excursie naar de Grote Muur en Zomerpaleis
Dag 4 Beijing, optionele excursie naar de Verboden Stad
Dag 5 Beijing - nachttrein naar Xi’an
Het beginpunt van de reis is Beijing, de hoofdstad én het regeringscentrum van China. Het inwonersaantal van ongeveer 20 miljoen wordt nog dagelijks vergroot door een gestage stroom mensen vanuit het platteland. Beijing is een enorm grote stad en het is hier dan ook het gemakkelijkste om je per metro, bus, taxi of zelf per fiets te verplaatsen. Ter illustratie: om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te komen ben je met de taxi al snel een half uur onderweg!
Het centrum van de stad bevindt zich rondom het, met 880 bij 500 meter grootste in zijn soort, Plein van de Hemelse Vrede. Rondom het plein bevinden zich de beroemde Verboden Stad, het mausoleum van Mao Zedong en de Grote Hal van het Volk (parlement). De Verboden Stad is een uitgestrekt gebied van paleizen en musea waar vroeger de keizerlijke familie zich afsloot en het land gergeerde. Een mooi uitzicht op het complex heb je vanaf de Kolenheuvel. Eén van de mooiste parken van Beijing, het Beihai-park, bevindt zich vlak achter de Verboden Stad. Hier kun je een bootje huren om samen met de recreërende inwoners van Beijing op het meer te roeien.
Ook de hutongs, de beroemde oude woonbuurten van Beijing, mag je eigenlijk niet missen. In het centrum worden enkele van deze buurtjes beschermd tegen de opkomende nieuwbouw. Van de ontelbare tempels die de stad vroeger sierden zijn er enkele zeer de moeite waard. De volledig van hout gemaakte Tempel van de Hemel, gelegen in het zuidoosten van de stad, bestaat uit verschillende gebouwen en een groot altaar die alle in opperste symmetrie gebouwd zijn. In de ochtenduren kun je hier vele inwoners van Beijing bezig zien met hun tai-chi oefeningen. In het noordoosten van de stad ligt de zogenaamde Lama-tempel, waar tegenwoordig weer het Tibetaans boeddhisme beleden wordt.
Vanuit Beijing wordt door Djoser het vervoer naar de Grote Muur georganiseerd. Daar heb je de tijd om over een gedeelte van dit grootste bouwwerk ter wereld te wandelen. Deze excursie is, afgezien van de toegangsprijs, in de prijs inbegrepen. We combineren de wandeling op de Grote Muur met een ontspannen bezoek aan het Zomerpaleis dat even ten noorden van Beijing ligt aan een speciaal aangelegd meer. ’s Avonds bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de Chinese Opera of een acrobatenshow. Dé culinaire specialiteit van Beijing, de Pekingeend, kun je natuurlijk in één van de speciale restaurants proeven. We rijden per slaaptrein in 6-persoonscouchettes in ongeveer 12,5 uur van Beijing naar Xi’an, voorheen lange tijd de hoofdstad van China.
Maak kennis met het indrukwekkende Terracottaleger
Dag 6 Aankomst Xi’an, excursie naar het terracottaleger
Dag 7 Xi'an
In het verleden was Xi’an het oostelijke eindpunt van de Zijderoute wat de stad een zeer kosmopolitisch karakter heeft gegeven. In het centrum van de stad, vlak achter de Drumtoren, bevindt zich nog altijd een oude islamitische wijk en een uitgestrekt moskeeëncomplex met bijgebouwen en tuinen. In deze wijk kun je bijzonder gezellig wandelen en eten, of winkelen bij de velekunst- en antiekwinkeltjes. Het oude centrum van Xi’an is altijd omringd geweest door een dikke muur, die grotendeels gerestaureerd is en waar je overheen kunt lopen of fietsen. Een mooi uitzicht over de stad heb je vanuit de oude Klokkentoren, waar vroeger elke morgen de klok geluid werd.
We trekken in Xi’an een halve dag uit voor het wereldberoemde terracottaleger van de eerste keizer van China: Qin Shi Huangdi. Dit eeuwenoude leger bevindt zich ongeveer dertig kilometer buiten de stad en werd pas in 1974 door boeren ontdekt. Deze in de prijs inbegrepen excursie wordt door de reisbegeleiding per bus georganiseerd, de entree is niet inbegrepen.
Tibet
Bezoek het immense Potala-paleis in Lhasa
Dag 8 Xi’an - vlucht naar Xining, bezoek aan het klooster in Taersi
Dag 9 Xining, excursie Kumbum klooster - hemeltrein naar Lhasa
Dag 10 Aankomst Lhasa
Dag 11 Lhasa, optionele excursie naar het Potala-paleis
Met een binnenlandse vlucht vliegen we van Xi’an naar de 2 miljoen inwoners tellende stad Xining, hoofdstad van de provincie Qinghai. Sinds de bouw van de spoorlijn naar Lhasa in 2006 is de stad in aanzien gegroeid. Vanuit Xining zullen we het Kumbum klooster in Taersi bezoeken. Dit klooster staat op de plek waar Tsongkapa is geboren, de oprichter van de Gelugmonikken (de Geelkappen).
Met de door de Chinezen ‘passend’ genaamde Hemeltrein reizen we via de plaatsen Golmud en Amdo naar de hoofdstad van Tibet: Lhasa. In ruim 1,5 dag reizen we langs groene grasvlaktes en over besneeuwde passen over de spectaculaire, recent aangelegde, spoorlijn naar Lhasa. Deze buitengewoon fascinerende treinreis over de Tibetaanse hoogvlakte laat je kennismaken met een uniek stuk natuurschoon. Doordat de grond op grote hoogte permanent bevroren is zijn speciale technieken gebruikt bij de bouw van de spoorlijn. We reizen over passen van meer dan 5000 meter hoogte. Onderweg zie je af en toe een nomadentent, yaks en vrolijk naar de trein zwaaiende kinderen in het desolate hooggebergte. In de trein wordt de hoogte steeds aangegeven. Doe het vanwege het hoogteverschil deze reisdagen wat kalmpjes aan en geniet van de bijzondere omgeving. In de trein maken we gebruik van 6-persoonscouchettes.
