Bezienswaardigheden Madagascar
Madagascar ligt ten oosten van Mozambique en is het op drie na grootste eiland ter wereld. Het is een uniek land wat betreft flora en fauna, omdat het zich gescheiden van het Afrikaanse continent heeft ontwikkeld. Madagascar is lange tijd onderdeel geweest van het Franse protectoraat en werd door de nazi’s gezien als het ideale deportatieoord voor Europese joden. Dit plan is nooit uitgevoerd en een klein deel van de bevolking bestaat dan ook maar uit nakomelingen van migranten. Het land is relatief dunbevolkt en kent dan ook nog vele ongerepte landschappen met bijzondere vegetatie. Enkele hoogtepunten van een reis door Madagascar zijn de nationale parken Tsingy de Bemaraha, Isalo en Ranomafana. Vergaap je aan de spectaculaire natuur en maak kennis met de kleurrijke bevolking van Madagaskar!
> Rondreizen Madagascar
Karakteristiek Antananarivo
De hoofdstad van Madagascar, Antananarivo, staat onder haar inwoners ook bekend als Tana. De stad is gebouwd op twaalf heuvels die worden verbonden door middel van brede trappen, op een maximale hoogte van zo’n 1450 meter boven de zeespiegel. Antananarivo is uitermate geschikt om doorheen te dwalen en zo de karakteristieke wijkjes te ontdekken, met de vele kerken, steegjes, pleinen en lokale markten. Wanneer je door de stad loopt, zal je merken dat er zowel Afrikaanse als Aziatische en Franse koloniale invloeden te zien zijn. Eén van de bekendste bezienswaardigheden in de stad zijn de ruïnes van de Rova, een versterkt koninklijk complex uit de tijd van het Imerina-koninkrijk. Daarnaast zijn ook het Andafiavaratrapaleis, het Ambatondrafandranatribunaal en de Andohalokathedraal de moeite waard om te bezoeken.
Tsingy de Bemaraha
Het nationale park Tsingy de Bemaraha is wereldwijd bekend vanwege het geërodeerde karstlandschap en kalksteenhooglanden en staat sinds 1990 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het park dankt haar naam aan deze karstmassieven, die door de Malagassiërs tsingys genoemd worden. Tussen de karstpieken en kalksteennaalden vind je tropische wouden, mangrovebossen en verschillende meren. Dit bijzondere ecosysteem vormt het leefgebied van veel verschillende endemische planten en dieren, waaronder de zeldzame en bedreigde lemuren en pantserkameleons. Vanuit Tsingy de Bemaraha is het iconische Allée des Baobabs bovendien goed te bereiken. Dit is een groep van 800 jaar oude baobabbomen langs de Route Nationale 8. Zeker bij zonsondergang is dit een indrukwekkend schouwspel!
Ranomafana
Het gebied nabij het dorp Ranomafana is sinds de ontdekking van bijzondere diersoorten in 1991 een nationaal park. Sinds 2007 staat het bovendien als onderdeel van de Atsinananaregenwouden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De naam Ranomafana betekent ‘heet water’ en verwijst naar de heetwaterbronnen bij het dorp. Het nationaal park Ranomafana wordt gekenmerkt door verschillende soorten tropisch regenwoud, doorsneden door de kolkende Namoronarivier. Deze rivier mondt uit in de kletterende Andriamamovokawaterval in het park. Je kunt verschillende wandelingen maken door het park, waarbij je op zoek gaat naar de bijzondere dieren die hier leven. Er komen 12 soorten lemuren voor, waaronder de zeldzame gouden bamboelemuur, mangoesten, reptielachtigen, en veel soorten endemische vogels en vlinders.
Treinreis naar Manakara
Manakara is een klein stadje dat gelegen is aan de Indische Oceaan en door de Manakararivier in twee gedeeltes wordt gesplitst. Wij reizen naar dit stadje door middel van een treinreis, die begint in de bergen bij Sahambavy en door tropisch regenwoud naar de oostkust voert over de Fianarantsoa – Côte Est spoorlijn, de enige spoorlijn op het eiland. Onderweg rijden we langs rijstterrassen, roodlemen dorpjes, door bergachtig regenwoud en stoppen we bij 18 dorpjes. Manakara zelf bestaat uit het koloniale gedeelte Manakara Be ten oosten van de rivier en het drukkere centrum Tanambao ten westen van de rivier. Onder leiding van Gustav Eiffel werd er een brug over de rivier gebouwd, maar deze is inmiddels grotendeels ingestort. Het stadje is bovendien gelegen aan het Canal des Pangalanes, dat een stelsel van meren, lagunes en rivier is en wordt omringd door kleine dorpjes.
Isalo en Périnet
Het Isalo nationaal park heeft als bijnaam ‘het Colorado van Madagascar’, vanwege haar door erosie ontstane zandsteenformaties, de diepe kloven en de graslanden. Het Isalogebergte strekt zich uit over zo’n 100 km van noord naar zuid. Bekende gebieden in het park zijn de Canyon des Singes of apenkloof en de Piscine Naturelle in het dal van de Namazarivier. In de apenkloof vindt je verschillende soorten lemuren, zoals de ringstaartmaki. De grootste lemurensoort – de zeldzame indri – leeft echter in het Périnetreservaat nabij Antananarivo. Het dier is relatief makkelijk te spotten, vanwege hun harde en indringende ‘roep’. Naast de indri leven er nog meer lemurensoorten, enorme Parsonskameleons en vele soorten vogels. Tijdens een nachtsafari kun je bovendien op zoek gaan naar nachtdieren, zoals de muislemuur!
Île Sainte-Marie
Het eiland Sainte-Marie ligt vlak voor de kust van Madagascar en staat ook bekend als Nosy-Boraha. De zeestraat tussen Sainte-Marie en Madagascar staat erom bekend dat er van juli tot en met oktober groepen bultrugwalvissen doorheen trekken en hier dus ook van dichtbij te bekijken zijn. Het eiland was in de 17e en 18e eeuw een toevluchtsoord voor piraten. In Ambodifotatra is een piratenkerkhof dat herinnert aan deze periode. Inmiddels is het eiland vooral geschikt om uit te rusten van de indrukwekkende reis, te zwemmen, snorkelen tussen de koraalriffen en uiteraard ook om te voet of per fiets te ontdekken. Behalve mooie stranden heeft het eiland namelijk ook een erg groen landschap met verschillende diersoorten, specerijenplantages én het oudste kerkje van Madagascar!
> Rondreizen Madagascar