Rondreis IJsland 15 dagen kampeerreis
Een land met adembenemende natuur
Vanaf € 3.445,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
Van de prachtige gebaande paden van Thingvellir, Geysir en Gullfoss, reizen we dwars door de ongebaande woeste vulkanische hooglanden naar het noorden. Hier gaan we opzoek naar orca's en walvissen, alvorens we doorreizen naar spectaculaire watervallen, kraters, kloofen en de de machtige Askja. Via de Oostfjorden en de hoogtepunten van de zuidkust reizen we terug naar Reykjavik; een reis om nooit te vergeten. Tijdens deze reis wisselen we kamperen af met overnachtingen in accommodaties.
Daarom Djoser
- Rechtstreekse vlucht met Icelandair
- Kamperen afgewisseld met accommodaties
- De meeste maalltijden zijn inclusief
- Hoogtepunten van de 'Gouden Cirkel'
- Van de gebaande paden in het binnenland
- De spectaculairste watervallen
- Bezoek aan de Askja
- De fantastische Studlagil kloof
- Jökullsarlón gletsjerlagune
Alle reisinformatie
Route en kaart
- Amsterdam - Reykjavik
- Reykjavik - Thingvellir - Geysir - Gullfoss - Kerlingarfjöll
- Kerlingarfjöll, wandeling naar geothermisch gebied en ontspannen in natuurlijk bad
- Kerlingarfjöll - ‘Glaumbær Museum’ - Bakkaflöt
- Bakkaflöt - Goðafoss-waterval - walvissen spotten bij Husavik - Myvatn
- Myvatn, bezoek Namaskard geothermische veld en rotsformaties van Dimmuborgir
- Myvatn, excursie Askja-caldera, Herdubreidarlindir en Viti-krater
- Myvatn, excursie Jökulsá á Gljufur, Dettifoss, Vesturdalur en Asbyrgi
- Myvatn - Studlagil-kloof - Laugarfell
- Laugarfell - Oostfjorden - Oxi-vallei - Skaftafell
- Skaftafell, bezoek nationaal park en gletsjerwandeling
- Skaftafell, excursie Hjörleifshöfdi en Jökullsarlón-gletsjerlagune
- Skaftafell - Reynisfjara - Dyrholaey - Skogafoss - Seljalandfoss - Reykjavik
- Reykjavik, optionele excursie Blue Lagoon
- Reykjavik - Amsterdam
Reisbeschrijving
Reykjavik, de Gouden Cirkel en het woeste binnenland
Dag 1 Amsterdam - Reykjavik
Dag 2 Reykjavik - Thingvellir - Geysir - Gullfoss - Kerlingarfjöll (kamperen)
Dag 3 Kerlingarfjöll, wandeling naar geothermisch gebied
Van Amsterdam vliegen we met een directe vlucht naar de IJslandse hoofdstad Reykjavik. We komen op tijd aan, zodat we eerst nog rustig kunnen bijkomen voordat de volgende ochtend het avontuur begint. Vanaf Reykjavik reizen we eerst naar een aantal klassieke hoogtepunten van de populaire 'gouden cirkel'.
Thingvellir is één van de drie nationale parken van het land en de eerste stop op onze route. Letterlijk vertaald betekent Thingvellir ’de vlakte van het parlement’, want het was hier dat al in het jaar 930 jaarlijks het IJslandse parlement bijeenkwam. Men vergaderde hier, sprak recht, maakte eventuele ruzies goed, wisselde het laatste nieuws uit en er werden huwelijken gesloten, alles in de open lucht.
De moeder van alle geisers – alle andere geisers zijn ernaar genoemd – is Geysir. In het verleden haalde het opspuitende hete water hoogtes van wel 170 meter, maar tegenwoordig komt het water een stuk minder hoog. De nabijgelegen Strokkur-geiser is nu veel actiever en spuit iedere 10 minuten kokendheet water zo’n 30 meter de lucht in.
De derde stop op de populaire toeristische route is de spectaculaire Gullfoss-waterval. Gletsjerrivier Hvitá voert 50 tot 180 kubieke meter per seconde af, dat met groot geweld over twee trappen bij de waterval naar beneden stort. Na ons bezoek aan de highlights van de gouden cirkel, nemen we een onverharde afslag naar het noorden en verdwijnen wij voor de komende dagen in de woeste, minder toeristische hooglanden van IJsland.
