Rondreis Suriname 20 dagen
Smeltkroes van culturen en ongerept oerwoud
Vanaf € 3.095,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
We beginnen onze reis door Suriname in Paramaribo en trekken daarna het tropisch regenwoud in waar we boottochten maken en overnachten in bungalows. Tijdens onze reis is het mogelijk de Fredberg te beklimmen. De Fredberg is 380 meter hoog en als je eenmaal de top bereikt hebt dan is het uitzicht fantastisch. In het Brownsberg reservaat wandel je tussen tropische woudreuzen, je hebt hier een grote kans brulapen te zien én zeker om te horen. Ook brengen we in het binnenland een bezoek aan een Marrondorp. In het westen van Suriname bezoek je Nieuw Nickerie, de tweede stad van Suriname.
Daarom Djoser
- Rechtstreekse vlucht met KLM
- Op bezoek bij de Marrons in het binnenland
- Boottocht op Surinamerivier inclusief
- Bezoek schildpadden legstranden Galibi tijdens het seizoen (feb-aug)
- Maaltijden op Galibi inbegrepen
- In Paramaribo, Overbridge en Nickerie is tevens het ontbijt inbegrepen
- Inclusief bezoek aan de Bagno (gevangenis) in St. Laurent in Frans Guyana
- Nederlandssprekende enthousiaste Surinaamse gids
- Centraal gelegen hotel in het oude centrum van Paramaribo
Alle reisinformatie
Route en kaart
- Amsterdam - Paramaribo
- Paramaribo, stadswandeling
- Paramaribo - Boven Suriname, Soela
- Boven Suriname, beklimming Fredberg
- Boven Suriname, bezoek dorpen Bekijo en Duwatra
- Boven Suriname - boottocht Pikinslee en Marron-museum
- Boven Suriname, boottocht Marron-dorp, optionele excursie kaaimannentour
- Boven Suriname - Brownsberg (Ston Island) varen naar Baboen Eiland
- Brownsberg (Ston Island) dagtocht Brownsberg (bezoek Leo en Irene val)
- Brownsberg (Ston Island) - Redidoti en Jodensavanne - Overbridge
- Overbridge
- Overbridge - Paramaribo
- Paramaribo - Nieuw Nickerie
- Nieuw Nickerie, optionele tour Bigipan - Paramaribo
- Paramaribo - Galibi
- Galibi
- Galibi - Paramaribo
- Paramaribo, optionele fietstocht Commewijne
- Paramaribo - Amsterdam
- aankomst Amsterdam
Reisbeschrijving
Paramaribo, wandeling door de hoofdstad van Suriname
Dag 1 Amsterdam - Paramaribo
Dag 2 Paramaribo, stadswandeling
Een rechtstreekse vlucht met KLM brengt je naar de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. De volgende ochtend kan je de stad op eigen gelegenheid verkennen. Aan het Onafhankelijkheidsplein tref je achter het standbeeld van Johan Pengel het ministerie van financiën aan. Aan de andere kant van het plein glinstert de witte gevel met een mooi versierd fries van het presidentieel paleis je tegemoet. Hier vandaan is het niet ver lopen naar de Kleine Waterstraat waar het statige Fort Zeelandia zich bevindt. In het fort huist tegenwoordig een museum. Het is dan ook zeker de moeite waard het fort te bezoeken.
Per korjaal naar het gebied van de Marrons
Dag 3 Paramaribo - Boven Suriname (kwai kwai), Soela
Dag 4 Boven Suriname (kwai kwai), beklimming Fredberg
Dag 5 Boven Suriname (kwai kwai), bezoek dorpen Bekijo en Duwatra
Dag 6 Boven Suriname (kwai kwai) - boottocht Pikinslee en marron Museum
Dag 7 Boven Suriname, boottocht marron dorp, op zoek naar kaaimannen
Vanuit Paramaribo reizen we naar de binnenlanden van Suriname. In Atjoni wachten ons de korjalen op die ons naar het gebied van de Saramakaner (nakomelingen van de Marrons) brengen. Zij ontvluchtten ooit met gevaar voor eigen leven de wrede slavernij op de plantages. Weglopen van de plantages was een harde strijd met het onbekende dichte regenwoud. De straffen die op het weglopen stonden waren zwaar en wreed. De tot slaaf gemaakten verborgen zich dan ook diep in het binnenland, achter de krachtige stroomversnellingen. Hier stichtten zij dorpen waar zij hun oorspronkelijke Afrikaanse cultuur grotendeels behielden.