In Lhasa (op 3650 meter) is het Potalapaleis, dat op een heuvel is gebouwd en hoog boven de stad uittorent, een van de eerste kenmerkende punten van de stad die je ziet. Het imposante gebouw, duidelijk gescheiden in een wit en rood deel, is een belangrijke bezienswaardigheid. In het paleis bevinden zich, naast verschillende tempels, de tombes van de voorgaande Dalai Lama's. Alhoewel het Potala-paleis de residentie van de Dalai Lama was, is het belangrijkste religieuze bouwwerk toch de Jokhang-tempel die als oudste heiligdom van het Tibetaanse boeddhisme geldt. Het is bijna niet te geloven dat dit heiligdom na de Culturele Revolutie een tijd als pension en bioscoop is gebruikt. Gelukkig heeft de tempel zelf hier geen schade van ondervonden.
Dé verzamelplaats voor pelgrims en bezoekers is het plein voor de Jokhang-tempel: de Barkhor. Fascinerend is het om de tientallen pelgrims zich te zien voorbereiden op hun gebeden voor geluk. Rondom de Jokhang loopt de belangrijkste ‘kora’, pelgrimsroute, van Tibet. De gehele dag lopen gelovige Tibetanen hier hun rondjes, ondertussen gezellig keuvelend met hun familieleden. Enkele van de vele pelgrims, die van heinde en verre komen en vaak dagenlang onderweg zijn, werpen zich in de volle lengte van het lichaam op de grond en raken met hun voorhoofd de heilige grond aan. Zo leggen zij biddend, met hun hele lichaam, hun pelgrimstocht rondom de tempel af.
Het voormalige zomerpaleis van de Dalai Lama, Norbulingka, is ook absoluut een bezoek waard. We verblijven enkele dagen in Lhasa en het is verder mogelijk een bezoek te brengen aan enkele andere belangrijke kloosterplaatsen even buiten Lhasa, zoals het Drepung- en het Sera-klooster. Drepung is het rijkste en grootste kloostercomplex met de meeste monniken. Verschillende middagen vinden in de tuin van het Sera-klooster de zeer interessante debatten tussen de monniken plaats. Wellicht voor de gemiddelde bezoeker niet te verstaan, echter zijn de woeste hand- en armbewgingen een bijzonder gezicht. Tijdens de tocht door Tibet wordt je vergezeld door een lokale gids die rondleidingen geeft in de belangrijkste kloosters van Tibet.
Ontdek de mooiste kloosters van Tibet in Shigatse
Dag 12 Lhasa - Shigatse
Dag 13 Shigatse, optioneel bezoek aan het Tashilunpo klooster
Shigatse (op 3900 meter) is de tweede stad van Tibet en de naam betekent 'mooie plek'. Is het misschien tijd voor een kop yakboterthee? De thee heeft een bijzondere geur en smaak. Tibetanen drinken tientallen koppen per dag. Het is eigenlijk geen thee, maar gemalen gerst met yakboter, heet water en zout. Het is zeker het proberen waard, ook al zijn de meeste westerse bezoekers er niet altijd van gecharmeerd.
In Shigatse heb je de tijd om het indrukwekkende Tashilunpo-klooster te bezoeken, de residentie van de Panchen Lama. Het is één van de operationele kloosters in Tibet. Dit klooster, gebouwd in 1447 onder leiding van de eerste Dalai Lama, was vroeger de belangrijkste plaats in Tibet. Geestelijke en politieke leiders kwamen hier bijeen om de politieke en economische besluiten van Tibet te nemen. In die tijd leefden zo'n 3000 monniken in het klooster, nu nog 'slechts' 600.
Het klooster heeft weinig te verduren gehad tijdens de Culturele Revolutie en is beslist een bezoek waard. Wellicht tref je het en mag je één van de vele ceremonies van de monniken bijwonen. Gekleed in hun traditionele rode toga's prevelen ze geconcentreerd hun gebeden. De pelgrimsroute om het klooster zal ook hier weer verrassende ontmoetingen opleveren. Verder kent Shigatse een authentieke Tibetaanse wijk en een leuke markt.
Traditionele huizen en koopmannen met paard en wagen
Dag 14 Shigatse - Gyantse - Lhasa
Dag 15 Lhasa
In Gyantse (op 3950 meter) zijn de Chinese invloeden niet zo groot waardoor je nog een authentieke Tibetaanse sfeer aantreft. Gyantse was vroeger een belangrijke pleisterplaats voor handelaren in wol die op doortocht waren naar India. In deze stad kun je de imposante dzong (fort) bekijken, van waaruit je een mooi uitzicht hebt over het Pelchor Chöde-klooster en de stad zelf. Bezoek zeker de 35 meter hoge Kumbum-stupa. Dit is de grootste stoepa in Tibet en is één van de mooiste bouwwerken van het land. Binnen bevinden zich 112 kapellen vol beelden en muurschilderingen. De ogen van Boeddha kijken spiedend alle windrichtingen uit.
Vanuit Gyantse reizen we terug naar Lhasa waar je de volgende dag nog de tijd voor een laatste rondje om de Jokhang hebt. Bovendien kun je bijvoorbeeld nog op de Barkhor je laatste Tibetaanse inkopen doen.
Maak kennis met de unieke Naxi-cultuur
Dag 16 Lhasa - vlucht naar Zhongdian
Dag 17 Zhongdian - Shuhe (Lijiang)
Dag 18 Shuhe (Lijiang)
Vanuit Lhasa vliegen we naar Zhongdian, door de Chinezen ook wel Shangri La genoemd. Deze veelzeggende naam komt volledig tot zijn recht in de prachtige, rustieke en bergachtige omgeving van dit stadje op 3200 meter hoogte. Zhongdian hoorde vroeger bij Tibet, maar ligt tegenwoordig in de Chinese provincie Yunnan. Het stadje kent een Chinees deel, maar ook een Tibetaans deel. In de omgeving van Zhongdian staat één van de belangrijke Tibetaanse kloosters, het Ganden Sumtseling-klooster, uit de Ming dynastie. Vroeger woonden er meer dan 3000 monniken. Tegenwoordig resten er in het, na een brand opnieuw opgebouwde, klooster zo'n 700 monniken. In het klooster heerst een andere sfeer dan de kloosters in Tibet.
We rijden van Zhongdian naar Shuhe (Lijiang). Shuhe is een dorp nabij het bekende dorp Lijiang. Het pittoreske oude deel ligt aan de 'Tea horse road', een oude handelsroute, vergelijkbaar met de zijderoute. De Naxi-cultuur, die bekend staat om zijn matriarchale traditie, is hier sterk vertegenwoordigd. De meeste Naxi's wonen in het oude centrum dat zich kenmerkt door grachtjes, met kinderkopjes aangelegde steegjes en rood beschilderde houten huizen. De Naxi's gaan nog traditioneel gekleed waarbij vooral de kleding van de vrouwen opvallend is.