Kerlingarfjöll is een bergketen met een hoogste punt van 1477 meter, de vulkanische herkomst van de keten wordt verraden door de vele natuurlijke warmwaterbronnen en andere geothermische activiteit. Het landschap is bar, woest en desolaat. Het gekleurde, mineraalrijke oppervlak zorgt voor een buitenaardse sfeer, waardoor je er soms van overtuigd zal zijn op Mars of de set van een science fiction productie te zijn geland. We maken we een wandeling door dit bijzondere geothermische gebied en sluiten de middag af door te ontspannen in een van de heerlijke warmwaterbronnen.
Bij de ingang tot het gebied ligt onze kampeerplaats aan een kleine rivier en met prima faciliteiten, op een kwartier lopen ligt een supermooie hot pot verscholen aan de oever van een bergriviertje.
Walvissen spotten bij Husavik
Dag 4 Kerlingarfjöll - ‘Glaumbær Museum’ - Bakkaflöt
Dag 5 Bakkaflöt - Goðafoss-waterval - walvissen spotten bij Husavik - Myvatn (kamperen)
Bij Hveravellir ontdekken we één van de meest dynamische geothermische gebieden van het land, gelegen tussen de Langjökull- en Hofsjökull-gletsjers. Het gebied wordt gezien als één van de laatste grote wildernissen van Europa, waar kraters, lavavelden, borrelende poelen en bergen het landschap domineren. In het 'Glaumbær Museum' staat een 18e-eeuws kerkje en een turfboerderij. Na twee nachten te hebben gekampeerd in de binnenlanden, rijden we naar Bakkaflöt voor een nacht in een eenvoudige accommodatie.
Eén van de spectaculairste watervallen van IJsland is de Goðafoss. Niet alleen de imposante hoeveelheid water, de aanblik en het geluid zijn bijzonder – ook een bijbehorend verhaal over Thorgeir Thorelsson is interessant. 'Thorgeir de Wetgever' was een priester en stamhoofd en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de discussie over het behoud van de heidense godsdienst of het aannemen van het Christendom van IJsland. Na een meditatie van een dag en een nacht hakte Thorgeir de knoop door in het voordeel van het Christendom. Op weg terug naar huis wierp Thorgeir zijn heidense afgodsbeelden in de waterval, waardoor het nu bekend staat als Godenwaterval. Van deze reus van een waterval, gaan we opzoek naar andere reuzen vanaf het slaperige vissersplaatsje Húsavík.
Hoewel het op meerdere plaatsen mogelijk is om walvissen te spotten, wordt Husavik gezien als de 'walvishoofdstad' van Europa. Tijdens een prachtige tocht op zee, gaan we opzoek naar de diverse reusachtige zeebewoners die in het gebied voorkomen, en dat zijn er nogal wat! Onder andere bruinvissen, witsnuitdolfijnen, dwerg vinvissen, bultruggen, blauwe vinvissen en orca’s komen – afhankelijk van het seizoen – allemaal voor in de buurt van Húsavík. We rijden verder naar het meer Myvatn. Aan de noordzijde van het meer ligt nabij het plaatsje Reykjahlið de goed uitgeruste camping Hlið, vanwege de hogere ligging hebben we een prachtig uitzicht over het meer. In het dorpje is een kleine supermarkt, bar, restaurant en zwembad.
Geothermisch veld van Namaskard en Askja caldera
Dag 6 Myvatn, bezoek geothermische veld van Namaskard en rotsformaties van Dimmuborgir
Dag 7 Myvatn, excursie Askja-caldera, Herdubreidarlindir en Viti-krater
Dag 8 Myvatn, excursie Jökulsá á Gljufur, Dettifos, Vesturdalur en Asbyrgi
In de omgeving van Myvatn is veel te zien. Van de modderpolen van Namaskard, nabijgelegen pseudokraters en de warmwaterbronnen van Jardbodin, tot de grillige lavaformaties van Dimmuborgir. Deze zijn zo’n 2300 jaar geleden ontstaan na een vulkaanuitbarsting, en ze spreken al net zo lang tot de verbeelding. Zo is een bijnaam van de formaties 'het zwarte fort' en wordt het gebied ook gezien als de woonplaats van 'de joel-jongens', een soort kerstmannetjes en zoons van de griezelige oger Grýla en haar echtgenoot Leppalúði. Volgens de folklore komt Grýla rond kerst (oorspronkelijk joel) met haar zoons en haar grote kat uit de bergen om stoute kinderen op te eten. Wees gewaarschuwd…
De Askja-vulkaan ligt afgelegen in het binnenland en de trip er naartoe is al een avontuur op zich. Via onverharde wegen, uitsluitend begaanbaar met vierwielaandrijving en slechts een aantal maanden per jaar bereikbaar, rijden we door het vulkanische landschap naar de vulkaan waar pas in de 19e eeuw aandacht voor kwam. Vergeet vandaag niet je zwempak/-broek mee te nemen, want aan het einde van de wandeling naar de Viti ('hel') Krater, kunnen we een dipje nemen in het warme melk-blauwe water van de krater.
