Land- en klimaatinformatie India & Nepal
Landinformatie India
Landinformatie India & Nepal
- Hoofdstad: Delhi (India)
- Andere bekende steden: Mumbai, Jaipur, Agra, Varanasi en Goa
- Inwoners: 1,2 miljard
- Taal: India kent 18 officieel erkende talen, waarvan Hindi het meest gesproken wordt.
- Munteenheid: Indiase roepie
- Tijdsverschil: Tijdens onze zomertijd is het in India 3,5 uur later. Tijdens onze wintertijd is het in India 4,5 uur later.
- Oppervlakte: 3.287.590 km2
- Geografie: India wordt in het noorden begrensd door de Himalaya. Ten zuiden van het land ligt de Indische Oceaan, die aan de westkant Arabische Zee heet en aan de oostkant Golf van Bengalen.
- Hoofdstad: Kathmandu (Nepal)
- Andere bekende steden: Pokhara, Bhaktapur en Nagarkot
- Inwoners: 28 miljoen
- Taal: Nepalees
- Munteenheid: Nepalese roepie
- Beste reistijd: Maart, april, mei en oktober zijn de beste maanden om naar Nepal te reizen.
- Tijdsverschil: Tijdens onze zomertijd is het in Nepal 3:45 uur later, tijdens onze wintertijd 4:45 uur.
- Oppervlakte: 147.181 km2
- Geografie: Nepal heeft ondanks zijn bescheiden afmetingen een enorme diversiteit aan landschappen. Gewoonlijk wordt er onderscheid gemaakt tussen drie regio’s: het laagland (Terai) in het zuiden, het heuvelachtige gebied (Himalaya Hills) in het midden en de enorme toppen van de Hoge Himalaya in het noorden.
Beste reistijd India & Nepal
Beste reistijd India & Nepal
Voor een aangename temperatuur in India & Nepal kun je het beste in het voor- of najaar reizen. In december en januari kan het koud zijn, met name 's avonds. Zomers loopt de temperatuur met name in India op tot boven de 30 graden. In juli en augustus valt de regentijd (moesson). Het kan dan even kort en flink regenen. De natuur ziet er na zo’n bui weer prachtig groen uit.
Het zicht op de bergen in Nepal is het beste van september tot en met april. In september kan het onderweg nog wel eens regenen, ondanks dat de moessonperiode net voorbij is. De temperatuur kan overdag erg verschillen (15°-25°C). In het nationale park Chitwan is het gedurende de volledige reisperiode aangenaam warm tot tropisch.
Bezienswaardigheden India & Nepal
Bezienswaardigheden India & Nepal
India is een fascinerend land en haar vele hoogtepunten zorgen voor een onvergetelijke reiservaring. Er zijn maar weinig bestemmingen die zo tot de verbeelding spreken als dit immense land met ruim 1 miljard inwoners. Bezoek de Taj Mahal in Agra, maak kennis met het hindoeïsme in Varanasi, ervaar het kleurrijke Rajasthan, spot olifanten in het Periyar nationaal park en ga op zoek naar tijgers tijdens de Safarireis India. Ontdek de Indiase schoonheid in de volgende bekende en minder bekende bezienswaardigheden!
Tempels en mausolea
Eén van de bekendste toeristische attracties van India is de Taj Mahal. Sjah Jahan liet dit marmeren mausoleum bouwen voor zijn overleden vrouw, Mumtaz Mahal. Het bouwwerk staat bekend om haar perfecte symmetrie en is één van de zeven nieuwe wereldwonderen.
De vier minaretten van de Taj Mahal wijken iets naar buiten, zodat zij in het geval van een aardbeving of instorting niet op de tombe kunnen vallen.
Wat tempels betreft, heeft India voor ieder wat wils. Zo staan de erotische tempels van Khajuraho op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wordt in Madurai de god Shiva iedere avond onder luid tromgeroffel en Tamilgezang naar de slaapkamer van Parvati gebracht in de Sri Meenakshi-tempel.
De Heilige Ganges
India is onlosmakelijk verbonden met het hindoeïsme en met name de stad Varanasi, aan de rivier de Ganges, wordt gezien als één van de belangrijkste pelgrimsplaatsen. Hindoes geloven dat deze stad door Shiva is gesticht en dat het water van de Ganges mystieke krachten heeft. Zo zou het water gelovigen van hun zonden bevrijden en bij overledenen het lichaam van de ziel scheiden.
Het is zeer indrukwekkend om in de ochtend en avond met een bootje langs de ghats - riviertrappen - te varen en de verbrandings- en gebedsrituelen van de hindoes op de rivier te bekijken.
De Ganges is zo’n 2500 km lang en staat bekend als één van de meest vervuilde rivieren ter wereld. In 2011 heeft de Wereldbank zelfs 1 miljard USD beschikbaar gesteld om de rivier gedurende acht jaar te laten reinigen.
Het kleurenpalet van Rajasthan
De deelstaat Rajasthan is de meest kleurrijke regio in India. De hoofdstad van de deelstaat is Jaipur, die ook bekend staat als de ‘roze stad’. Jaipur dankt haar bijnaam aan de vele gebouwen die roze werden geschilderd ter ere van het bezoek van de Prince of Wales in 1876. De bekendste bouwwerken van deze plaats zijn het Amber-fort en het karakteristieke Paleis der Winden.