Vanuit Shuhe kun je per fiets de landelijke omgeving verkennen. Maak onderweg een lunchstop in het dorp Baisha waar je prachtige oude muurschilderingen vindt of advies kunt vragen aan de beroemde kruidendokter Ho. Wie de natuur in wil voor een stevige wandeling kan een dagtocht maken naar het Laojunshan Nationaal Park of de Tijgersprongkloof.
Ervaar het plattelandsgevoel tijdens een fietstocht
Dag 19 Shuhe - Dali
Dag 20 Dali
De korte bustocht van Lijiang naar Dali voert door het mooie berglandschap van de provincie Yunnan. De stad Dali is gelegen tussen de Cangshan-(Azuren)bergen en het Erhai-meer, en leent zich uitstekend voor een ontspannen dagje.
In Dali kun je gemakkelijk een fiets huren en op zoek gaan naar de verschillende tempels en pagodes in de omgeving, maar ook leent de omgeving zich prima voor een wandeling. Het dorp wordt grotendeels bewoond door de Bai-cultuur die vrijwel dagelijks een markt houdt. Bovendien zijn in de oude houten huizen in het centrum talloze cafeetjes, restaurants en winkeltjes gevestigd.
Al wandelend of met een kabelbaan kun je een authentiek Taoistisch klooster op 2500 meter hoogte bereiken. Deze plek geeft een prachtig uitzicht over Dali met het meer op de achtergrond.
Eeuwenoude rijstterrassen, karstgebergtes en berggebieden
Dag 21 Dali - Kunming, excursie Stenen Woud
Dag 22 Kunming - hogesnelheidstrein naar Guilin - Ping'An
Dag 23 Ping'An
Dag 24 Ping'An - Yangshuo
Dag 25 Yangshuo
Dag 26 Yangshuo, fietstocht Karstgebergte
Vanaf Dali rijden we per bus naar Kunming, de hoofdstad van de provincie Yunnan. Kunming wordt vanwege het milde klimaat ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd. De stad heeft een levendig park waar je goed het dagelijkse leven kunt gadeslaan en ook de Yuantong tempel is een bezoekje waard. De volgende morgen is het mogelijk om het Stenen Woud te bezoeken. Dit is één van China’s meest opmerkelijke natuurfenomenen met scherp omhoog torende rotsen en pieken dat bijzonder populair is onder Chinese dagjesmensen. Dit gesteente is vanuit een ondiepe koraalzee omhoog gestuwd waarna de erosie er vat op kreeg. Door regenwater, dat langs de scheuren in het gesteente liep, ontstond het typische karstlandschap.
Vervolgens vertrekken we met de trein naar Guilin waar we later op de dag zullen arriveren. Vanaf Guilin rijden we in twee uur direct door naar Ping'An. Hier liggen de hooggelegen rijstterrassen van Longji. Het wijds uitzicht over de kunstig aangelegde terrassen waar tweemaal per jaar geoogst wordt is adembenemend. Vanwege de hooggelegen terrassen is het niet mogelijk om met de bus naar het hotel te rijden en wordt het laatste stuk te voet via trappen afgelegd (ongeveer 15-20 min lopen). De benodigdheden voor deze overnachting neem je mee in een kleine tas. Het is mogelijk om tegen betaling een drager in te huren voor je grote bagage.
Vanuit Ping'An rijden we verder naar Yangshuo. Dit stadje ligt midden in een landschap van mistige rijstvelden, rivieren en steile, volstrekt in afzondering oprijzende pieken. Heel bekend van Chinese prenten: kijk maar eens op een oud briefje van 20 renminbi! Het is een perfecte uitvalsbasis om al wandelend, fietsend en op de boot het beroemde landschap te verkennen. De reisbegeleiding organiseert een fietstocht onder begeleiding van een lokale gids. Hij of zij kent de weg en leidt u langs rijstvelden, de rivier en dorpjes. Andere populaire excursies zijn een bamboevlottocht over de Li-rivier of een bezoek aan de Maanheuvel, waar je vanaf de top een spectaculair uitzicht hebt over de omgeving.
Na afloop van de fietstocht kun je, onder het genot van een drankje en een lekkere snack, op één van de vele terrasjes de rest van de avond op een plezierige wijze doorbrengen of je laatste souvenirs kopen in dit ontspannen plaatsje. Belangstellenden kunnen er leren kalligraferen of met andere groepsleden gezellig een cursus Chinees koken volgen. Tijdens een boottochtje na zonsondergang kun je zien hoe vissers aalscholvers gebruiken om op traditionele wijze hun vangst binnen te halen. Ook is het ’s avonds mogelijk een spectaculaire show aan de rivier te bekijken.
Hong Kong: wolkenkrabbers, natuurschoon en eilanden
Dag 27 Yangshuo - hogesnelheidstrein naar Guangzhou - boot naar Hongkong
Dag 28 Hongkong
Dag 29 Hongkong - Amsterdam
Dag 30 Aankomst Amsterdam
Vanaf het net geopende treinstation in Yangshuo gaan we met de hogesnelheidstrein naar Guangzhou. In minder dan drie uur bereik je deze stad waar één van de hoogste wolkenkrabbers ter wereld staat. Na een korte stop in deze stad, reis je verder naar Hongkong.
In Guangzhou neem je afscheid van de reisbegeleider, tenzij hij/zij meegaat naar Hongkong vanwege visumprocedures of zelf terug vliegt naar Nederland.
De reis van Guangzhou naar Hongkong wordt met de 'Turbo Cat' veerdienst in ongeveer twee uur afgelegd. De binnenkomst in Hongkong over het water is heel speciaal. De stad hoort na een lange geschiedenis onder Brits bestuur vanaf juli 1997 weer bij China. De sfeer is hier dan ook heel anders. Niet alleen is de stad bijzonder groot en modern, maar je ziet ook overal in het pak gestoken zakenlui lopen en hoor je steeds op straat draagbare telefoons rinkelen.