Tijdens de tour op de achtste dag van de reis, beleven we de immense diversiteit van het land. We bezoeken de imposante Dettifoss, een waterval van 100 meter breed en 44 hoog en door de ongelofelijke hoeveelheid water die er naar beneden stort, de krachtigste waterval van Europa. Het is geen wonder dat Ridley Scott hier een sleutelscene heeft opgenomen voor zijn science fiction film 'Prometheus'. De Asbyrgi-kloof, onze volgende stop, is volgens de legende ontstaan toen Sleipnir, Odin’s achtbenige paard, langskwam en er zijn hoefafdruk achter liet. De kloof heeft dan ook de vorm van een hoefijzer. In IJsland zijn niet heel veel bomen meer te vinden, echter staat Asbyrgi vol met berken, wilgen en enkele andere vanuit het buitenland geïntroduceerde bomen.
Skaftaffel nationaal park & imposante ijskap Vatnajokull
Dag 9 Myvatn - Studlagil-kloof - Laugarfell
Dag 10 Laugarfell - Oostfjorden - Oxi-vallei - Skaftafell (kamperen)
Dag 11 Skaftafell, bezoek aan het nationaal park en gletsjerwandeling
Dag 12 Skaftafell, excursie Hjörleifshöfdi en Jökullsarlón-gletsjerlagune
Van Myvatn doorkruizen we voor de laatste keer de desolaatheid van de hooglanden op weg naar de bijzonder fotogenieke Stuðlagil-kloof. De vallei, bestaande uit basaltkolommen, is een goed bewaard geheim en relatief recentelijk door de bouw van een waterkrachtcentrale in haar volle schoonheid zichtbaar geworden. De bijzondere pilaren zijn gevormd door, zoals veel van de natuurwonderen op IJsland, vulkanische activiteit, echter gaat je fantasie al snel de vrije loop over hoe de pilaren er terecht moeten zijn gekomen. Zijn dwergen hier aan de slag gegaan? Stond er een elfenpaleis? Wie zal het zeggen… In Laugarfell overnachten we in het highlandhostel en kunnen we heerlijk ontspannen in een natuurlijke 'hotspot' voordat we aan onze langste reisdag beginnen naar Skaftafel. Geen zorgen, onderweg kijk je je ogen uit en zal je je geen moment vervelen met prachtige uitzichten over de Oostfjorden en werkelijk ontelbare watervallen! Skaftafell is onderdeel van het Vatnajökull National Park, een van de grootse in zijn soort van Europa. Ingeklemd tussen gletsjers ligt een groene oase waar het prima kamperen is met uitgebreide faciliteiten en ruige natuur binnen handbereik.
De volgende dag nemen we de tijd voor Skaftafell nationaal park, dat aan de voet ligt van de grootste ijskap in Europa, Vatnajökull. Met een oppervlakte van ongeveer 8500 km² is deze gletsjer een imposant overblijfsel van de laatste ijstijd. Het mooie nationale park Skaftafell toont een aaneenschakeling van zeer diverse landschappen die je ofwel tijdens een wandeling ofwel tijdens een optionele gletsjertocht kunt bekijken. Hoge bergen, gletsjers, diepe ravijnen, berkenbossen en heldere beekjes zorgen hier voor sterke contrasten. De bekende Svartifoss, de ‘zwarte’ waterval, stort zich hier van een wand van basaltblokken in het diepe. Tijdens de gletsjerwandeling ga je met pikhouwelen en stijgijzers onder leiding van een gids de gletsjer op. Een unieke ervaring!
We vervolgen onze route naar de Jökullsarlón gletsjerlagune, een ijsmeer dat twee keer het decor is geweest voor scènes in James Bond-films. De flinke brokken ijs die in het gletsjermeer drijven, zijn afgebroken van de nabijgelegen twintig kilometer brede Breidamerkurjökullgletsjer. Doordat deze gletsjer iedere dag enkele meters vooruit glijdt, het meer in, kalft de ijsmassa af. Je kunt tijdens een optioneel boottochtje van een half uur de ijsbergen van dichtbij fotograferen. De avonturiers kunnen ijs proeven dat al meer dan 1000 jaar geleden bevroren is.
