Rondreis Israël 12 dagen
Hoogtepunten van het Heilige Land
Het kosmopolitische Tel Aviv, het heilige Jeruzalem, de stilte van de woestijn, het zoute water van de Dode Zee, overblijfselen uit de oudheid, heerlijke palmstranden, Joden, Palestijnen, christenen en moslims: Israël is een land van grote verscheidenheid. De reis begint in Tel Aviv waar je de reis rustig kunt beginnen op het strand of waar je meteen de geschiedenis in kunt duiken. Vervolgens rijden we richting het noorden naar de Romeinse opgravingen van Caesarea. In Tiberias maken we een dagexcursie naar de Berg van de Zaligsprekingen en vanuit Jeruzalem kun je tijdens een optionele excursie Bethlehem bezoeken.
Daarom Djoser
- Fascinerende rondreis langs alle hoogtepunten met een goede mix van natuur en cultuur
- Overnachting bij de nonnen in het Stella Maris-klooster in Haifa
- Excursie door Galilea en de Golan-hoogvlakte inbegrepen
- Optioneel bezoek aan Bethlehem in Palestina
- Vervoer comfortabele bus met airconditioning
- Veel boeiende stops onderweg, zoals Caesarea, Nazareth, Massada, Dode Zee en Jericho
- Alle hotelovernachtingen inclusief ontbijt
- Bezoek aan de kunstenaarsstad Safed
- Bezoek aan Massada
- Nederlandse reisbegeleiding
Alle reisinformatie
Route en kaart
- Amsterdam - Tel Aviv
- Tel Aviv
- Tel Aviv - Caesarea - Haifa, overnachting in klooster
- Haifa - Akko
- Akko - Safed - Nazareth – Tiberias
- Tiberias, excursie Berg van Zaligsprekingen – Capernaum – Banias – Har Ben Tal
- Tiberias - Yardenit - Jericho - Olijfberg - Jeruzalem
- Jeruzalem
- Jeruzalem, optionele excursie Bethlehem
- Jeruzalem - Qumran - Ein Gedi - Dode Zee - Arad, overnachting in kibboets
- Arad - Massada - Negevwoestijn - Tel Aviv
- Tel Aviv - Amsterdam
Reisbeschrijving
Het bruisende Tel Aviv
Dag 1 Amsterdam - Tel Aviv
Dag 2 Tel Aviv
De reis begint in de moderne, mondaine en levendige hoofdstad Tel Aviv. Wie de reis rustig wil beginnen, brengt wat tijd door op één van de heerlijke zandstranden. Het hotel waar we verblijven ligt op loopafstand van de kust. In de ‘Witte Stad’ kun je je vergapen aan de moderne Bauhaus-architectuur uit de jaren 1930-1950. Ook de oude havenstad Jaffa met zijn typisch Arabische karakter is zeker de moeite waard of stap op de fiets naar de Karmelmarkt in de Jemenistische Wijk. Ook leuk is een bezoekje aan de wijk Neve Tzedek, de oudste wijk van de stad met veel kunstenaars en terrasjes.
Wie zich wat meer wil verdiepen in de geschiedenis moet zeker een bezoek brengen aan de Independance Hall aan de Rothschild Boulevard, waar in 1948 de staat Israël werd uitgeroepen. Of ga kijken in museum Haganah (Joods ondergrondse leger). Wie wil kan ’s avonds lekker flaneren op de boulevard of zich in het bruisende nachtleven van Tel Aviv storten.
Akko stad met een rijke geschiedenis
Dag 3 Tel Aviv - Caesarea - Haifa
Dag 4 Haifa - Akko
Met onze bus reizen we naar het noorden, dwars door de geschiedenis. We beginnen bij de Romeinse opgravingen van Caesarea. Deze fraaie stad werd in 22 voor Christus aangelegd door keizer Herodus en aan keizer Augustus opgedragen. Caeserea werd de belangrijkste haven van het Romeinse Rijk.
Aan de voet van het Karmelgebergte bezoeken we de mondaine havenstad Haifa met een gemixte bevolking van moslims en joden, volgens velen het voorbeeld van hoe Palestijnen en Israëliërs vreedzaam in dezelfde stad kunnen wonen. Hier vind je ook het wereldcentrum van de Baha’i en het graf van de stichter. De aanhangers van het Baha’i geloof willen dat de mensheid zich verenigt tot één wereldgemeenschap. De koepel van de tempel torent in alle pracht boven de stad uit en de tuinen eromheen zijn van zeldzame schoonheid. Even verderop bevindt zich het Stella Maris-klooster waar we de nacht doorbrengen.