Ons hotel bevindt zich op het vasteland (Kowloon) waar de meeste inwoners van Hongkong wonen. Vanaf Kowloon kun je gedurende de hele dag de veerboot nemen naar Hongkong Island, het zakendistrict van Hongkong, met de welbekende skyline. Met een gondel kun je naar Mt. Victoria dat een imposant uitzicht over de stad en haar omgeving biedt. Wil je ook nog enkele andere van de ruim tweehonderd eilandjes van Hongkong verkennen, dan kun je vanaf Hongkong Island makkelijk de boot nemen. Let wel even op de retourtijden van de boot om te voorkomen dat je op één van de eilandjes strandt! Op veel van de eilandjes, zoals op Lamma en Cheung Chau, is de sfeer heerlijk ontspannen en tref je behalve gezellige dorpjes ook mooie stranden en goede visrestaurants aan.
Omdat Hongkong erg groot is, zijn afstanden vaak moeilijk te voet af te leggen. Behalve taxi's en bussen doorkruisen dubbeldeks-trammetjes Hongkong Island. Het ideale vervoer voor langere afstanden is de metro die goedkoop en zeer overzichtelijk is. Vanaf Hongkong vliegen we met Lufthansa terug naar Amsterdam.
Op weg met Djoser
Onze reizen kennen geen strak van dag-tot-dag gepland excursieschema. De reisdagen staan uiteraard vast, maar op de dagen dat we niet reizen is iedereen vrij om de dag naar eigen inzicht in te vullen. Onze reisbegeleid(st)ers hebben altijd ideeën en doen gewoonlijk een voorstel voor de besteding van de dag. Trek je er echter liever zelf op uit, dan zal de reisbegeleiding met alle plezier nog een aantal tips en adviezen geven. Houd er wel rekening mee dat er zich, door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden, onverwachte situaties kunnen voordoen. Hierdoor kan een bepaalde excursie of activiteit niet doorgaan of dient aangepast te worden. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 20 personen.
Op alle reizen door China en Tibet is Nederlandssprekende reisbegeleiding aanwezig, die je in principe tot de ochtend van het vertrek naar Hongkong terzijde staat. In Guangzhou geeft hij/zij informatie en instructie over de besteding van de laatste dagen in Hongkong. Het kan voorkomen dat de reisbegeleiding wel meegaat naar Hongkong omdat ze door visaprocedures uit China moeten of zelf terug vliegt naar Nederland.
Vertrekdata 2025
Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.
Vluchten met KLM
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 4.095,-
Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.
Vluchten met Lufthansa
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.895,-
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
Vluchten met Lufthansa
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.795,-
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.995,-
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
€ 3.895,-
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.795,-
Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.895,-
Vertrekdata 2026
Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
€ 3.895,-
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.795,-
Inclusief
- Vliegreis
- Alle vluchttoeslagen
- Binnenlandse vlucht Xi'an - Xining
- Binnenlandse vlucht Lhasa -Zhongdian
- Nederlandse reisbegeleiding
- Gids in Tibet
- Vervoer per comfortabele touringcar
- Slaaptrein met naar Xian
- Slaaptrein Kunming - Guilin
- Hemeltrein naar Lhasa
- Hogesnelheidstrein Yangshuo - Guangzhou
- Boot naar Hongkong
- Hotelovernachtingen
- Excursie naar Grote Muur & Zomerpaleis met gids
- Excursie in Xi'an naar Terracottaleger met gids
- Excursie in Kunming naar het Stenen Woud met gids
- Bezoek aan het Kumbum klooster in Taersi
- Bezoek aan het Potala Paleis in Lhasa
Exclusief
Overige maaltijden, visum, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.
Eenpersoonskamer
Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 795,-.
Vluchttoeslagen (inbegrepen)
Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.
Hotelverlenging
Verlenging mét accommodatie is in Beijing en Hongkong bij te boeken. De prijs in Beijing is vanaf € 47,50- per persoon per nacht op basis van logies in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 95,- per nacht.
In Hongkong verblijf je na afloop in een middenklasse hotel in de wijk Kowloon. De prijs is vanaf € 92,50- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 185,- per nacht.
De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
Landarrangement
Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €3.095,-.
Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.
Groepssamenstelling en groepsgrootte
Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het komt bij deze reis soms voor dat ook enkele Duitstalige reizigers zich hebben aangemeld.
Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.
Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.
De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.
Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.
Vertrek informatie
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.
Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.
Vertrek gegarandeerd
Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.
Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.
Reviews China & Tibet, 30 dagen
-
Heerlijke rondreis door China en Tibet. Het was wel een intense reis, met meestal slechts 2 nachten in hetzelfde hotel en dus ook wel heel wat verplaatsingen. Maar het was wel een unieke manier om dit immense land te verkennen.
-
Heb een meer dan fantastische reis China & Tibet gehad, vooral ook door de toewijding en ervarenheid van reisleider Hans!! Erik
-
Een fantastische, zeer gevarieerde reis, waarbij Tibet het hoogtepunt was. Alleen jammer dat we het letterlijke hoogtepunt 's nachts in de trein beleefden, zodat we niks van het landschap konden zien. Maar wat een landschap en wat een vriendelijke mensen! China is anders dan je verwacht; beter, mooier
-
Een zeer intensieve reis in het mooie China, aangevuld met het mysterieuze Tibet. Nagenoeg een volledig programma, hier en daar voor verbetering vatbaar maar zeker een aanrader.
Praktische informatie
Accommodatie
In China overnachten we in goede middenklassehotels. Uiteraard hebben de kamers een eigen douche en toilet. In elke kamer staat een waterkoker of grote thermoskan met heet water klaar, zodat je daar een lekker vers kopje thee of koffie kunt zetten. In verschillende Chinese steden kun je in de hotels geld wisselen en een westers ontbijt behoort regelmatig tot de mogelijkheden. Veel hotels bieden de mogelijkheden om je kleding te laten wassen. In de Tibetaanse steden Lhasa, Gyantse en Shigatse overnachten we in goede, doch iets eenvoudigere, hotels, ook hier weer voorzien van eigen douche en toilet.
Bekijk hotelreviews op
Beijing | Star Moon hotel |
Xi'an | HNA hotel downtown |
Lhasa | Yak hotel |
Shigatse | Gesar Hotel |
Kungming | Golden Spring Hotel |
Ping'An | Liqing Hotel |
Yangshuo | New West Street Hotel |
Hong Kong | Henessy Hotel |
Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.
Eenpersoonskamer
Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 795,-.