De tocht naar hun dorpjes is spectaculair en passeert verschillende stroomversnellingen, waar de kula man zijn kunsten kan vertonen. We overnachten in eenvoudige traditionele hutten. De volgende dag staat de beklimming van de Fredberg op het programma. De gids wijst je op de uitbundige fauna, de vele vogels en wellicht zie je een van de acht apensoorten die hier leven. De Fredberg is een granietklomp midden in het oerwoud. De berg is 380 meter hoog en als je eenmaal de top bereikt hebt is het uitzicht fantastisch.
De volgende dag verkennen we onze omgeving, onder begeleiding maken we een natuurwandeling, waarbij de lokale gids het dagelijks gebruik van bomen en planten uitlegt.
In de middag maken we wandelingen naar andere dorpen waarbij je met deze warme en vriendelijke mensen kennis maakt en de gelegenheid krijgt om vragen te stellen en een traditionele woning bezoekt. Er wordt uitleg gegeven over het dagelijks leven, zoals de bijzondere gezinsstructuur, de bestuursvorm, het huwelijk en belangrijke gebeurtenissen in het leven van de Marrons. Vervolgens gaan we naar een ander dorp stroom opwaarts, waar we een bootttocht maken naar Pikinslee en is het mogelijk het marron museum te bezoeken.
Wakker worden door brulapen
Dag 8 Boven Suriname - Brownsberg (Ston Island)
Dag 9 Brownsberg (Ston Island) dagtocht Brownsberg en Leo en Irene val
Na een aantal nachten gaan we verder naar het Brownsberg natuurpark. De ongeasfalteerde bosweg slingert zich langs de berg omhoog en kan na een regenbui makkelijk in een glibberige massa veranderen. Soms is het even duwen geblazen! We overnachten op Ston eiland een schier eiland in het Brokopondo meer! Tijdens de dagtocht naar de Brownsberg maken we hier onder begeleiding een mooie wandeling naar de omliggende vallen. Op het programma staat een bezoek aan de Leo-val en de Irene-val. Tijdens deze pittige wandeling krijg je uitleg over de verschillende tropische woudreuzen en de boeiende fauna. Zo zal je zeker een abrasa in zijn dodelijke wurggreep kunnen zien. De fel blauw gekleurde vlinders ontsnappen niet aan je aandacht. De kans is groot om tijdens deze wandeling brulapen te zien of ze anders zeker te horen. Het verscholen Leo-valletje draagt de naam van haar ontdekker, oom Leo, een bekend voormalig medewerker van het natuurpark.
Hoewel de wandeling terug van de Irene-val inspaand is te noemen kan je bij deze val tussentijds alvast de vermoeidheid van je afspoelen. Onderweg krijg je uitleg over de flora en fauna van het tropisch regenwoud.
Overblijfselen van synagoge en graven bij Jodensavanne
Dag 10 Brownsberg (Ston Island) - Jodensavanne en Redi Doti - Overbridge
Dag 11 Overbridge
De volgende dag gaan we per bus naar de Jodensavanne. Tijdens het bezoek aan de Jodensavanne tref je, verscholen in het oerwoud, de overblijfselen aan van de synagoge Beracha Ve Salom en een joodse begraafplaats met mooi bewaard gebleven zerken. De eenvoudige houten grafpalen aan de andere kant behoren toe aan de overleden nakomelingen van de tot slaaf gemaakten. Als je goed kijkt zie je deze begraafplaats verder in het oerwoud doorlopen. Een slokje water uit de medicinale bron dien je zeker niet over te slaan. Na de Jodensavanne rijden we verder via Redi Doti door naar Overbridge.
Groningen en Nieuw Nickerie – uitvalsbasis voor Engels Guyana
Dag 12 Overbridge - Paramaribo
Dag 13 Paramaribo - Nieuw Nickerie
Dag 14 Nieuw Nickerie - Paramaribo
We verlaten Paramaribo via een landelijke weg door een gebied vol kleine landbouwers. Via een groen weggetje tussen de Hindoestaanse en Javaanse landbouwers komen we uiteindelijk aan in Groningen. Dit plaatsje staat vol beelden en monumentjes die verwijzen naar de immigratie van 400 Groningse en Gelderse boeren in 1845. Door tropische ziekten en tegenwerking van lokale plantage-eigenaren nam hun aantal al snel af. Slechts een handjevol bleef over dat integreerde met de lokale bevolking.
De nakomelingen van de Nederlandse kolonisten worden tegenwoordig boeroe’s genoemd. Hier houden we een lunchstop. Op weg naar Nickerie staan we even stil in het verlaten plaatje Coppenamepunt. Voordat president Wijdenbosch hier de Coppenamebrug over de gelijknamige rivier liet bouwen was dit een levendige plaats. Nu staan daar alleen nog enkele eetstalletjes en proberen de vissers van de Coppename-monding er hun dagelijkse vangst te slijten. Via het verlaten plaatsje rijden we door het kokosdistrict Coronie. Daarna bereiken we de ruïne van de grote staats rijstpellerij in Wageningen.