Achter het kletterende water van Seljalandfoss lopen
Dag 13 Skaftafell - Reynisfjara - Dyrholaey - Skogafoss - Seljalandfoss - Reykjavik
Dag 14 Reykjavik
Dag 15 Reykjavik - Amsterdam
Van Skaftafell naar Reykjavik pakken we nog een heel aantal bijzondere hoogtepunten mee van de IJslandse zuidkust, voordat we weer aankomen in de hoofdstad. De zwarte stranden en basaltkolommen van Reynisfjara en Dyrholaey zijn een goed begin van de dag, echter zijn de Skogafoss en Seljalandfoss enkele van de mooiste watervallen van het land en de perfecte afsluiter van het natuurschoon van de reis. Skogafoss kan je van de onderkant bekijken, waardoor het naar beneden kletterende water extra spectaculair overkomt. Bij de Seljalandfoss is het zelfs mogelijk om achter de waterval langs te lopen, wat ook weer voor een uniek perspectief zorgt en bijzondere foto’s oplevert.
De laatste dag van de reis is ter vrije besteding in Reykjavik. Bezoek een van de vele musea of ga opzoek naar leuke souvenirs voor het thuisfront. Eventueel is ook een bezoek aan de 'Blue Lagoon' mogelijk om zo nog een laatste keer te ontspannen, met een klei maskertje op en een koel drankje in de hand, en in het warme IJslandse water en terug te denken aan al het moois dat we hebben gezien en meegemaakt.
Op weg met Djoser
Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de deelnemers en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen!
Gemiddeld bestaan de groepen uit 12 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 16 personen.
Vertrekdata 2025
Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.445,-
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.495,-
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.445,-
Inclusief
- Rechtstreekse vlucht met Icelandair
- Alle vluchttoeslagen
- Engelssprekende reisbegeleiding
- Vervoer per 4 x 4 midibus met trailer
- Overnachtingen op kampeerplaatsen en herbergen met gedeelde faciliteiten
- Ontbijt, lunch en diner inbegrepen vanaf ontbijt dag 2 tot en met ontbijt dag 15
- Gebruik kampeer- en kookuitrusting
- Grote tent voor de groep voor gezamenlijke maaltijden te gebruiken
- Bezoek Nationaal parken Thingvellir en Vatnajökkull
- Excursie geisers Geysir en Strokkur
- Bezoek watervallen Gullfoss, Godafoss, Dettifoss, Seljalandfoss en Skogafoss
- Reis door de onverharde hooglanden van Kerlingarfjöll
- Excursie naar het Glaumbær Museum
- Bezoek aan het geothermische veld van Namaskard en het grillige Dimmuborgir
- Op avontuur naar de Askja-caldera met een plons in de hel-krater
- Van de gebaande paden naar de fantastische Studlagil-kloof
- Ontspan in het warme water van een 'hot pot'
- Een rit langs de prachtige Oostfjorden
- Verken de schitterende Jökullsarlón-gletsjerlagune
- Wandel langs de zwarte waterval 'Svartifoss' waar het water langs basalt klettert
- Reis langs de vele hoogtepunten van de zuidkust
Exclusief
Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.
Eenpersoonskamer
Wil je geen kamer/tent delen met medereizigers dan kun je een eenpersoonskamer/-tent boeken. Behalve in Laugarfell op dag 9, hier deel je altijd een kamer. De prijs voor een eenpersoonskamer/-tent isvanaf € 495,-.
Vluchttoeslagen (inbegrepen)
Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.
Hotelverlenging
Verlenging met accommodatie is in Reykyavik bij te boeken. In Reykyavik verblijf je na afloop in een centraal gelegen middenklasse guesthouse. Er wordt geprobeerd om de verlenging te boeken in de guesthouse waar we van dag 12 op dag 13 overnachten. In dat geval zijn de prijzen vanaf € 105,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht en vanaf € 160,- voor een eenpersoonskamer per nacht, in beide gevallen met gedeeld sanitair. Dit is helaas niet altijd mogelijk, in dat geval zijn guesthouse en de prijs op aanvraag.
De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
Landarrangement
Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.945,-.
Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.
Groepssamenstelling en groepsgrootte
Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.
Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.
Gemiddeld bestaan de groepen uit 13 deelnemers, het maximum is 16.
De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.
Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.
Vertrek informatie
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.
Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.
Reviews IJsland, 15 dagen kampeerreis
-
Een mooie, indrukwekkende, reis. Wel heel intensief. Veel gezien van het land. De reis was perfect georganiseerd.
-
Ben je een natuurliefhebber en houd je van een actieve vakantie, dan kan ik de 15-daagse kampeerreis naar IJsland zeer aanraden. Walvis spotten bij Husavik en aan het einde van de reis zie je zelfs ijsbergen. Onze reisleider Eric heeft ons veel over IJsland verteld, omdat hij er zelf ook woont.
-
De kampeervakantie was een succes, grensverleggend en ik heb genoten van de bijzondere natuur in IJsland. Dit allemaal onderbegeleiding van een perfecte gids en chauffeur.