Vliegreis
Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Vlucht met
Lufthansa
Traject
Amsterdam - München
Vertrek
16:55 - 18:20
Vlucht met
Lufthansa
Traject
München - Beijing
Vertrek
19:35 - 11:40
Vlucht met
Lufthansa
Traject
Hongkong - Frankfurt
Vertrek
23:25 - 06:55
Vlucht met
Lufthansa
Traject
Frankfurt - Amsterdam
Vertrek
09:25 - 10:35
Tijdverschil: het is in China in de zomermaanden 6 uur later dan bij ons.
Landarrangement
Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €3.095,-.
Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.
Vervoer
Gedurende de reizen maken we gebruik van de meest uiteenlopende vervoermiddelen. Enkele grote afstanden voeren we uit middels een binnenlandse vlucht. De toestellen zijn van westerse makelij.
Over drie trajecten reizen we met de slaaptrein, een typische Chinese manier van reizen. Meest bijzondere van deze treinreizen is de hemeltrein van Xining naar Lhasa over de Tibetaanse hoogvlakte.
In Yangshuo is een nieuw treinstation geopend en wij stappen vanaf daar op een hogesnelheidstrein naar Guangzhou.
Chinese slaaptreinen zijn opgedeeld in verschillende compartimenten. Tijdens de slaaptreinreizen maken we gebruik van 6-persoonscouchettes. Dit houdt in dat je in een open coupé met zes personen slaapt. In deze couchettes zijn lakens, dekens en kussens aanwezig, doch een lakenzak kan handig zijn. Daarnaast vind je er een thermoskan met warm water, dus neem wel je eigen mok mee! De overige trajecten leggen we af per eigen, lokaal gehuurde bus. De reisdagen met de bus kunnen soms lang zijn, omdat de afstanden groot, of de wegen minder goed zijn. Dit laatste is zeker in het Tibet het geval.
Al staan Nederlanders bekend om het vele fietsen, dit is niet te vergelijken met de duizenden fietsende Chinezen die je onderweg op het platteland, maar ook overal in de steden tegenkomt. Voor een verkenning van de omgeving is de fiets dan ook het vervoermiddel bij uitstek. Daarnaast zijn er taxi's, minibusjes en riksja's die je voor weinig geld overal heen brengen.
Bij de reis inbegrepen
- Vliegreis
- Alle vluchttoeslagen
- Binnenlandse vlucht Xi'an - Xining
- Binnenlandse vlucht Lhasa -Zhongdian
- Nederlandse reisbegeleiding
- Gids in Tibet
- Vervoer per comfortabele touringcar
- Slaaptrein met naar Xian
- Slaaptrein Kunming - Guilin
- Hemeltrein naar Lhasa
- Hogesnelheidstrein Yangshuo - Guangzhou
- Boot naar Hongkong
- Hotelovernachtingen
- Excursie naar Grote Muur & Zomerpaleis met gids
- Excursie in Xi'an naar Terracottaleger met gids
- Excursie in Kunming naar het Stenen Woud met gids
- Bezoek aan het Kumbum klooster in Taersi
- Bezoek aan het Potala Paleis in Lhasa
Excursies
Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt op zoek naar thanka's, vajra's of een gebedsketting, terwijl de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of meedoet aan een tai chi sessie in het park. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.
Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route’ naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij een onvermijdelijk entree, zoals van een nationaal park waarin je verblijft of bezoekt, is de toegangsgeld inbegrepen. In andere gevallen is de entreegeld exclusief.
Tijdens deze reis door China en Tibet zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
- Beijing. Vroeg in de ochtend vertrek je met de bus onder leiding van een lokale gids naar de Grote Muur. Na het bezoek rijd je terug richting de stad om het Zomerpaleis te bezoeken. Tussen deze highlights krijg je de gelegenheid om te lunchen.
- Xi’an. Na aankomst met de trein in Xi’an ga je vandaag het beroemde Terracottaleger bezoeken dat op ongeveer een uur rijden buiten Xi’an ligt. De excursie wordt begeleid door een lokale gids.
- Xining: Ondanks dat we ons nog niet op het Tibetaansplateau bevinden, beleven we in het Kumbum Klooster in Xining al Tibetaanse sferen. Het klooster is voor het Tibetaans boeddhisme belangrijk, omdat Tsongkhapa, de oprichter van de gelugschool, op deze plek geboren is.
- Lhasa: Het Potala Paleis is de spectauclaire voormalige winterresidentie van de Dalai Lama's, totdat de veertiende Dalai Lama genoodzaakt was Tibet te ontvluchten. Een tocht over de vele trappen is een pilgrimage op zich.
- Kunming: Excursie naar het Stenen Woud met gids
- Yangshuo. In de omgeving van Yangshuo gaan we fietsen langs de rijstvelden en de Li-rivier met op de achtergrond het Karstgebergte. De fietstocht is tegen een meerprijs uit te breiden met een bamboevlottocht.
Daarnaast zijn er diverse optionele bezienswaardigheden te bezoeken, zoals:
- Beijing: In Beijing is er eigenlijk genoeg te zien voor een verblijf van enkele weken. Naast de muur en het zomerpaleis is een bezoek aan de Verboden Stad zeer aan te raden. De bouw van het 720 000 vierkante meter grote paleizencomplex heeft tien jaar geduurd en onder andere de Ming- en Qin-keizers hebben hier hun onuitwisbare stempel gedrukt op China.
- Xi’an: Ondanks dat de stad met name bekend staat om het wereldberoemde terracottaleger, valt hier veel meer te zien en te beleven. Een bezoek aan Moslimwijk is erg interessant. Naast een prachtige moskee zijn hier veel leuke kleine straatjes te vinden en is het eten er om de vingers bij af te likken.
- Lhasa: Het Drepung en het Sera klooster liggen iets buiten Lhasa, echter voegen veel toe aan een bezoek aan Tibet. Drepung is in 1416 gesticht en is het grootste klooster van Tibet. Het Sera klooster is interessant, omdat er veel wild debatterende monniken in het klooster te zien zijn.
- Hongkong: Tijdens een excursie van een halve dag kun je diverse bezienswaardigheden in de stad bezoeken, zoals Aberdeen en Stanley Market en kun je het prachtige uitzicht over de stad bewonderen vanaf Victoria Peak.
Vooraf te boeken excursies
Voorkom teleurstelling en reserveer bij het boeken van deze reis reis alvast een plaats bij (een van) onderstaande excursies. Je bent zeker van een plek en je hoeft het tijdens de reis niet meer te regelen. Wel zo gemakkelijk.