In de namiddag komen we aan in Nieuw Nickerie, de tweede stad van Suriname, waar we de nacht doorbrengen. Bezienswaardig is de getolereerde smokkelhaven ‘Back Track’, van waaruit snelle boten vertrekken naar Springlands in Guyana. Van hieruit rijden bussen naar de Guyanese hoofdstad Georgetown. De Engelse Guyanezen komen goedkoop winkelen in Suriname en smokkelen sigaretten en kleding het land uit. Op de dijk bij Backtrack tref je een hindoetempel aan waar reizigers om een succesvolle oversteek van de woelige Corantijn-rivier kunnen bidden.
De volgende ochtend is het mogelijk om een optionele boottocht te maken in natuurreservaat Bigipan. Vervolgens rijden we terug naar Paramaribo, vanwaar we de volgende dag via Albina doorreizen naar Galibi.
(Omdat het Bigi Pan reservaat droog ligt, zullen wij dan een boottocht maken over de Nickerie rivier die grenst aan het Bigi Pan reservaat. De vogels en apen zijn nu hier gevestigd).
Op zoek naar zeeschildpadden bij Galibi
Dag 15 Paramaribo - Galibi
Dag 16 Galibi
Dag 17 Galibi, bezoek Bagno Saint Laurant - Paramaribo
We varen gezamenlijk over de brede Marowijne-rivier in twee uur naar Galibi. Onderweg zien we wellicht zoetwaterdolfijnen. In de middag bezoeken we het indianen dorp Langamankondre waar uitleg wordt gegeven over het dagelijks leven. Ook wordt er uitleg gegeven over de verschillende bomen die je hier aantreft.
In dit gebied komen veel zeeschildpadden voor die hun eieren leggen in het strand. In het legseizoen wordt een nachtelijk bezoek aan de stranden georganiseerd om de schildpadden te bekijken. We willen iedereen verzoeken daarbij geen flitsfoto’s te maken om de schildpadden niet te storen. De dag erna wandelen we naar het indianendorpje Christiaankondre en naar het bos. De wandeling eindigt op het strand waar je kan zonnen en zwemmen of gewoon lekker luieren in je hangmat.
Voordat we terugkeren naar Paramaribo meren we af in Saint-Laurent-du-Maroni in buurland Frans Guyana. Hier bezoeken we het ‘Bagno’ of Camp de la Transportation. Deze beruchte gevangenis is bekend geworden door de verfilming van het boek Papillon. We varen vervolgens terug naar Albina waar de bus ons opwacht voor de terugreis naar Paramaribo.
Fietstocht door het Commewijne district
Dag 18 Paramaribo, optionele fietstocht Commewijne
Dag 19 Paramaribo - Amsterdam
Dag 20 aankomst Amsterdam
Met de fiets kun je Commewijne op een bijzondere manier ontdekken. Je fietst langs de oude plantages in het district Commewijne, met een bezoek aan het openlucht museum. We bezoeken ook de oude suikerfabriek die sinds 1974 niet meer wordt gebruikt, de natuur heeft hier inmiddels vrij spel en bekruipt het pand van alle kanten wat het een bijzonder aanblik geeft. Bij deze ontspannen tocht moet je per bootje de Suriname-rivier oversteken en fietsen we over het rustige platteland. De aangrenzende officierswoningen en het door twee kanonnen geflankeerde standbeeld van koningin Wilhelmina zijn tevens je aandacht waard. In Paramaribo’s oude stadskern met straten als de Herenstraat, Gravenstraat en Keizersstraat vind je mooie houten koloniale panden.
De verdraagzaamheid van de Surinaamse bevolking wordt geïllustreerd door de joodse synagoge en de moskee, die bijna aan elkaar grenzen. Bij de Waterkant, waaraan een aantal fraaie houten herenhuizen gelegen is, kun je neerstrijken voor een hapje en een drankje. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de brug over de Surinamerivier en het wrak van het Duitse vrachtschip Goslar. Hier brengen we nog een nacht door in het hotel en heb je nog even tijd voor je laatste inkopen. De volgende dag vlieg je terug naar Amsterdam.
Op weg met Djoser
Hoewel de route en de plaatsen waar we overnachten vast staan, zijn er binnen het programma mogelijkheden om zelf je dagindeling te bepalen. De lokale Nederlands sprekende reisbegeleider doet voorstellen voor excursies, maar je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen.
Hou er rekening mee dat door het karakter van deze reis en van het land er zich onvoorziene omstandigheden voor kunnen doen, waardoor het programma niet helemaal uitgevoerd kan worden zoals hierboven beschreven, vaak wordt dit dan ter plaatse door de lokale agent kenbaar gemaakt.