In Haifa kun je gebruik maken van de enige ondergrondse trein in Israël: de zogenaamde Carmalit. Deze verbindt de bovenstad met de benedenstad. Hier is de oude Arabsiche Wijk Wadi Nisnas een bezoekje waard. 's Avonds kun je flaneren langs de Duitse kolonie: de bakstenen huizen hier zijn ooit door de Tempeliers gebouwd.
De volgende dag rijden we verder naar Akko, een eeuwenoude oude stad met een paar imposante forten. Deze middeleeuwse vestingstad is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. In de oudheid was Akko één van de belangrijkste steden in de regio: veroverd door Alexander de Grote, uitgebouwd door Koning Herodes, belegerd door Richard Leeuwenhart, vernietigd door de Mamelukken en uiteindelijk weer opgebouwd en verdedigd tegen Napoleon door de Ottomaanse sultan. Je bent hier echt op een kruispunt van beschavingen. Als je door de smalle straten loopt met kerken of de souk afstruint op zoek naar koopjes, waan je je in de sprookjes van ‘Duizend en één nacht’. Ook heel bijzonder is een bezoek aan de ondergrondse gang. Aan de haven kun je bovendien heerlijk vis eten in één van de vele visrestaurants. In Akko kun je relaxed rondzwerven terwijl het geluid van de klokkentoren overgaat in de oproep van de imam.
Tiberias, één van de heilige vier steden
Dag 5 Akko - Safed - Nazareth - Tiberias
Dag 6 Tiberias, excursie Mount Beatitudes - Capernaum - Banias - Golan en Har Ben Tal
Dwars door de gouden heuvels van Galilea reizen we de volgende dag naar Tiberias. We maken allereerst een stop in de orthodoxe stad Safed, waar de mystieke kabbala werd ontwikkeld. Door zijn schilderachtige ligging leven in deze stad vele kunstenaars. Nazareth, dat ooit een rustiek Joods dorpje was, is inmiddels uitgegroeid tot de grootste Arabische stad van het land. Deze plaats, waar Jezus zijn kinderjaren doorbracht, is een bedevaartsoord voor christenen. De Basiliek van de Aankondiging is gebouwd op de plek waar het huis van Maria zou hebben gestaan en waar een aartsengel zou zijn verschenen. Nazareth leent zich prima om op eigen gelegenheid door de oude straatjes rond te lopen en te genieten van heerlijke gebakjes.
We slapen twee nachten in Tiberias, de belangrijkste stad aan het Meer van Galilea en één van de vier heilige steden binnen het Jodendom. Het meer is de belangrijkste bron van drinkwater voor Israël. Vanuit de jachthaven kun je een boottochtje maken en genieten van schitterende zonsondergangen.
Van Tiberias maken we een dagexcursie. In Capernaum en bij de Berg van de Zaligsprekingen heeft Jezus zijn adolescente jaren doorgebracht en een paar van zijn bekendste preken en gebeden uitgesproken. In het nabijgelegen natuurreservaat Banias kun je een wandeltocht maken door het gebied waar de Jordaanrivier ontspringt. Vervolgens rijden we verder naar naar de Golanhoogte, met onderweg prachtige panoramische uitzichten. Het hotel waar we verblijven heeft een klein museum opgedragen aan Dona Gracia. Deze invloedrijke vrouwelijke bankier uit de 16e eeuw heeft honderden mensen geholpen te ontsnappen aan de Spaanse Inquisitie.
Jeruzalem, het kruispunt der religies
Dag 7 Tiberias - Yardenit - Jericho - Olijfberg - Jeruzalem
Dag 8 Jeruzalem
Dag 9 Jeruzalem, optionele excursie Bethlehem
Na ons verblijf in Tiberias reizen we naar de belangrijkste stad van drie abramistische geloven: Jeruzalem. Onderweg maken we een aantal interessante stops. Niet ver van Tiberias ligt Yardenit. Deze plaats, waar volgens de overlevering Johannes de Doper Jezus heeft gedoopt, is nu een druk pelgrimsoord voor christenen. We rijden via Palestijns gebied (de Westbank) naar de oudste stad ter wereld: Jericho, waar je vanaf de 'Berg der Verleiding' een prachtig uitzicht hebt. Net voordat we naar ons hotel in Jeruzalem rijden maken we een stop op de Olijfberg, waar je uitkijkt over de Oude Stad van Jeruzalem.