-
Verboden Stad – het grootste keizerlijke paleis ter wereld
De verboden stad is het grootste en best bewaarde keizerlijke paleiscomplex ter wereld en een absolute must-see. Dit indrukwekkende paleis in het hart van Beijing, gebouwd in de 15e eeuw, beslaat maar liefst 72 hectare en telt meer dan 980 gebouwen. Tijdens een bezoek aan de Verboden Stad ontdek je de rijke geschiedenis van de Ming- en Qing-dynastieën en bewonder je de prachtig versierde paviljoens, paleizen, en binnenplaatsen. Onder begeleiding van een gids kun je door de hoofdgebouwen wandelen en alles te weten komen over het leven van de Chinese keizers en hun hof. Door deze excursie vooraf te boeken, bent u verzekerd van een entreeticket, iets wat op de dag zelf mogelijk uitverkocht kan zijn.
Inbegrepen: Entreeticket voor de verboden stad is inclusief een rondleiding met een gids voor de groep, evenals vervoer naar de verboden stad per metro.
Prijs € 25,- p.p.
-
Potala Paleis – het iconische paleis van Tibet
Het Potala Paleis, gelegen in Lhasa, is een van de meest iconische bouwwerken ter wereld en absoluut een hoogtepunt tijdens je reis door Tibet. Dit imposante paleis, dat in de 7e eeuw werd gebouwd, diende eeuwenlang als de residentie van de Dalai Lama en is met zijn hoogte van 13 verdiepingen en meer dan 1.000 kamers een indrukwekkend gezicht. Tijdens een bezoek aan het paleis bewonder je de prachtig gedecoreerde zalen, tempels en gebedsruimten, en leer je alles over de rijke Tibetaanse geschiedenis en het boeddhisme.
Inbegrepen: Entreeticket Potala paleis inclusief rondleiding met gids voor de groep
Prijs € 50,- p.p.
-
Upgrade naar softsleeper tijdens hemel- en nachttrein
Tijdens de reis van Beijing naar Xi’an reis je per nachttrein. Tijdens de reis van Xining naar Lhasa reis je in de bekende hemeltrein. Standaard verblijf je in een hardsleeper, waarbij je met 6 personen de couchettes deelt. Voor een indruk van de hardsleeper kun je een foto bekijken onder het kopje "vervoer." Voor meer comfort en privacy kun je kiezen voor een upgrade naar de softsleeper. Deze wagon biedt afgesloten cabines, die je deelt met 4 personen. Hard of soft sleeper verwijst niet naar de dikte van het matras, maar naar het type couchette en comfortniveau in de trein.
De softsleeper kan zich in een andere wagon bevinden dan de hardsleeper. De reisbegeleider zorgt er natuurlijk voor dat je op het juiste moment bij de juiste wagon instapt.
Prijs € 100,- p.p.
Reisdocumenten
- E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
- Paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit Hong Kong.
- Om Tibet te kunnen bezoeken heb je een aparte uitnodiging nodig die Djoser voor je verzorgt. Hiervoor hebben we uiterlijk 1 maand voor vertrek, een kopie van je paspoort nodig. Vanwege de grote hoogte worden er door de lokale autoriteiten niet automatisch Tibet Permits verstrekt aan personen van 75 jaar of ouder. Om aanspraak te maken voor de de Tibet Permits is een dokters verklaring nodig die wij 2 maanden voor vertrek nodig hebben.
Geldzaken
De munteenheid in China is de renminbi, in de volksmond yuan. Alhoewel Hongkong al weer enige tijd bij China hoort, kent het nog een eigen munteenheid, de Hongkong dollar. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.
Pinnen: mogelijk in vrijwel alle steden.
Contant: euro’s of dollars.
Creditcard: bruikbaar in vrijwel alle steden.
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 325,- per persoon per week. Houd er rekening mee dat het prijsniveau in de grote steden hoger ligt dan op het platteland van China.
Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 60,-.
Maaltijden
Maaltijden zijn tijdens de reis niet inclusief in de reissom. Je kunt dus zelf bepalen waar, hoe of wat je wilt eten. De reisbegeleiding kan tips en adviezen over restaurants en de verschillende gerechten geven. Je kunt uiteraard met de groep eten, maar je bent ook vrij om zelf ergens een nieuw restaurantje te ontdekken.
Voor de culinaire liefhebber is een reis door China en haar keuken één groot avontuur. Elke regio heeft zo zijn eigen specialiteiten die vooral tot uitdrukking komen in de bereidingswijze en het gebruik van kruiden.
In Beijing eet men bijvoorbeeld de beroemde Pekingeend en de keuken van de provincie Sichuan is befaamd vanwege zijn soms zeer scherpe kruiden en specerijen.
Een geliefde lunch, ook bij de gemiddelde westerling, is de noedelsoep, een rijk gevulde mie-soep met verschillende groenten en/of vlees. 's Avonds kun je kiezen uit een zeer uitgebreid aanbod van allerlei gerechten, die tegelijk op tafel komen. Iedereen aan tafel eet (met stokjes) uit deze schalen. Een andere gezellige manier van eten is een soort Chinese fondue (hotpot), waarbij je zelf groenten, vlees en vis in een potje met kokende bouillon aan tafel kunt koken.
Alhoewel de middelen in Tibet beperkt zijn, vallen de typisch Tibetaanse gerechten als momo’s (gevulde deegballetjes) en thukpa (noedelsoep) bij de meeste reizigers wel in de smaak. In Lhasa kun je inmiddels ook een yak-steak of een yak-burger proberen.
Hoewel de Chinezen overheerlijke lunches, snacks en diners bereiden, zijn veel buitenlandse bezoekers niet erg enthousiast over de Chinese ontbijtgewoontes van rijst, varkensvlees, gebakken pinda's en zure groenten vergezeld van een glas (lauw) bier. In verschillende hotels waar wij verblijven wordt ook een westers ontbijt geserveerd. Soms zijn er lichtere varianten van een Chinees ontbijt verkrijgbaar. In gelegenheden buiten de hotels, of gewoon op straat, staan vaak ook pannenkoeken of yoghurt op het menu.
Groene thee is de volksdrank in China en op veel plaatsen krijg je deze automatisch geserveerd. Daarnaast zijn mineraalwater, frisdrank en bier ook vrijwel overal verkrijgbaar. Ook koffie is op steeds meer plaatsen verkrijgbaar. In Tibet moet je beslist de beruchte yakboterthee met de typische zoute smaak proberen.