Vertrekdata 2025
Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.095,-
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 2.995,-
Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.295,-
Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.645,-
Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.195,-
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
€ 3.195,-
Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.245,-
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
€ 3.445,-
Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.
€ 3.095,-
Vertrekdata 2026
Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
€ 3.145,-
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
€ 3.195,-
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.
€ 3.195,-
Inclusief
- Vliegreis met KLM
- Alle vluchttoeslagen
- Nederlandssprekende lokale reisbegeleiding
- Vervoer per bus
- Vervoer per korjaal in binnenland
- Overnachtingen in sfeervolle accommodaties
- Maaltijden tijdens verblijf op Galibi
- Ontbijt in Paramaribo en Nickerie
- Bustocht naar Jodensavanne
- Stadswandeling door Paramaribo met gids
- Wandeling Brownsberg naar uitkijkpunten en watervallen
- Bezoek Marronsdorpjes in binnenland waaronder Pikin Slee
- Bezoek dorpen Bekijo en Duwatra
- Boottocht op Boven Suriname
- Boottocht naar Galibi
- Boottocht Pikin Slee
- Entree voor het verblijf in Overbridge
- Entree voor het verblijf in Brownsberg
- Entree voor het verblijf in Boven Suriname
- Bezoek aan bagno St Laurent in Frans Guyana
- Nachtelijk bezoek (per boot) schildpaddenlegstranden (in seizoen feb-aug)
Exclusief
Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, visa etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-, Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.
Eenpersoonskamer
Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden op een kamer met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken alléén voor het verblijf in Paramaribo tegen een toeslag van € 795,-.
Je beschikt dan over een eenpersoonskamer tijdens de 6 overnachtingen in Paramaribo, de overige dagen deel je de accommodatie met medereizigers en is een eenpersoonskamer niet mogelijk.
Vluchttoeslagen (inbegrepen)
Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.
Hotelverlenging
Verlenging met accommodatie is in Paramaribo bij te boeken. De prijs voor het centraal gelegen hotel, op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht is vanaf € 70,-. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 120,- per nacht inclusief ontbijt.
De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht. De transfer van en naar de luchthaven komt te vervallen.
Landarrangement
Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.095,-.
Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.
Groepssamenstelling en groepsgrootte
Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.
Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.
Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.
De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.
Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.
Vertrek informatie
Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.
Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.
Vertrek gegarandeerd
Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.
Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.
Reviews Suriname, 20 dagen
-
Een fantastische reis van 20 dagen door Suriname. De in vele opzichten kleurigheid van het land, het heerlijke en gevarieerde maaltijden en de natuur blijven me altijd bij. Het avontuurlijk karakter (binnenland, weinig voorzieningen) van de reis maken het soms zwaar. Pluim voor de gidsen!
-
Goed: -gids wist veel over de historie, cultuur, natuur. -logistiek: bussen, boten, kok in het binnenland. Slecht: -aangegeven zakgeldbedrag van €200 per week is in het binnenland (waar je niet kunt pinnen) te weinig. moet minimaal €400 zijn -fooienpot lang niet gebruikt, kregen we geheel terug (??)
-
Een prachtige rondreis met een rustig reistempo. Gids Kenneth is geweldig met veel kennis van de natuur. De accommodaties in het binnenland zijn erg basic, wel op mooie locaties. Vele boottochten en reisdagen zijn niet lang. Prijzen voor eten/ drinken zijn hoger dan vermeld op site +/- 400 per week.
-
Een prachtige reis, wel warm. Veel variatie. In het zuiden basic voorzieningen. Het reizen per korjaal is bijzonder. Het hotel in Paramaribo prima om weer op adem te komen. Een voortreffelijke gids Kenneth verdient een dikke 10: aandachtig, integer, humor, kennis over flora, fauna en geschiedenis.
Praktische informatie
Accommodatie
In Paramaribo en Nieuw Nickerie overnachten we in comfortabele hotels. Het hotel in Nieuw Nickerie is wel eenvoudig. De kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet. Airco of fan is aanwezig.
In het binnenland (Boven Suriname, Brownsberg en Galibi) overnachten we in eenvoudige groepsaccommodaties die in lokale stijl zijn gebouwd. Je slaapt in het binnenland met 2, 4 of 6 personen in een hut, afhankelijk van de beschikbaarheid. Reis je alleen dan deel je dus altijd de hut met je reisgenoten. In Boven Suriname slapen we in karakteristieke 2- en 4-persoons hutten, het sanitair deel je hier met je reisgenoten en is in een apart gebouw.
Bekijk hotelreviews op
Paramaribo | Eco Torarica |
Nickery | Hotel Regency |
Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.
Eenpersoonskamer
Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden op een kamer met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken alléén voor het verblijf in Paramaribo tegen een toeslag van € 795,-.