Op de Olijfberg, ook wel bekend als de berg van de hemelvaart, zijn ironisch genoeg bijna geen olijfbomen meer te vinden. In de oudheid was deze heuvelrug met palmbomen, mirtebomen, oliehoudende bomen en vooral met olijfbomen begroeid. Tijdens het beleg van Jeruzalem door Titus werd echter door de Romeinen al het hout op de Olijfberg gekapt, omdat zij het zicht belemmerden.
Jeruzalem bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. We overnachten in een hotel op slechts enkele minuten loopafstand van de oude stadsmuren. In het oude, ommuurde centrum van Jeruzalem is nog goed te zien dat deze plaats altijd een kruispunt van religies is geweest. De indrukwekkende stadsmuren zijn tussen 1537 en 1541 gebouwd onder leiding van de Ottomaanse sultan Suleiman de Grote. Over een groot deel van de muren kan een wandeling gemaakt worden en hier en daar zijn nog delen van de muren van Herodes te zien. Binnen de muren ligt een Islamitische, een Christelijke, een Armeense en een Joodse wijk. De heilige stad is doorspekt met Bijbelse herinneringen: het graf van David, de kruisiging van Jezus, het laatste avondmaal, de sterfplaats van Maria en veel meer. De rotskoepel, de Klaagmuur, de Via Dolorosa zijn een absolute must bij een bezoek aan Jeruzalem. Ook het Yad-Vashem (Holocaust Museum) mag zeker niet overgeslagen worden. Maar ook de wijk Mea Sharin met de streng gelovige orthodoxe Joden is de moeite waard. Jeruzalem heeft echter ook veel trendy buurten vol met leuke winkeltjes, galeries en hippe bars. De wijk Emek Refaim, het 'Soho' van het Jeruzalem, is hier een goed voorbeeld van.
Er is een mogelijkheid om Palestijnse gebieden te bezoeken tijdens de optionele excursie naar Bethlehem. De belangrijkste trekpleister in ‘Beit Lechem’ is de Geboortekerk. Bijzonder is dat de Grieks-orthodoxe-, de rooms-katholieke- en de Armeens-orthodoxe kerk elk een deel van dit gebouw beheren. Tegenover de Geboortekerk ligt op het Kribbeplein de oude Omarmoskee. Ook vind je in Bethlehem de eerste Christelijke universiteit in Palestijns gebied. Het bezoek aan de Palestijnse gebieden via de vele checkpoints en de Muur is een heel bijzondere ervaring.
Voel je gewichtloos in de Dode Zee
Dag 10 Jeruzalem - Qumran - Kalia Beach/Dode Zee - Ein Gedi - Arad
Dag 11 Arad - Massada - Tel Aviv
Dag 12 Tel Aviv - Amsterdam
Vanuit Jeruzalem rijden we naar Qumran waar de wereldberoemde Dode Zeerollen zijn gevonden. Qumran is een archeologische site waar zelfs overblijfselen uit de IJzertijd zijn gevonden. We reizen verder naar de Dode Zee, die bekend staat om zijn geneeskrachtige werking. Door het extreem hoge zoutgehalte is echt zwemmen in de Dode Zee niet eenvoudig, maar dobberend een krantje lezen gaat heel gemakkelijk. In het nabijgelegen Ein Gedi kun je een wandeltocht maken door dit natuurreservaat waar je ook de mogelijkheid hebt om - midden in de woestijn - pootje te baden bij een aantal poelen en watervallen.
De volgende dag beginnen we met een bezoek aan Massada, de bergstad waar de Zeloten, tijdens de Joodse Opstand tegen de Romeinen, het langst stand hielden en vervolgens collectief zelfmoord pleegden. Massada is het symbool geworden van de Joodse onverzettelijkheid. 'Massada zal nooit meer vallen.' Hierna rijden we terug naar de Middellandse Zeekust waar we de reis op een ontspannen manier eindigen in Tel Aviv. Vanuit Tel Aviv vliegen we weer terug naar Amsterdam.
Op weg met Djoser
Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Het principe 'vrijheid-blijheid' houdt in, dat de reisdagen en enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen. Uiteraard ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kunt bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Op die manier leer je Israël en Palestina immers het beste kennen. Gemiddeld bestaat de groep uit 16 personen. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 20 personen.