Het kan heel praktisch zijn om een paar basiswoorden te leren of een klein zakwoordenboekje mee te nemen zodat je precies datgene uit de vele mogelijkheden kunt kiezen waar je trek in hebt.
Gezondheid
Voor deze reis wordt aangeraden:
- Vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A.
- Malariatabletten
Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.
Houd er rekening mee dat met name het eventuele Tibet-gedeelte van deze reizen vrij vermoeiend kan zijn. Zorg er daarom voor, dat je uitgerust aan de start verschijnt en tijdens de reis goed eet, veel drinkt en steeds voldoende rust neemt.
Omdat we in Tibet op grote hoogte reizen (onderschat het reizen op een hoogte van 3500 tot 4000 meter niet!) is het raadzaam hiervan bij je huisarts of de plaatselijke GGD melding te maken. Zij kunnen je inlichten over het reizen op grote hoogte, tips geven en eventueel aanwijzingen over medicijngebruik. Reizigers met hart- en/of longaandoeningen en personen die ouder zijn dan zestig raden we aan om de reisplannen te bespreken met de huisarts. Bij de Nederlandse apotheken zijn middelen te koop die soms adequaat blijken tegen de verschijnselen van hoogteziekte, bijvoorbeeld acetazolamide (diamox). Deze zijn alleen verkrijgbaar op recept. Desondanks kunnen bij gebruik van deze middelen nog steeds klachten ontstaan. Vanwege de grote hoogte worden er door de lokale autoriteiten niet automatisch Tibet Permits verstrekt aan personen van 75 jaar of ouder. Om aanspraak te maken voor de de Tibet Permits is een dokters verklaring nodig die wij 2 maanden voor vertrek nodig hebben.
Bereid je in ieder geval goed voor op deze reis. Het lagere zuurstofgehalte in de lucht kan soms voor hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid, duizelingen of kortademigheid zorgen. Het is zeker aan te raden in een goede conditie en uitgerust aan de reis te beginnen en onderweg veel te drinken. Je lichaam zal behoorlijk moeten wennen aan de grote hoogte en je kunt veel fysieke inspanning dan ook het beste vermijden tot je bent geacclimatiseerd. Voor eventuele noodgevallen tijdens de reis waarbij directe medische hulp noodzakelijk is, is de reisbegeleiding voldoende geïnstrueerd om je op de juiste wijze te begeleiden.
Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.
Hotelverlenging
Verlenging mét accommodatie is in Beijing en Hongkong bij te boeken. De prijs in Beijing is vanaf € 47,50- per persoon per nacht op basis van logies in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 95,- per nacht.
In Hongkong verblijf je na afloop in een middenklasse hotel in de wijk Kowloon. De prijs is vanaf € 92,50- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 185,- per nacht.
De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
Klimaat en geografie
China is één van de grootste landen ter wereld en heeft dan ook zeer uiteenlopende geografische en klimatologische kenmerken. Vanwege de uitgestrektheid van het land kun je tijdens het reizen door China zeer wisselende weersomstandigheden tegenkomen.
De zomers zijn in een groot deel van China warm met gemiddelde temperaturen boven 30°C. Uitzonderingen zijn de hooggelegen gebieden in Tibet en de provincie Yunnan (Lijiang en Dali). Daar kunnen de temperaturen 's avonds zakken tot rond de 10°C. In het voor- en najaar kan het in Beijing, Xian en Tibet zeker in de avonduren vrij koud zijn.
De reizen worden alleen in de periode april tot en met oktober uitgevoerd omdat in de overige maanden de wegen in Tibet door de sneeuw onbegaanbaar zijn. In Tibet is de zon fel, maar op deze hoogte zorgt de wind het gehele seizoen door voor een snijdende kou. In de regentijd (juli-augustus) dien je in Tibet rekening te houden met glibberige wegen in de bergen en is de kans op oponthoud tijdens reisdagen aanwezig.
Houd in China het hele jaar door rekening met wat regen want met name in het tropische zuiden valt vrij regelmatig een bui. Regen valt vaak aan het einde van de dag en ’s nachts. De regenbuien zijn meestal kort en hevig en het wolkendek is in deze periode vaak dicht.
Om een goede indruk van China te krijgen en de verschillende landschappen en culturen te bekijken leggen we grote afstanden af. Onderweg is er echter zoveel te zien dat je je tijdens de soms lange reisdagen geen moment hoeft te vervelen.
Tibet is na de Chinese inval van 1950 één van de grootste provincies van China. De hoogteverschillen in Tibet zijn enorm, met in het oosten de op circa 4000 meter gelegen Tibetaanse hoogvlakte, aan de rand waarvan zich 's werelds hoogste bergtoppen tot 8000 meter hoogte bevinden. Tijdens het verblijf in Tibet reis je tussen de 3600 en 4000 meter hoogte.
Reisbegeleiding en gidsen
Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.
De reisbegeleider neemt afscheid van de groep in Guangzhou, tenzij hij/zij mee gaat naar Hongkong vanwege visumprocedures of zelf terug vliegt naar Nederland.
In Tibet gaat er gedurende ons verblijf een lokale gids mee. In Beijing, Xi’an en Yangshuo is er tijdens de Djoser excursies een lokale gids. Hij/zij vertelt uitgebreid over de regio; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.
Veelgestelde vragen
Hoe reizen we naar en door China?
We vliegen met Lufthansa naar Beijing en terug vanaf Hongkong. Het meest voorkomende vluchtschema vindt u onder de praktische informatie. Om onze tijd in het immense China zo efficiënt mogelijk te gebruiken, overbruggen we twee lange reisafstanden (Xian-Xining, Lhasa-Zhongdian ) met binnenlandse vluchten. Andere lange trajecten, waaronder de hemeltrein naar Lhasa, leggen we af met de nachttrein waarin we gereserveerde plaatsen hebben in 6-persoonscouchettes. Het traject tussen Kunming en Guilin leggen we af met een hogesnelheidstrein. In de provincie Yunnan en in Tibet reizen we met een eigen bus.
Welke luchtvaartmaatschappij voert de binnenlandse vluchten uit?
Chinese maatschappijen verzorgen de binnenlandse vluchten. Zij gebruiken voornamelijk vliegtuigen van westerse makelij, zoals Boeings en Airbussen. Vanwege de enorm groeiende populariteit van de vliegreizen in China, zijn de toestellen meestal recentelijk geproduceerd.