-
Prachtige reis door IJsland in 14dgn, alle hoogtepunten dwars door het land wat een ruig land geweldig. Gletsers watervallen vulkanen en geisers een en al natuur geweld prachtig
Praktische informatie
Accommodatie
Tijdens onze reis wisselen we overnachtingen op mooie kampeerplaatsen af met herbergen en guesthouses. In totaal overnachten we in Kerlingarfjöll, Myvatn en Skaftafel, tien nachten in een tent. We overnachten vier nachten in kamers voor twee, vier of zes personen met gebruik van een beperkt aantal gezamenlijke douches en toiletten, in de guesthouses in Reykjavik, Akurreyri en Laugarfell. Bij een aantal accommodaties zijn er stapelbedden. In deze slaapgelegenheden worden mannen en vrouwen niet gescheiden. Je dient je eigen slaapzak mee te nemen.
Bekijk hotelreviews op
Reykjavik | Student Hostel |
Akureyri | Akureyri Hostel |
Laugarfell | Highland Hostel Laugarfell |
Deze selectie geeft een goed beeld van de accommodatie waar we op deze reis verblijven.
Op dag 2 is lunch en diner inbegrepen en op dag 3 en 4 zijn ontbijt, lunch en het diner inbegrepen. Voor de overige dagen wordt er een potje verzameld voor boodschappen en is er - bijvoorbeeld in Akureyri - de mogelijkheid om in een restaurant te dineren.
Eenpersoonskamer
Wil je geen kamer/tent delen met medereizigers dan kun je een eenpersoonskamer/-tent boeken. Behalve in Laugarfell op dag 9, hier deel je altijd een kamer. De prijs voor een eenpersoonskamer/-tent isvanaf € 495,-.
Vliegreis
Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Vlucht met
Icelandair
Traject
Amsterdam - Reykjavik
Vertrek
14:10 - 15:25
Vlucht met
Icelandair
Traject
Reykjavik - Amsterdam
Vertrek
07:50 - 13:05
Tijdsverschil: in de zomermaanden is het in IJsland twee uur vroeger.
Icelandair is een luchtvaartmaatschappij die gevestigd is in Reykjavik. De lijnvlucht tussen Amsterdam en Reykjavik bestaat sinds begin jaren '90. Binnen Europa kun je tegen betaling aan boord gebruikmaken van de 'food service', de drankjes zijn gratis. Onder het motto 'never get bored, on board!’ biedt Icelandair bijna 50.000 minuten aan entertainment aan.
Landarrangement
Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.945,-.
Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.
Vervoer
Tijdens de rondreis beschikken we over een eigen four-wheel drive bus, voorzien van ventilatie en verwarming. Onderweg is veel te zien en daarom stoppen we waar we willen om een foto te maken, een plaatsje te bezoeken of een korte wandeling te maken.
Bij de reis inbegrepen
- Rechtstreekse vlucht met Icelandair
- Alle vluchttoeslagen
- Engelssprekende reisbegeleiding
- Vervoer per 4 x 4 midibus met trailer
- Overnachtingen op kampeerplaatsen en herbergen met gedeelde faciliteiten
- Ontbijt, lunch en diner inbegrepen vanaf ontbijt dag 2 tot en met ontbijt dag 15
- Gebruik kampeer- en kookuitrusting
- Grote tent voor de groep voor gezamenlijke maaltijden te gebruiken
- Bezoek Nationaal parken Thingvellir en Vatnajökkull
- Excursie geisers Geysir en Strokkur
- Bezoek watervallen Gullfoss, Godafoss, Dettifoss, Seljalandfoss en Skogafoss
- Reis door de onverharde hooglanden van Kerlingarfjöll
- Excursie naar het Glaumbær Museum
- Bezoek aan het geothermische veld van Namaskard en het grillige Dimmuborgir
- Op avontuur naar de Askja-caldera met een plons in de hel-krater
- Van de gebaande paden naar de fantastische Studlagil-kloof
- Ontspan in het warme water van een 'hot pot'
- Een rit langs de prachtige Oostfjorden
- Verken de schitterende Jökullsarlón-gletsjerlagune
- Wandel langs de zwarte waterval 'Svartifoss' waar het water langs basalt klettert
- Reis langs de vele hoogtepunten van de zuidkust
Excursies
Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een kiest voor een excursie met walvissentocht, de ander wandelt liever door het havenplaatsje of gaat vogels spotten. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, te voet of met lokaal vervoer (als dat beschikbaar is) erop uit trekken. Toegangsgelden zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.
Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij onderstaande excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.