Inclusief
- Vliegreis
- Alle vluchttoeslagen
- Vervoer in onze eigen comfortabele bus met airco
- Hotelovernachtingen
- Ontbijt tijdens alle overnachtingen
- Overnachting in het Stella-Maris klooster in Haifa
- Bezoek aan de Romeinse opgravingen van Caeserea
- Wandeling door de historische stad Nazareth
- Excursie naar Yardenit, de doopplaats van Jezus
- Wandeling door de oudste stad ter wereld: Jericho
- Bezoek aan Qumran, waar de Dode Zee rollen zijn gevonden
- Bezoek aan historische plaats Massada
- We stoppen op vele mooie plekken om te genieten van het uitzicht, bijvoorbeeld de Olijfberg met een prachtig zicht over Jeruzalem
- Wandeling bij Ein Gedi
- Drijven op de Dode Zee
- Excursie door Galilea en de Golan Hoogvlakte met bezoek aan Capernaum, de Berg van de Zaligsprekingen, Safed en Banias nationaal park
- Nederlandse reisbegeleiding
Exclusief
Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.
Vluchttoeslagen (inbegrepen)
Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.
Hotelverlenging
Verlenging na de reis in Tel Aviv mét accommodatie is bij te boeken. Je verblijft in hetzelfde hotel waar we met de groep verblijven, zodat je niet onnodig hoeft te verhuizen. De prijs is € 75,- per persoon per nacht op basis van logies met ontbijt in een tweepersoonskamer. Een eenpersoonskamer kost € 130,- per nacht.
De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
Groepssamenstelling en groepsgrootte
Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.
Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.
Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.
De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.
Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.
Reviews Israël, 12 dagen
-
Israel is in alle aspecten verslavend; archeologisch, geologisch, theologisch, historisch, culinair, noem maar op, het is bijna teveel wat dit bijzondere complexe land te bieden heeft. Het bubbelt en bruist aan alle kanten! Een must-see omdat het raakt aan meer dan zomaar ‘een reis’.
-
Heel mooie rondreis gemaakt. Heel afwisselend, veel gezien, prima hotels op strategische plekken. We hebben ons ook heel veilig gevoeld in dit mooie land. Daar moet je niet voor thuis blijven. Restaurants serveren prima gerechten. Vrij grote porties. Maar heel smakelijk. Deze reis een echte aanrader
-
Prachtige indrukwekkende afwisselende rondreis gemaakt! Hotels en vervoer goed geregeld, prettige reisleiding en chauffeur, een aanrader
-
Fantastische rondreis door Israël, intensief, maar daardoor zie je ook veel. Unieke kans om je historische en bijbelkennis wat op te vijzelen, of je nu gelovig bent of niet. En voor mensen die van lekker eten houden is Israël een paradijs. Ook voor veganisten! Ik heb enorm genoten van deze reis.
Praktische informatie
Accommodatie
In Israël maken we gebruik van verschillende accommodaties. Over het algemeen overnachten we in centraal gelegen middenklasse hotels, maar het kan ook voorkomen dat we iets verder van het centrum verblijven. In Tel Aviv overnachten we in een hotel op slechts een steenworp van het strand en in Jeruzalem ligt ons hotel vlakbij de oude stadsmuren. In Akko verblijven we in een comfortabel hotel, dat wel een stukje van het oude centrum vandaan ligt, omdat in het centrum alleen hostels te vinden zijn. Alle kamers zijn voorzien van douche/toilet en airconditioning.
Bij deze reis zijn ook twee bijzondere overnachtingen in het programma opnemen. Zo overnachten we in Haifa in een klooster en in Arad in een kibboets.
Bekijk hotelreviews op
Tel Aviv | Sea Net Hotel |
Haifa | Stella Maris Klooster |
Akko | Akkotel |
Tiberias | Dona Gracia Hotel |
Jerusalem | Holy Land Hotel |
Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.
Vliegreis
Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Vlucht met
Lufthansa
Traject
Amsterdam - Frankfurt
Vertrek
08:05 - 09:10
Vlucht met
Lufthansa
Traject
Frankfurt - Tel Aviv
Vertrek
10:20 - 15:25
Vlucht met
Lufthansa
Traject
Tel Aviv - Frankfurt
Vertrek
16:30 - 20:00
Vlucht met
Lufthansa
Traject
Frankfurt - Amsterdam
Vertrek
21:00 - 22:15
Tijdverschil: in Israël is het één uur later.