Hoeveel bagage is toegestaan op de binnenlandse vluchten?
- Handbagage: 1 stuk, tot 8 kg, met maximale afmetingen van 20x40x55 cm.
- Ingecheckte bagage: Tot 20 kg per persoon, met maximale afmetingen van 40x60x100 cm.
Hoe reizen we per trein?
Tijdens al onze treinreizen maken we gebruik van couchettes voor zes of vier personen. De standaard couchettes zijn ingedeeld in open compartimenten met zes bedden, waarvan er twee boven elkaar in twee rijen zijn geplaatst. De geüpgradede couchettes bestaan uit afgesloten cabines met vier bedden. Je kunt kiezen voor een upgrade naar een afgesloten vierpersoonscouchette. Lakens en eventueel dekens zijn aanwezig, maar het is handig om een eigen lakenzak mee te nemen. Heet water voor thee, koffie of instantnoedelsoep is altijd beschikbaar, maar vergeet niet zelf een mok mee te nemen.
Kan ik in de trein een bed in een 4-persoonscouchette boeken?
Djoser kiest voor de open klasse, omdat je dan met je groep tussen de Chinezen reist die op weg zijn naar verre familie of een nieuwe baan. Hierdoor kom je gemakkelijk in contact met de lokale bevolking. Bij ons is het ook mogelijk om het vervoer met de hemeltrein of nachttrein te upgraden naar een gesloten 4-persoons couchette. Voor meer informatie over deze upgrade kun je de excursies raadplegen.
Hoe is de kwaliteit van de hotels?
Djoser maakt in China (inclusief Tibet) gebruik van goede middenklasse hotels, vaak niet ouder dan een paar jaar. De kamers, met eigen douche en toilet, zijn over het algemeen netjes en hebben waar nodig airconditioning. De bedden in de hotels in China zijn vaak iets harder dan wij gewend zijn. Je vindt er ook altijd een thermoskan met gekookt water voor een kopje koffie, thee of soep.
Hoe groot zijn de groepen?
De groepen bestaan uit gemiddeld 16 personen. De maximale groepsgrootte is 20 personen.
Krijg ik in Tibet last van de hoogte?
Tibet ligt inderdaad op grote hoogte en het kan voorkomen dat je daar last van krijgt. Symptomen kunnen zijn: kortademigheid, hoofdpijn en misselijkheid. Het percentage reizigers dat echt last krijgt van hoogteziekte is laag, maar bij de meeste mensen komen de klachten wel in lichtere mate voor, die na enkele dagen verdwijnen als je gewend raakt aan de hoogte. Het is erg belangrijk dat je het na aankomst in Tibet rustig aan doet. Zorg ook dat je tijdens je verblijf in Tibet veel water en thee drinkt. Heb je astma, hartklachten of andere medische klachten raadpleeg dan vooraf je arts. Kijk voor meer informatie op hoogteziekte.info. NB: vanwege de grote hoogte worden er door de lokale autoriteiten helaas geen Tibet Permits verstrekt aan personen van 75 jaar of ouder!
Is het (politiek) wel verantwoord om naar Tibet te reizen?
De Dalai Lama, de Tibetaanse geestelijk leider in ballingschap, spoort reizigers aan Tibet te bezoeken. Zo kunnen reizigers de situatie met eigen ogen aanschouwen. Wanneer zij thuis van hun ervaringen vertellen, helpt dat het publiek bewust te maken van de situatie in Tibet.
Overigens verbiedt de Chinese regering alle foto’s van de geestelijk leider. We raden dan ook af om foto’s van de Dalai Lama mee te nemen. Deel zeker geen foto’s van hem uit, daarmee kunnen de ontvangers problemen krijgen.
Kan ik pinnen in China en Tibet?
In vrijwel alle plaatsen die je op onze reizen in China aandoet zijn geldautomaten. Het is echter niet zo dat ze op elke hoek van de straat staan. Neem naast je pinpas eventueel een creditcard en wat contanten (in Euro's) mee voor noodgevallen. Euro’s zijn makkelijk inwisselbaar in China.
Hoe is de elektriciteitsvoorziening in China?
De netspanning is net als in Nederland 220 volt. Stopcontacten kom je in verschillende soorten tegen, meestal Europese en Amerikaanse soort. Neem daarvoor een wereldstekker mee.
Gaat er een Nederlandse reisbegeleider mee of een lokale gids?
Op alle reizen door China en Tibet is Nederlandssprekende reisbegeleiding aanwezig, die je in principe tot de ochtend van het vertrek naar Hongkong terzijde staat. In Guangzhou geeft hij/zij informatie en instructie over de besteding van de laatste dagen in Hongkong. Het kan voorkomen dat de reisbegeleiding wel meegaat naar Hongkong omdat ze door visa procedures uit China moeten.
Daarnaast begeleidt een lokale, Engelssprekende gids de groep tijdens de Djoserexcursies naar de Grote Muur en het terracottaleger.
In Tibet gaat er gedurende ons verblijf een lokale gids mee. In Beijing, Xi'an en Yangshuo is er tijdens de Djoser excursies een lokale gids.
Is het mogelijk om vegetarisch te eten?
Voor de culinaire liefhebber is een reis door China en haar keuken één groot avontuur. Elke regio heeft zo zijn eigen specialiteiten, vooral tot uitdrukking komend in de bereidingswijze en het gebruik van kruiden. Er zijn in de Chinese keuken ook zeker veel groenten gerechten te bestellen, en gerechten met bijv tofu. Uw reisbegeleider kan u helpen met het bestellen.
Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen?
In China kun je overal gemakkelijk telefoneren (vast en mobiel) en internetten. De internetverbinding is echter niet op alle plekken even snel. In China zijn vele apps, zoals Facebook, apps van Google en ook WhatsApp helaas niet toegankelijk.
Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?
Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de treinen en bussen. Harde koffers raden wij om deze reden af. Op de stations loop je zelf met je bagage, dus een rugzak of zachte tas/ zachte koffer met wieltjes is het meest geschikt.
Stel je vraag
Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.
Foto's en video
-
Djoser albumChina & Tibet
-
Reizigers albumKriskras door China en Tibet
-
Reizigers albumChina & Tibet 29 dgn
-
Reizigers albumDe bevolking van China en Tibet in 29 dagen
-
Reizigers albumChina, Tibet en Mongolië
-
Reizigers albumChina & Tibet
-
-
-
-
-
-