Tijdens deze reis door IJsland zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
- 'De gouden cirkel': o.a. Reykjavik, geisers en watervallen. Deze populaire route is rijk aan bijzondere highlights met prachtige natuurverschijnselen. Tijdens deze reis rijden we dlangs de mooiste bezienswaardigheden van deze route.
- Excursie geisers Geysir en Strokkur. Geysir is een van de grootste natuurlijke attracties van het hele land. Het woord 'geiser' is zelfs afkomstig van de Geysir. Een deel van de geiser bevindt zich in de andere geiser: Strokkur. We maken een wandeling om de geisers te bewonderen.
- We bezoeken nationaal park Thingvellir, een van de drie nationale parken van IJsland. Hier genieten we van de prachtige uitzichten en leren we over de rijke geschiedenis van het land.
- Bezoek aan de buitenaardse landschappen van Kerlingafjöll
- Excursie naar het Glaumbaer Museum
- Bezoek aan de landschappelijke wonderen van Namaskard en Dimmuborgir
- Een expeditie door de hooglanden naar de Askja-caldera met een dip in de Viti-krater
- We bezoeken het gletsjermeer Jökullsarlón. Het ziet er indrukwekkend uit met zijn ronddrijvende ijsbergen en het is geen wonder dat hier vele avontuurlijke films zijn opgenomen, van Batman en Tomb Raider tot James Bond.
- Bezoek aan nationaal park Vatnajökull met de grootste ijskap van de wereld. Hier zijn ijstrekkings mogelijk over de gletsjers.
- Bezoek aan de fotogenieke watervallen Seljalandfoss, Skógafoss en Dettifoss. De watervallen zijn tussen de 44 en 65 meter hoog, enorm indrukwekkend! We kunnen achter de Seljalandfoss waterval langs lopen.
Vooraf te boeken excursies
Voorkom teleurstelling en reserveer bij het boeken van deze reis reis alvast een plaats bij (een van) onderstaande excursies. Je bent zeker van een plek en je hoeft het tijdens de reis niet meer te regelen. Wel zo gemakkelijk.
-
Husavik - Op zoek naar walvissen
Vanaf Husavik gaan we opzoek naar diverse grote zeebewoners. Eigenlijk zien we bijna altijd mooie dieren tijdens de boottocht en we hebben de kans om onder andere bultruggen, vinvissen, potvissen en orka’s te spotten. De excursie duurt ongeveer drie uur. Naast het spotten van walvissen heb je ook kans om dolfijnen en bijzondere vogels te spotten zoals de Jan van Gent, en papegaaiduikers.
Inbegrepen: vervoer en gids
Duur: 08.45 – 12.00
Bijzonderheden: Het kan koud zijn op de boot.Prijs € 80,- p.p.
-
Jökullsarlon- Varen langs ijsschotsen in de gletsjerlagune
We kleden ons warm aan en maken per amfibievoertuig een tocht over de Jökullsarlón gletsjerlagune, een ijsmeer dat twee keer het decor is geweest voor scènes in James Bond-films en ook in Tomb Raider en Batman Begins te zien waren. De flinke brokken ijs die in het gletsjermeer drijven, zijn afgebroken van de nabijgelegen twintig kilometer brede Breidamerkurjökullgletsjer. Doordat deze gletsjer iedere dag enkele meters vooruit glijdt, het meer in, kalft de ijsmassa af. De excursie duurt ongeveer een uur, waardoor we de ijsbergen van dichtbij kunnen fotograferen.
Inbegrepen: vervoer, warme kleding en gids
Duur: Eén uur.
Bijzonderheden: Noodzakelijke warme kleding inbegrepen.Prijs € 65,- p.p.
-
Skaftafell - Gletsjerwandeling
We maken tijdens deze 3,5 uur durende excursie een verkenningstocht van ongeveer 2 uur over de gletsjer in Skaftafell. Deze ijzige gigant is een verlenging van de machtige Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa. Het avontuur begint na een kennismaking met de ervaren gids die alle kneepjes van het wandelen over de gletsjer uitvoerig uitlegt. Zodra je voet zet op de gletsjer, krijg je het gevoel dat je bent aangekomen op een ijzige planeet. Je loopt langs ijssculpturen, ijzige randen en diepe crevasses, terwijl je uitvoerig het spectaculaire landschap in je op kan nemen.
Inbegrepen: vervoer en benodigde uitrusting, zoals stijgijzers en pikhouweel,
Duur: 3,5 uur totaal, waarvan 1,5 tot 2 uur op het ijs.
Bijzonderheden: Minimale leeftijd van 10 jaar schoenmaat van 34.Prijs € 95,- p.p.