Je beschikt dan over een eenpersoonskamer tijdens de 6 overnachtingen in Paramaribo, de overige dagen deel je de accommodatie met medereizigers en is een eenpersoonskamer niet mogelijk.
Vliegreis
Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Vlucht met
KLM
Traject
Amsterdam - Paramaribo
Vertrek
08:15 - 13:35
Vlucht met
KLM
Traject
Paramaribo - Amsterdam
Vertrek
16:25 - 06:10
In Suriname is het in de zomer 5 uur vroeger dan bij ons.
KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10 voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.
Landarrangement
Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.095,-.
Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.
Vervoer
Tijdens de reis door Suriname maken wij gebruik van onze eigen bus. Het reizen met eigen vervoer heeft als voordeel dat we regelmatig kunnen stoppen in een dorpje en plaatsen waar we doorheen rijden, bijvoorbeeld voor een bezoek aan een klein lokaal marktje of andere bezienswaardigheden. Het busvervoer is het gehele jaar voorzien van airconditioning.
Tijdens onze reis maken wij in het binnenland gebruik van korjalen. Dit zijn typische houten kano’s voorzien van buitenboordmotoren. Het is bij deze reis niet mogelijk om te reizen met een koffer.
Bij de reis inbegrepen
- Vliegreis met KLM
- Alle vluchttoeslagen
- Nederlandssprekende lokale reisbegeleiding
- Vervoer per bus
- Vervoer per korjaal in binnenland
- Overnachtingen in sfeervolle accommodaties
- Maaltijden tijdens verblijf op Galibi
- Ontbijt in Paramaribo en Nickerie
- Bustocht naar Jodensavanne
- Stadswandeling door Paramaribo met gids
- Wandeling Brownsberg naar uitkijkpunten en watervallen
- Bezoek Marronsdorpjes in binnenland waaronder Pikin Slee
- Bezoek dorpen Bekijo en Duwatra
- Boottocht op Boven Suriname
- Boottocht naar Galibi
- Boottocht Pikin Slee
- Entree voor het verblijf in Overbridge
- Entree voor het verblijf in Brownsberg
- Entree voor het verblijf in Boven Suriname
- Bezoek aan bagno St Laurent in Frans Guyana
- Nachtelijk bezoek (per boot) schildpaddenlegstranden (in seizoen feb-aug)
Excursies
Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt op zoek naar koopjes, wandelt graag door de stad of bezoek één van de vele historische gebouwen. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.
Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.
Tijdens de reis door Suriname zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
- We maken onder leiding van onze lokale gids een stadswandeling door Paramaribo, we bezoeken hier het historisch gedeelte van de stad en de lokale markt.
- We brengen een bezoek aan verschillende Marron dorpen waaronder Pikin Slee.
- Ook de dorpen Bekijo en Duwatra zullen we een bezoek brengen.
- In het binnenland maken we per korjaal een toch opzoek naar kaaimannen.
- In Brownsberg maken we een wandeling naar de Leo of Irene val.
- We stoppen in Wageningen om de oude ruïne van de rijstpellerij te bezoeken.
- In het legseizoen (feb-aug) maken we een nachtelijk strandbezoek om schildpadden te bekijken.
- Met de bus gaan we naar de Jodensavanne, een ruïne van een Joodse synagoge. We passen op de weg ook kort Redi Doti.
- In Boven Suriname doen we de beklimming van de 380 m hoge Fredberg.
Er zijn nog vele andere activiteiten mogelijk, zoals:
- Tijdens de stadswandeling door Paramaribo eindigen we bij Fort Zeelandia wat zeker de moeite waard is.
- Of ga mee met de boottocht naar het Bigipan vogelreservaat in Nieuw Nickerie. Bigi pan betekent in het Surinaams groot meer. Dit is een bijzonder beheersgebied dat gevormd wordt door kreken en mangrove bomen. Er zijn hier ongeveer z'n 120 soorten vogels waaronder de bekende rode ibis. Maar ook kan je kaaimannen en aapjes spotten.
- Maak een fietstocht door het plantagegebied aan de commewijnenrivier in Paramaribo.
- Bij voldoende deelnemers is het mogelijk een dolfijnen tour te doen.
- Een bezoek aan de oude koffie en cacao plantage peperpot is mogelijk.
Reisdocumenten
- E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
- Paspoort, dat bij vertrek uit Suriname nog minstens 6 maanden geldig is.
- Voor een bezoek aan Suriname heb je een entry fee nodig. Deze kun je online vooraf aanschaffen. De kosten zijn € 50 + € 8 servicekosten of $ 50 . Je dient dit zelf online aan te vragen bij vfsglobal.com, meer informatie volgt na boeking.
- Voor de aanvraag is het van belang dat je paspoort nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst in Suriname.