Vervoer
In Israël maken we voor het vervoer gebruik van een voor de groep speciaal gereserveerde bus met airconditioning. De bussen worden bestuurd door lokale chauffeurs, die de route en rijstijl van hun land goed kennen. Ze staan geheel tot onze beschikking, waardoor we stops zelf kunnen inpassen volgens de wensen van de groep. Hoewel de afstanden niet erg groot zijn en de infrastructuur in deze landen goed is, komt het voor dat je een dag lang onderweg bent, omdat er onderweg veel bezienswaardigheden worden bezocht. In de steden kunnen we de bus niet gebruiken. Hier reis je prima met openbaar vervoer of taxi's.
Bij de reis inbegrepen
- Vliegreis
- Alle vluchttoeslagen
- Vervoer in onze eigen comfortabele bus met airco
- Hotelovernachtingen
- Ontbijt tijdens alle overnachtingen
- Overnachting in het Stella-Maris klooster in Haifa
- Bezoek aan de Romeinse opgravingen van Caeserea
- Wandeling door de historische stad Nazareth
- Excursie naar Yardenit, de doopplaats van Jezus
- Wandeling door de oudste stad ter wereld: Jericho
- Bezoek aan Qumran, waar de Dode Zee rollen zijn gevonden
- Bezoek aan historische plaats Massada
- We stoppen op vele mooie plekken om te genieten van het uitzicht, bijvoorbeeld de Olijfberg met een prachtig zicht over Jeruzalem
- Wandeling bij Ein Gedi
- Drijven op de Dode Zee
- Excursie door Galilea en de Golan Hoogvlakte met bezoek aan Capernaum, de Berg van de Zaligsprekingen, Safed en Banias nationaal park
- Nederlandse reisbegeleiding
Excursies
Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een wil een visje eten in de haven van Akko, weer een ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of strijkt neer op het terras in de wijk Neve Tsedek in Tel Aviv, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.
Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.
Tijdens deze reis door Israël zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
- Excursie door Galilea en de Golan Hoogvlakte, waar we een bezoek brengen aan Capernaum en de Berg van de Zaligsprekingen. Ook is er gelegenheid om een wandeling te maken in Banias Nationaal Park en bezoeken we Safed, bakermat van de mystieke kabbala.
- Een bezoek aan de Romeinse opgravingen van Caesarea en aan de havenstad Haifa.
- De Arabische stad Nazareth, waar Jezus zijn jeugdjaren door heeft gebracht. De Basiliek van de Aankondiging is gebouwd op de plek waar Maria zou hebben gestaan toen de aartsengel haar een blijde boodschap kwam brengen.
- Yardenit, waar volgens de overlevering Johannes de Doper Jezus heeft gedoopt.
- Qumran, hier heeft u de kans om zeer oude dode zeerollen te aanschouwen.
- Dobberen doen we op het laagste punt ter aarde, in de weldadige Dode Zee en daarna brengen we een bezoek aan de oudste stad ter wereld Jericho.
Er zijn nog vele andere activiteiten mogelijk, zoals:
- Vanuit Jeruzalem is er een optionele excursie georganiseerd naar Bethlehem.
- Mogelijk bezoek aan de Palestijnse stad Hebron onder leiding van een lokale inwoner.
- Met de kabelbaan naar boven in Jericho, geniet van het adembenemende uitzicht terwijl je omhoog wordt gebracht.
Reisdocumenten
- E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
- Paspoort, dat nog zes maanden na thuiskomst geldig is.
Houd er rekening mee dat je met een inreisstempel van Israel in je paspoort sommige Arabische landen niet inkomt. Met deze reden mag je vaak een tweede paspoort aanvragen. Wilt je dus na een bezoek aan Israël ook met hetzelfde paspoort naar een ander Arabisch land reizen, vraag dan of de stempel op een apart velletje mag.
Andersom geldt dat een inreisstempel van een Arabisch land in je paspoort in principe geen reden is om je de toegang tot Israël te ontzeggen. Wel kunnen er eventueel vragen worden gesteld door de immigratiedienst bij binnenkomt in het land.
Geldzaken
In Israël wordt er betaald met de Israëlische Shekel. Kijk voor de actuele koers op oanda.com.
Pinnen is in Israël op vele plaatsen mogelijk. Controleer voor je op reis gaat of je pinpas zo is ingesteld dat je ook buiten Europa kunt pinnen.
Contant geld (euro’s) hoef je alleen voor noodgevallen bij je te hebben.
Creditcards worden bijna overal geaccepteerd.
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 500,- per persoon per week. Entreegelden variëren omgerekend van € 5,- tot € 10,- per bezienswaardigheid.
Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 30,-.
Maaltijden
Het ontbijt is tijdens deze reis inbegrepen, maar overige maaltijden niet. Zo blijft er voldoende ruimte over om op eigen gelegenheid de Israëlische keuken te verkennen. Lekker eten vormt tenslotte een groot deel van een geslaagde vakantie. De reisbegeleiding informeert je over goede restaurantjes, zodat je direct kennis kunt maken met lokale specialiteiten. Het land is een smeltkroes van culturen met Mediterrane invloeden en dat zie je terug in de Israëlische keuken.
Iedereen kent uiteraard de pita met falafel. Andere heerlijke lokale gerechten die je zeker moet proberen zijn shoarma, gefilte fisj (gestoofde vis) en verse salades met olijven en olijfolie. Maar Israël heeft nog veel meer te bieden op culinair gebied. Zeker in Tel Aviv, het centrum van de creatieve cuisine, vind je tal van toprestaurants. In Israël wordt voor een groot gedeelte koosjer gegeten, oftewel men houd rekening met de Joodse spijswetten. Varkensvlees en schelpdieren zijn hierbij verboden en vleesproducten mogen niet met melkproducten worden gecombineerd.
Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken. Het leidingwater in Israël is niet veilig om te drinken. Mineraalwater is voor een klein bedrag overal in hele en halve literflessen te koop.
Gezondheid
Voor deze reis worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden.
Het is verstandig goed te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging komt zeker van pas, net als een muggenwerend middel. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.
Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.
Hotelverlenging
Verlenging na de reis in Tel Aviv mét accommodatie is bij te boeken. Je verblijft in hetzelfde hotel waar we met de groep verblijven, zodat je niet onnodig hoeft te verhuizen. De prijs is € 75,- per persoon per nacht op basis van logies met ontbijt in een tweepersoonskamer. Een eenpersoonskamer kost € 130,- per nacht.
De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
Klimaat en geografie
Een reis naar Israël maken kan eigenlijk het hele jaar door. Iedere periode en elke landstreek heeft zo zijn voordelen. De ligging en de hoogte van de streek bepalen het klimaat in Israël, waardoor de temperaturen sterk variëren. Het hele land kent twee seizoenen: een zachte, vochtige winter en een warme, droge zomer. Door de hoogte zijn de temperaturen in het bergland koeler dan in andere delen van het land. Wanneer je 's ochtends vroeg opstaat en 's middags siësta houdt heb je niet zoveel last van de warmte. Een voordeel van de zomer is ook dat er minder toeristen zijn.
Reisbegeleiding en gidsen
Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.
Bij optionele excursies vertelt een lokale gids uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.
Veelgestelde vragen
Hoe zijn de accommodaties tijdens deze reis?
In Israël maken we gebruik van verschillende accommodaties. Over het algemeen overnachten we in centraal gelegen middenklasse hotels, maar het kan ook voorkomen dat we iets verder van het centrum verblijven. In Tel Aviv overnachten we in een hotel op slechts een steenworp van het strand en in Jeruzalem ligt ons hotel vlakbij de oude stadsmuren. In Akko verblijven we in een comfortabel hotel, dat wel een een stukje van het oude centrum vandaan ligt, omdat in het centrum alleen hostels te vinden zijn. Alle kamers zijn voorzien van douche/toilet en airconditioning.
Bijzondere overnachtingen tijdens deze reis zijn er in Haifa, waar we slapen in het Stella-Maris klooster en in Arad, waar we de nacht doorbrengen in een kibboets.
In hoeverre merk je als reiziger iets van de sjabbat of andere feestdagen?
Israël kent een groot aantal (religieuze) feestdagen. Joodse feestdagen worden in Israël officieel en landelijk gevierd, zoals het Joods Nieuwjaar, de Grote Verzoendag en het Joods Paasfeest. Op deze dagen zijn de meeste bedrijven en instellingen gesloten, het openbaar vervoer rijdt niet en het is niet makkelijk om een restaurant te vinden dat geopend is om een hapje te eten. Hetzelfde geldt voor de sjabbat, die duurt van vrijdagavond tot zaterdagavond. Het verschilt echter van plaats tot plaats in hoeverre dit invloed heeft.
Hoe is de reisbegeleiding geregeld tijdens deze reis?