Optionele excursies die ter plaatse kunnen worden geboekt
- Bezoek de 'GeoSea' geothermische zeebaden in Húsavik
- Dompel je onder in het water van de Blue Lagoon (creditcard vereist)
- Breng een bezoek aan de Myvatn Nature Baths
Reisdocumenten
- Geldig paspoort of identiteitskaart.
- E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
Geldzaken
In IJsland betaal je met kronen. Voor de actuele koersen kijk je op oanda.com.
Pinnen: in de meeste plaatsen zijn geldautomaten.
Contant: euro’s.
Creditcards: zijn op veel plaatsen te gebruiken (handig voor duurdere excursies zoals gletsjerwandeling en walvistocht en vereist voor de Blue Lagoon).
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven, geldt een minimum van € 300,- per persoon per week.
Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 25,-.
Maaltijden
Tijdens de kampeerovernachtigen zijn drie maaltijden per dag inbegrepen. Dit is vanaf het ontbijt op dag 2 tot en met het ontbijt op dag 15. De chauffeur/gids bereid met hulp van de deelnemers op de kampeerterreinen smakelijke maaltijden. Bij slecht weer is er een grote tent beschikbaar voor de groep om in te eten of samen te komen. Tijden het verblijf in Reykjavik is het ontbijt inbegrepen.
Echte IJslandse specialiteiten zijn voor de doorzetters het proberen waard. Wat dacht je van ‘hákarl’, rottend haaienvlees of ‘súrsadir hrútspungar’, ramtestikels? De IJslandse visgerechten hebben wereldwijd een grote reputatie en zijn een echte aanrader.
Gezondheid
De medische voorzieningen in IJsland zijn vergelijkbaar met die in Nederland en België. Voor deze reis worden geen vaccinaties aangeraden. We adviseren je een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. pleisters, pijnstillers en een middel tegen buikklachten.
Hotelverlenging
Verlenging met accommodatie is in Reykyavik bij te boeken. In Reykyavik verblijf je na afloop in een centraal gelegen middenklasse guesthouse. Er wordt geprobeerd om de verlenging te boeken in de guesthouse waar we van dag 12 op dag 13 overnachten. In dat geval zijn de prijzen vanaf € 105,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht en vanaf € 160,- voor een eenpersoonskamer per nacht, in beide gevallen met gedeeld sanitair. Dit is helaas niet altijd mogelijk, in dat geval zijn guesthouse en de prijs op aanvraag.
De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
Klimaat en geografie
Het IJslandse klimaat is milder dan de noordelijke ligging doet vermoeden. Wel is het weer onvoorspelbaar; binnen een half uur kan een strakblauwe lucht verdrongen zijn door een flinke regen- of hagelbui. In voor- en najaar moet je rekening houden met koele dagen en koude nachten. De dagtemperatuur schommelt in de zomermaanden rond 15°C. In de periode mei tot en met augustus is er gemiddeld zo’n 20 uur daglicht. Tussen half juni en half juli gaat de zon zelfs nauwelijks onder, zodat je ook ’s avonds nog van alles kunt ondernemen.
Reisbegeleiding en gidsen
De reisbegeleider op deze reis door IJsland is een Engelssprekende reisbegeleider c.q. chauffeur die verantwoordelijk is voor de organisatorische aspecten van de reis. Hij of zij licht graag toe wat je allemaal kunt bewonderen vanuit de bus en in de natuur. Je kunt hem of haar vragen naar de IJslandse gewoonten en gebruiken.
Veelgestelde vragen
Waar overnachten we tijdens deze reis?
We overnachten in Reykjavik, Akureyri en Laugarfell in herbergen en guesthouses, in kamers voor twee, vier, zes of zeven personen met gebruik van een beperkt aantal gezamenlijke douches en toiletten. Bij een aantal accommodaties zijn er stapelbedden. In deze slaapgelegenheden worden mannen en vrouwen niet gescheiden.
De rest van de reis slaap je in ruime tweepersoonstenten op goede kampeerterreinen. Djoser zorgt voor de kampeer- en kookuitrusting.
Voor deze reis dien je een slaapzak mee te nemen. En niet alle accommodaties beschikken over hoofdkussens, daarom adviseren we een klein (reis)kussen mee te nemen. Je kunt in plaats van een kussen een kussensloop mee nemen waar je b.v. een trui of handdoek in kan doen.
Het is mogelijk om een 1-persoonskamer en tent te boeken voor deze reis, echter is dit niet van toepassing voor Laugarfell; hier deelt u alsnog een kamer.
Hoe zijn de maaltijden georganiseerd?
Op dag twee is de lunch en het diner inbegrepen. Op dag drie en vier zijn het ontbijt de lunch en het diner inbegrepen. Voor de overige dagen wordt er een potje verzameld voor boodschappen en is er - bijvoorbeeld in Akureyri - de mogelijkheid om in een restaurant te dineren.