Geldzaken
In Suriname wordt er betaald met de Surinaamse dollar. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.
Pinnen: uitsluitend mogelijk in Paramaribo.
Contant: euro’s.
Creditcards: worden nauwelijks geaccepteerd. Wel kun je met Visa en Mastercard bij banken euro’s pinnen.
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 200,- per persoon per week.
Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 50,-.
Maaltijden
De maaltijden tijdens het verblijf op Galibi (ontbijt, lunch, diner), maar ook het ontbijt in Paramaribo, Overbridge en Nickerie is inbegrepen. In Paramaribo, Nieuw Nickerie, Brownsberg en Overbridge zijn alle overige maaltijden voor eigen rekening. In Boven Suriname zijn alle maaltijden voor eigen rekening. Tijdens de excursie naar de Fredberg is de lunch inclusief.
Surinaamse Roti restaurantjes hebben inmiddels in Nederland vaste voet aan de grond gekregen. Doorsnee Surinaamse gerechten bestaan echter voornamelijk uit rijst geserveerd met kip of vis. Veelal worden deze gerechten begeleid met lokale bladgroenten of kool.
Fruit is in Suriname overal verkrijgbaar. Mango’s, bananen, passievruchten (markoesa) en citrusvruchten zoals reusachtige pompelmoezen worden overal op straat verkocht. Lekkere snacks zijn bakbananen met pindasaus of teloh, als frieten gebakken cassave.
Naast verschillende verse vruchtensappen vind je in Suriname de bekende frisdrankmerken als Coca Cola, Sprite en Fanta. In sommige gevallen wordt dit vanuit het flesje overgeheveld naar een plastic zak. Mineraalwater, afkomstig uit bronnen uit het Amazonebekken, is in de meeste winkels te koop. Populair is het onder andere in literflessen verkrijgbare Parbobier. Borgoe, een lokale bruine rum vormt een goede begeleider van een kopje koffie in de avonduren.
Gezondheid
Voor deze reis wordt aangeraden:
- vaccinaties tegen DTP, hepatitis A en gele koorts, verplicht voor Frans Guyana
- malariatabletten
Neem ook altijd je vaccinatie boekje mee waarin de stempel staat dat je bent ingeënt tegen gele koorts. Als je deze niet mee hebt op de reis kan je geweigerd worden op de vlucht. Ook voor een bezoek aan Frans Guyana is dit verplicht. Check altijd voor u boekt of je deze vaccinatie kan zetten.
Hoewel de hygiënische omstandigheden in Suriname redelijk zijn, is het wel verstandig enigszins te letten op wat je eet. Om je tegen muskieten te beschermen raden we je aan een antimuggen-middel met het bestanddeel DEET mee te nemen. Klamboe's zijn aanwezig maar het is zeker aan te raden deze zelf mee te nemen. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.
Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.
Hotelverlenging
Verlenging met accommodatie is in Paramaribo bij te boeken. De prijs voor het centraal gelegen hotel, op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht is vanaf € 70,-. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 120,- per nacht inclusief ontbijt.
De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht. De transfer van en naar de luchthaven komt te vervallen.
Klimaat en geografie
Suriname ligt even ten noorden van de evenaar en heeft derhalve een tropisch klimaat. Dit betekent dat het in grote delen van het land het gehele jaar door warm is met dagtemperaturen tussen 30º en 35º C. 's Nachts koelt het af tot ongeveer 16 à 18º C. De regentijd valt in de periode van begin december tot en met eind januari en in de periode van eind april tot half augustus. In het regenseizoen kan je rekenen op hevige korte buien en bewolkt weer. De droge tijd beslaat de rest van het jaar. Het wordt in deze tijd overdag echter nooit koeler dan 24º C.
Het legseizoen van de schildpadden is van februari tot en met augustus.
Reisbegeleiding en gidsen
De groep wordt begeleid door een enthousiaste, lokale Nederlandssprekende reisbegeleider. Hij of zij wacht je bij aankomst in het hotel in Paramaribo op samen met onze lokale agent Jane en gaat met de groep mee het binnenland in. In Galibi maken we gebruik van de diensten van een lokale inheemse gids.
We maken dus gebruik van lokale reisbegeleiders. Per reis zijn er meerdere reisbegeleiders die verantwoordelijk zijn voor de reis. Dat heeft als voordeel dat zij veel meer over het land, de natuur, de gewoontes en over het dagelijkse leven kunnen vertellen. Ze weten wat er leeft in de jungle, waar dieren te spotten zijn en laten je kennis maken met de lokale bevolking. De reisbegeleiding verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de reis, de route en de andersoortige activiteiten tijdens rustdagen. Per gebied is er dus een andere reisbegeleider.