De reis wordt begeleid door een Nederlandse reisbegeleider. De reisbegeleid(st)er is echter geen gids en mag dus geen rondleidingen geven. Uiteraard vertelt hij of zij wel zoveel mogelijk over het dagelijkse leven en de cultuur en geeft hij/zij praktische tips over restaurants, openingstijden, mogelijke excursies, entreeprijzen enzovoorts. Voor vragen, opmerkingen of klachten kunt u altijd bij hem/haar terecht.
Mocht je ter plaatse wat meer achtergrondinformatie willen ontvangen van een lokale gids, dan kan dat vaak ter plaatse nog geregeld worden, zoals bij de optionele excursie naar Bethlehem. Een lokale gids is gediplomeerd en kan derhalve veel meer vertellen over de geschiedenis en de achtergronden van de een bepaalde bezienswaardigheid.
Welke maaltijden zijn inbegrepen?
Alle ontbijten zijn tijdens deze reis inbegrepen, maar overige maaltijden niet. Zo blijft er voldoende ruimte over om op eigen gelegenheid de Israëlische keuken te verkennen. Lekker eten vormt tenslotte een groot deel van een geslaagde vakantie. De reisbegeleiding informeert je over goede restaurantjes, zodat je direct kennis kunt maken met lokale specialiteiten.
In Israël wordt voor een groot gedeelte koosjer gegeten, oftewel men houd rekening met de Joodse spijswetten. Varkensvlees en schelpdieren zijn hierbij verboden en vleesproducten mogen niet met melkproducten worden gecombineerd.
Welke excursies zijn inbegrepen?
Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.
Tijdens deze reis door Israël zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
- Dag 3; een bezoek aan de Romeinse opgravingen van Caesarea.
- Dag 5; De Arabische stad Nazareth, waar Jezus zijn jeugdjaren door heeft gebracht. De Basiliek van de Aankondiging is gebouwd op de plek waar Maria zou hebben gestaan toen de aartsengel haar een blijde boodschap kwam brengen.
- Dag 6; excursie door Galilea en de Golan Hoogvlakte, waar we een bezoek brengen aan Capernaum en de Berg van de Zaligsprekingen. Ook is er gelegenheid om een wandeling te maken in Banias Nationaal Park en bezoeken we Safed, bakermat van de mystieke kabbala.
- Dag 7; Yardenit, waar volgens de overlevering Johannes de Doper Jezus heeft gedoopt. Jericho, de oudste stad ter wereld. Vanaf de Olijfberg in Oost-Jeruzalem heb je het mooiste uitzicht over de oude stad met de glimmende gouden Rotskoepel in het midden.
- Dag 10; In de grotten bij Qumran zijn de wereldberoemde Dode Zee rollen gevonden. In Ein Gedi kun je een wandeltocht maken door het natuurreservaat en dobberen doen we op het laagste punt ter aarde, in de weldadige Dode Zee.
- Dag 11; Massada, de stad waar de Joodse opstand het langs stand hield, is het symbool geworden van de Joodse onverzettelijkheid. In de uitgestrekte Negev Woestijn vind je ruwe bergen, canyons en zandduinen.
Ter plaatse worden eventueel nog meer excursies aangeboden door de reisbegeleider. Zo zal er op dag 9 een optionele excursie naar Bethlehem worden georganiseerd, waar je uiteraard ook de geboortekerk kunt bezoeken.
Heb ik een visum voor Israël nodig?
Als je een Nederlands of Belgisch paspoort hebt heb je geen visum voor Israël nodig. Wel dient je paspoort nog 6 maanden na thuiskomst geldig te zijn. Reizigers met een andere nationaliteit kunnen hier terugvinden of een visum noodzakelijk is.
Ik heb een stempel van een Arabisch land in mijn paspoort. Is dat een probleem?
Israël legt geen beperkingen op aan reizigers die in Arabische landen zijn geweest. U hoeft dus niet om deze reden een nieuw paspoort aan te vragen voor deze reis. Wel dient uw paspoort nog zes maanden na vertrek uit Israël geldig te zijn.
Houdt u er daarnaast rekening mee dat u bij aankomst ondervraagd zult worden over uw eerdere reizen, met name als uit uw paspoort blijkt dat u in Syrië of Iran bent geweest.
Kan ik een excursie maken naar Bethlehem?
Vanuit Jeruzalem zal de reisbegeleider een excursie naar Bethlehem organiseren.
Wat is de beste reistijd voor Israël?