Heb ik een slaapzak nodig?
Je moet voor deze reis een slaapzak mee nemen.
Daarnaast kun je een kussen of kussensloop meenemen. In het laatste geval kun je er b.v. een trui of handdoek in stoppen.
Hoe lang zijn de reisdagen?
De reisafstanden variëren tussen de 65 en 375 kilometer. Gemiddeld wordt er op een reisdag zo’n 200 kilometer gereden. Onderweg is echter veel te zien en omdat de bus volledig tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken, een wandeling te maken of een mooie waterval te bezoeken. Niet alle wegen in IJsland zijn geasfalteerd, enkele wegen in het binnenland en in de bergen zijn voorzien van gravel.
Welke munteenheid heeft IJsland?
De munteenheid in IJsland is de IJslandse Kroon (Króna). Pinnen is over het algemeen geen probleem in IJsland. Neem voor de zekerheid wel wat contant geld mee. IJsland is een land waar ook creditcards veel worden geaccepteerd en waar je op de meeste plekken mee kan betalen.
Kan ik walvissen zien tijdens een reis naar IJsland?
Van juni tot september worden er voor de kust van IJsland bultrugwalvissen, zwaardwalvissen en minkwalvissen gesignaleerd. Vanuit Husavik vertrekt er regelmatig een schip voor een tocht van ongeveer 4 uur waarbij je een zeer grote kans hebt om walvissen te zien.
Kan ik gebruikmaken van mijn eigen internetbundel?
Hoewel IJslanf geen lid is van de EU, hebben meerdere providers IJsland wel meegenomen in de EU-internetbundel. Controleer dit van te voren bij je provider om onverwachte roamingkosten te voorkomen.
Als je op open zee gebruik wil maken van je bundel, bijvoorbeeld tijdens een walvistocht, hou dan je kosten goed in de gaten. Wanneer je geen verbinding krijgt met het netwerk van je provider, kan je verbonden worden met een satelliet, waardoor hele hoge kosten kunnen ontstaan. Zet de telefoon bij voorkeur op "vliegtuigstand" tijdens een boottocht op zee.
Wanneer kan ik de midzomernachtzon zien?
Gedurende twee tot drie maanden in de zomer is het in het noorden van IJsland continu licht. De zon gaat in deze periode niet helemaal onder. Een unieke ervaring.
Wat zijn de temperaturen in de zomerperiode?
Het klimaat op IJsland is milder dan men door de noordelijke ligging zou verwachten. Zo ligt de gemiddelde temperatuur in Reykjavik rond de 5 graden. In de wintermaanden daalt het kwik hier vaak slechts enkele graden onder nul. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 15 graden, hoewel dagen met 20 graden geen uitzondering zijn. Houd er rekening mee dat het weer in IJsland erg wisselvallig is en snel kan omslaan.
Uit hoeveel personen bestaan de groepen?
De Djoser groepen op deze reizen bestaan uit gemiddeld 13 personen. De maximale groepsgrootte is 16.
Wat voor kleding en schoeisel moet ik meenemen?
Vanwege het wisselvallige weer is het raadzaam om luchtige, maar ook warme kleding mee te nemen. Kleding in laagjes dragen is het handigst. Een wind- en waterdichte jas (of regenpak) is onontbeerlijk. Omdat er tijdens de reis veel kan worden gewandeld, dien je goede wandelschoenen met profiel mee te nemen. Voor de overnachting ik de guesthouses en herbergen heb je een eigen slaapzak nodig.
Stel je vraag
Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.
Foto's en video
Reisblog IJsland
-
-
De beroemdste vogel van IJsland
Iedereen die IJsland bezoekt in de zomer heeft altijd één grote wens en dat is het spotten van de be...
-
IJsland, een vulkanisch wandelparadijs
Helemaal in het noorden van de Atlantische oceaan ligt IJsland net onder de poolcirkel.
-
-
Onbekend natuurschoon in IJsland
IJsland is een gewilde bestemming voor iedereen die houdt van ruige natuur vol kleurrijke highlights...
-
-
IJsland: handige info voor je op reis gaat
Ga je binnenkort op reis naar IJsland of ben je geïnteresseerd in dit bijzondere eiland? Lees dan ev...
-
Met Ronald Giphart naar IJsland
Drie deelnemers van de boekenweekschrijfwedstrijd - mede georganiseerd door Djoser - mochten mee op ...
-
-
Excursie naar de Westmaneilanden, IJsland
Vanuit Brjansstadir IJsland maken we een aantal mooie uitstapjes.