Veelgestelde vragen
Hoe zijn de overnachtingen?
In Paramaribo en Nieuw Nickerie overnachten we in comfortabele hotels. Het hotel in Nieuw Nickerie is wel eenvoudig. De kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet.
In Boven Suriname en Galibi overnachten we in eenvoudige groepsaccommodaties die in lokale stijl zijn gebouwd. Je slaapt in het binnenland met 2, 4 of 6 personen in een hut. De accommodaties zijn dus eenvoudig, maar wel altijd met een bed.
In Boven Suriname zijn we te gast op verschillende locaties. We rouleren de verblijven tussen Kwai Kwai, Isadoo en Menimi. Omdat er op de verschillende locaties ook mensen wonen kan het zijn dat bij bepaalde omstandigheden zoals een feest of overlijden wij niet daar kunnen verblijven. Om die redenen rouleren we tussen de verschillende plekken.
Wil je liever een eigen kamer dan is dit mogelijk alleen voor het verblijf in Paramaribo.
Bagage tips
We adviseren u niet meer dan ongeveer 10 á 12 kilo bagage mee te nemen in een reistas. Het is voor deze reis niet toegestaan om een harde koffer mee te nemen ivm het vervoer naar het binnenland. Neem dus een reistas mee + een weekendtas.
Tijdens de jungletocht laat u een deel van de bagage in het hotel in Paramaribo achter, omdat u slechts beperkt bagage mee kunt nemen. Dit heeft te maken met het maximum toegestane gewicht tijdens het vervoer per korjaal (traditionele boot). Neem daarom voor het binnenland (8 dagen) een kleinere rugzak of reistas/weekendtas + dagrugzak mee op reis. We raden u tevens aan om een waterdichte hoes of plasticzakken mee te nemen zodat de spullen die droog moeten blijven, beschermd zijn tegen het water van de rivieren.
U kunt uw kleding tegen een vergoeding in het binnenland laten wassen (op Boven Suriname en stuwmeer). Bij aankomst in Paramaribo ontvangt u een paklijst van uw lokale gids, zodat u weet wat u mee kunt nemen. Hieronder alvast wat tips voor het binnenland.
* waterdichte zak voor uw camera, reistas en andere waardevolle spullen
* rugzakje voor dagelijkse uitstapjes waarin de camera of waterfles in kan
* standaard reisapotheek
* klamboe en lakenzak zijn aanwezig in het binnenland (maar voor wie liever zijn eigen spullen gebruikt kan dit ook meenemen).
* 3 handdoeken
* zaklamp of hoofdlampje
* 1 rol toiletpapier
* regenjas of poncho
* badslippers en wandelschoenen met goed profiel
* bescherming tegen de zon
* vrijetijdskleding (2 shirts met korte en lange mouwen, 2 korte broeken, 2 langebroeken)
* zorg dat u ongeveer 450 euro per persoon heeft omgewisseld in de Surinaamse dollar om spullen te kopen in het binnenland. U kunt daar niet pinnen.
De netspanning in {$bestemming.bestemnaam} is over het algemeen 110 volt, de grotere hotels hebben wel vaak gewoon 220 volt net als in Nederland. Neem dan ook voor deze reis een wereldstekker meer, overal zijn de stopcontacten weer anders. Bekijk een afbeelding van de stekkers per land op wereldstopcontacten.nl. Tijdens de reis is er wifi aanwezig in Paramaribo, Overbridge en Nieuw Nickerie.
Is het een zware reis? En hoe is de beklimming van de Fredberg?
De reis is voor iedereen met een goede conditie prima te doen. Wel rekening houden dat de accommodaties in het binnenland eenvoudig zijn. Ook reizen we in het binnenland per korjaal, dat betekent dat vanaf de waterkant je de boot in moet stappen. Er zijn geen aanleg stijgers.
De Fredberg
Tijdens de reis is het mogelijk in Boven Suriname de Fredberg te beklimmen. We starten de tour vanaf Atjoni, de busjes brengen ons naar het beginpunt van de wandeling. We wandelen door het Amazonewoud en het eerste gedeelte kan je vogels, slangen en apen spotten. Er zijn zelfs katachtigen maar deze zijn zeer moeilijk te spotten.
Hoe wordt er gereisd en zitten er lange reisdagen tussen?
Bij deze reis vlieg je rechtstreeks met de KLM van Amsterdam naar Paramaribo. We maken gebruik van onze eigen bus, zodat we kunnen stoppen waar we willen. Houd er rekening mee dat de meeste wegen in Suriname niet geasfalteerd zijn, wat de gemiddelde reisduur langer maakt.