Een reis naar Israël maken kan eigenlijk het hele jaar door. Iedere periode en elke landstreek heeft zo zijn voordelen. De ligging en de hoogte van de streek bepalen het klimaat in Israël, waardoor de temperaturen sterk variëren. Het hele land kent twee seizoenen: een zachte, vochtige winter en een warme, droge zomer. Door de hoogte zijn de temperaturen in het bergland koeler dan in andere delen van het land. Wanneer je 's ochtends vroeg opstaat en 's middags siësta houdt heb je niet zoveel last van de warmte. Een voordeel van de zomer is ook dat er minder toeristen zijn.
Hoe reis ik in Israël?
Tijdens deze reis maken we op de reisdagen gebruik van een eigen bus met airconditioning. De bussen worden bestuurd door lokale chauffeurs, die de route en rijstijl van hun land goed kennen. Ze staan geheel tot onze beschikking, waardoor we stops zelf kunnen inpassen volgens de wensen van de groep. Hoewel de afstanden niet erg groot zijn en de infrastructuur in deze landen goed is, komt het voor dat je een dag lang onderweg bent, omdat er onderweg veel bezienswaardigheden worden bezocht.
In de steden kunnen we de bus niet gebruiken. Hier reis je prima met openbaar vervoer of taxi's.
Waar kan ik geld wisselen?
De gemakkelijkste manier om aan Shekel te komen is met je pinpas, uit de geldautomaat. Pinnen is in Israël op vele plaatsen mogelijk. Controleer voor je op reis gaat of je betaalpas zo is ingesteld dat je ook buiten Europa kunt pinnen. Neem voor de zekerheid ook wat contante euro’s mee voor noodgevallen. Ook met een credit card kun je bijna overal terecht.
Uit hoeveel personen bestaan de groepen?
De Djoser groepen op deze reizen bestaan uit gemiddeld 16 personen. De maximale groepsgrootte is 20.
Gelden er kledingvoorschriften voor Israël?
In Israël gelden geen kledingvoorschriften voor buitenlandse reizigers. Wel raden wij u aan in kleding en gedrag rekening te houden met de lokale bevolking. Zeker wanneer u heiligdommen bezoekt is gepaste kleding vereist. Een korte broek en blote armen worden op deze plaatsen vaak niet toegestaan. Daarnaast moet ook vaak het hoofd bedekt worden.
Hoe is de elektriciteitsvoorziening in Israël?
De netspanning bedraagt 220 volt en de stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland.
Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen?
Je kunt overal gemakkelijk telefoneren en internetten. De bereikbaarheid van mobiele telefonie is redelijk goed. De meeste hotels beschikken, soms tegen betaling, over Wifi. Als je internet op je telefoon wilt tijdens de reis, kun je het beste voor vertrek bij je telecomprovider nagaan wat de mogelijkheden hiervoor zijn. Ook kun je bij je provider nagaan wat de prijzen zijn voor bellen in het buitenland. De prijzen verschillen nogal eens en zijn afhankelijk van het abonnement en de provider die je hebt.
Stel je vraag
Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.
Foto's en video
Reisblog Israël
-
Het diverse Jeruzalem
Het kosmopolitische Tel Aviv, de stilte van de woestijn, het zoute water van de Dode Zee, overblijfs...
-
-
Slapen in het Stella Maris Klooster in Haifa
Haifa is één van de grootste steden van Israël en ligt op de heilige Karmelberg, van waaruit je een ...
-
-
Overnachten in een kibboets
Wat ooit begon uit ideologisch oogpunt als commune waarop de grondvesten van Israël rusten is inmidd...
Opmerkingen
Feestdagen en Sjabbat
Israël kent een groot aantal (religieuze) feestdagen. Joodse feestdagen worden in Israël officieel en landelijk gevierd, zoals het Joods Nieuwjaar, het Joods Paasfeest (Pesach) en de Grote Verzoendag (Jom Kipoer). Op deze dagen zijn de meeste bedrijven en instellingen gesloten, het openbaar vervoer rijdt niet en het is niet makkelijk om een restaurant te vinden dat geopend is om een hapje te eten. Hetzelfde geldt voor de sjabbat, die duurt van vrijdagavond tot zaterdagavond. Musea en niet-religieuze bezienswaardigheden zijn vaak wel gewoon open. Het verschilt echter van plaats tot plaats in hoeverre dit invloed heeft. Ook tijdens christelijke feestdagen is het niet mogelijk om kerken en/of heilige plaatsen te bezoeken. Mochten er feestdagen binnen onze reizen vallen, zullen wij indien nodig het programma aanpassen.