Naast de roze stad, heeft Rajasthan ook een ‘blauwe stad’, Jodhpur. De tweede stad van Rajasthan wordt gedomineerd door het Mehrangarh-fort, omringd door de indigo geschilderde huizen in het oude centrum. Eén van de meest indrukwekkende steden is echter Jaisalmer. Deze ‘gouden stad’ doemt als een ware fata morgana op uit de woestijn en draagt bij aan de ‘duizend-en-een-nacht ervaring’.
Niet alleen de architectuur van Rajasthan is bijzonder, ook de bevolking is een bezienswaardigheid op zich. De inwoners zijn veelal afstammelingen van de rajputs en gaan erg kleurrijk gekleed. De mannen kun je herkennen aan hun krulsnorren en enorme tulbanden, die van oudsher zouden beschermen tegen boze geesten. De kleding van de vrouwen kenmerkt zich door gekleurde sari’s en veel opvallende zilveren sieraden.
De Indiase keuken
Het bekendste gerecht uit de Indiase keuken is zonder twijfel de curry: een geurig en kleurig gerecht van verse kruiden en specerijen. Curries zijn er in veel varianten en ze zijn lang niet allemaal pittig. De verschillen in de Indiase menu’s worden sterk beïnvloed door klimaat, geografische ligging en godsdienst. Eten wordt in India gedaan met de rechterhand, aangezien de linkerhand als onrein wordt beschouwd.
Naast curry, neemt thee ook een belangrijke plaats in binnen de Indiase cultuur. Met name de regio Darjeeling staat bekend om de prachtige theevelden. De ‘first flush’, een kopje thee van de eerste pluk, wordt ook wel de champagne onder de theesoorten genoemd.
Natuurschoon in de nationale parken
Naast drukke steden en mooie stranden, heeft India ook meer dan 40 nationale parken. Tijdens de Safarireis India bezoeken we zes van deze parken en is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met een tijger. Het Periyar nationaal park wordt gezien als één van de mooiste parken van Zuid-India en herbergt onder andere olifanten, herten en zwijnen. Het is zowel te voet als per boot te ontdekken. Periyar is onderdeel van het ‘Tiger Project’, die ervoor zorgt dat tijgers kunnen overleven in dit grote natuurreservaat.
De beste plaats in Noord-India om een tijger te spotten, is het Ranthambore nationaal park. Behalve tijgers leven er luipaarden, hyena’s en beren. Een jeepsafari is een aanrader. Daarnaast staat één van de grootste Bodhibomen van India in het reservaat en is het Ranthambore-fort, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, zeer de moeite waard.
Nepal is net als Nederland een dichtbevolkt land, terwijl een groot gedeelte van het land word ingenomen door de hoogste bergketen ter wereld. Nepal is sinds een aantal jaar overgegaan van een koninkrijk naar een republiek. Van de ongerepte tropische wouden in het Chitwan nationaal park op de grens met India tot de sneeuwtoppen in het Annapurna massief van de Himalaya. Nepal heeft van alles te bieden, de bezienswaardigheden die je tijdens een reis door Nepal tegenkomt lopen daardoor ook sterk uiteen van de prachtige eeuwenoude koningssteden in de Kathmanduvallei tot de unieke beleving van een trekking tussen de reusachtige bergtoppen van de Himalaya.
Kathmanduvallei
Deze vallei rond de hoofdstad Kathmandu staat vol met eeuwenoude tempelcomplexen. Het Durbarplein in Kathmandu waar de Hindoes in prachtige gewaden offers brengen bij de tempels staat in contrast met de enorme boeddhistische stoepa’s van de Tibetaanse wijk. De wijk Thamel is de plek waar alles gebeurd op straat, loop eens door deze straten en kijk je ogen uit naar de georganiseerde chaos. De zeer bijzondere oude koningsstad Bahktapur ademt nog de middeleeuwen maar dan met mysterieuze hindoeïstische symbolen en gebouwen. In het slaperige dorpje Nagarkot kunt je al een prachtige glimp opvangen van de duizelingwekkend hoge Himalaya.
Chitwan
Ooit wel eens een neushoornsafari gedaan? Of zelf een olifant gewassen in de rivier? Dat kan in Chitwan, het nationaal park op de grens met India. Ook vind je daar vele apen en vogelsoorten. Ga eens raften door de jungle of ga met een gids het park in om zo veel mogelijk dieren te spotten. En kijk niet vreemd op als je ‘s morgens pootafdrukken van een neushoorn ziet rond je huisje. En als je heel veel geluk hebt zie je misschien zelfs de Bengaalse Tijger of een krokodil.
Lumbini
De magische geboorteplek van Boeddha, het heilige Lumbini. Een bedevaartsoort voor Boeddhisten die de geboortesteen willen zien van Boeddha en de plek waar hij zij eerste bad heeft genomen. Laat je inspireren door de goddelijke Bodhi boom die bij zijn geboorteplek staat met de vele gebedsvlaggetjes die de gebeden met de wind weg doen voeren. Verder vind je rond deze heilige stad vele ambassades van alle boeddhistische landen in de meest sprookjesachtige gebouwen en tuinen. Stap op de fiets en verken het enorme park inclusief de ambassades en de eeuwige vlam van de Vreede.
Pokhara
Even heerlijk ontspannen aan het betoverende Phewameer met uitzicht op de Himalaya, een gezellig stadje aan een prachtig meer met een echte wandelboulevard vol winkels en restaurants. Als je meer zin hebt in wat beleving of actie kunt je een boottocht maken over het idyllische meer naar het tempeleiland. De fanatiekelingen kunnen gaan paragliden op ‘s werelds mooiste paraglide locatie of een heerlijke wandeling rond het meer maken.