We maken in het binnenland gebruik van korjalen, typisch Surinaamse houten kano’s, voorzien van buitenboordmotor. De tochten per boot zijn ongeveer 1,5 uur tot 2 uur en zijn voorzien van rugleuningen. De oversteek naar de Duivelseilanden gaat per zeilschip. Zwemvesten zijn aanwezig. Vanuit Paramaribo kan je een fietstocht maken naar het plantagegebied aan de Commewijnerivier.
Paramaribo - Atjoni (opstapplaats, Boven Suriname) ongeveer 3,5 uur zonder stops
Atjoni - Brownsberg ongeveer 2,5 uur zonder stops
Brownsberg - Overbridge ongeveer 2 uur zonder stops
Overbridge - Paramaribo ongeveer 1 uur zonder stops
De langse boottocht is bij hoog water 2,5 uur, bij laag water kan dit 4 uur zijn.
Wie begeleidt de reis?
Djoser werkt samen met een efficiënt team met goed geïnstrueerde en enthousiaste lokale nederlands sprekende reisbegeleiders. Zij weten veel van hun eigen land en kunnen je het echte Suriname laten zien! Per gebied zal er een andere reisbegeleider ingezet worden. Dit heeft te maken dat een Marron alleen in zijn eigen gebied kan gidsen. Per reis zijn er dus altijd meerdere reisbegeleiders.
Onze lokale koks en kokkinnen maken in de binnenlanden de lekkerste Surinaamse maaltijden voor je klaar.
Kan ik in Suriname pinnen?
Alleen in Paramaribo kun je pinnen. Wel kun je met Visa en Mastercard bij banken geld opnemen. Je kunt voor je persoonlijke uitgaven het beste contante euro’s meenemen. In wisselkantoortjes kun je hiermee ook ’s avonds en in het weekend eenvoudig wisselen. In Frans Guyana kan er in Kourou en St. Laurent gepind worden
Hoe is het klimaat in Suriname?
Suriname ligt even ten noorden van de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Dit betekent dat het in grote delen van het land het gehele jaar door warm is, met dagtemperaturen tussen 25º en 30º C. De regentijd valt in de periode november tot en met januari en in de maanden mei, juni en juli. In het regenseizoen kan je rekenen op hevige korte buien. De droge tijd beslaat de rest van het jaar. In de nacht kan het flink afkoelen. Het wordt in deze tijd overdag echter nooit koeler dan 24º C.
Kan ik in Suriname snorkelen of kanoën?
Zowel het zee- als het rivierwater is in overvloed aanwezig, maar niet overal even helder. Snorkelen is dan ook niet mogelijk.
Kanoën is wel mogelijk en dan in het Brokopondo stuwmeer.
Kan ik de batterijen van mijn digitale camera opladen?
Tijdens de reis kun je in zowel het binnenland als in Paramaribo de batterijen van je camera opladen. Let daarbij wel op dat in het binnenland maar op bepaalde uren er elektriciteit is. Het voltage is 110 volt.
Wat is het voltage in Suriname?
Het voltage in Suriname is over het algemeen 110 volt. De grotere hotels hebben meestal wel 220 volt. Neem voor de zekerheid een wereldstekker mee. De stopcontacten zijn overal weer anders. In het binnenland is er niet overal elektriciteit beschikbaar. Neem in ieder geval altijd een hoofdlamp mee. De stroom valt regelmatig uit, ook in Paramaribo.
Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen? Is er WIFI aanwezig?
Bellen is alleen mogelijk in Paramaribo, Nieuw Nickerie en in Frans Guyana. Internetcafés zijn volop aanwezig in en rond Paramaribo. Voor mobiele telefonie is er geringe dekking buiten Paramaribo. Informeer voor vertrek bij je provider. Eveneens zijn er lokale simkaarten te koop.
Tijdens de reis is er WIFI aanwezig in Paramaribo, Overbridge en Nieuw Nickerie.
Wanneer begint het schildpadden seizoen
Het schildpadden seizoen start ongeveer vanaf februari t/m augustus. Tijdens deze periode zullen wij een nachtelijk bezoek brengen om dit te aanschouwen. Buiten het seizoen bezoeken wij het schildpadden museum.
Stel je vraag
Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.
Foto's en video
Reisblog Suriname
-
-
Georgetown, Cayenne en Paramaribo
Op onze nieuwe 21-daagse reis door Suriname, Frans-Guyana en Guyana verblijven we in alle drie de ho...
-
Lekker eten in Suriname
De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, aangezien de bevolking van Suriname afkomstig is uit een gr...
-
-
-
-
Fort Zeelandia
Het Fort Zeelandia kreeg haar naam toen het in 1667 werd veroverd door de Zeeuwse admiraal Abraham C...
-
-
Op bezoek bij de Saramaccaners
Trekkend door Suriname kom je onvermijdelijk in een korjaal terecht, een uitgeholde boomstam met mot...
-