Eten met Djoser in Afrika: Wat schaft de pot tijdens kampeerreizen?
Bij al onze kampeerreizen in Afrika maken wij gebruik van een meereizende campcourier die ter plaatse drie maaltijden per dag bereidt. Wat kun je hier allemaal voor verwachten en... wat verwachten wij van jou?
Campcourier
Sommige mensen denken dat ‘campcourier’ een ander woord is voor ‘kok’ en andere reizigers gaan ervan uit dat ze de hele reis zelf niets hoeven te doen. Het zijn regelmatig voorkomende misverstanden. De campcourier is allereerst verantwoordelijk voor het logistieke traject rondom de maaltijden: boodschappen doen en coördineren bij de voorbereidingen en het koken zelf.
Van onze deelnemers verwachten wij tijdens deze kampeerreizen een actieve instelling. Niet dat je zelf de hele dag in touw bent om voor de rest van de groep te kokkerellen. Koken voor een groep mensen is weliswaar een tijdrovende bezigheid, maar het is heel goed te doen als iedereen een helpende hand biedt. De campcourier plant de maaltijd en geeft de juiste aanwijzingen. Dagelijks assisteren twee deelnemers bij de leukste klusjes; aardappelen schillen, groente snijden, waterhalen bij de pomp en…… de afwas.
Safarimenu
De gerechten die onderweg op het menu staan, zijn afgestemd op de westerse smaak. Gebakken eieren, brood en cornflakes, koffie en thee, vormen ‘s morgens een welkom ontbijt. ‘s Middags wisselen we broodlunches af met smakelijke salades. Het diner varieert van pasta, rijst of aardappelen in combinatie met vlees (voornamelijk rundvlees), vis en verse groenten. Ook kun je altijd een aantal lokale gerechten verwachten, zodat je kennis kunt maken met de plaatselijke keuken.
Getracht wordt, ondanks de vaak afgelegen kampeerplekken, met zo vers mogelijke ingrediënten een voedzame maaltijd te bereiden. Bedenk wel dat je in Afrika bent en dat de keuze aan verse producten niet te vergelijken is met hetgeen je in Nederland in de supermarkten aantreft. In de meeste landen wordt er daarom voor vertrek een flinke hoeveelheid houdbare producten ingekocht. Onderweg vullen we dit in kleine dorpen en op lokale markten aan met vers brood, groente en fruit. Toch gaat versheid op sommige plaatsen veel verder dan je in Nederland gewend bent. In het verleden pikten kippen vrolijk rond de tenten, om nog diezelfde avond het belangrijkste ingrediënt te vormen van de ‘chicken curry’. Ook lief blatende geitjes bleken een te hoge aaibaarheidsfactor te hebben om de Nederlandse maag als eindbestemming te krijgen. Tegenwoordig kom je dit soort voorbeelden dan ook niet meer tegen.
Speciale maaltijden
Heb je speciale maaltijdwensen, houd er dan rekening mee dat de mogelijkheden beperkt zijn. Het is vrijwel altijd mogelijk om tijdens je kampeerreis vegetarisch te eten. Geef dit wel duidelijk aan wanneer je boekt, dan geven wij het door aan de lokale agent. Daarnaast is het aan te raden ter plaatse de courier nogmaals te informeren, dit om misverstanden te voorkomen.
Andersoortige bijzondere maaltijden kunnen we helaas niet garanderen. Meestal roepen dit soort verzoeken namelijk vraagtekens op bij onze lokale vertegenwoordigers. Van lactovegetariërs of vetarme diëten heeft men in Zambia bijvoorbeeld nog nooit gehoord! Echter, mocht je om medische redenen bepaalde producten niet mogen eten, dan doen we onze uiterste best om dit via onze lokale agent voor je te regelen.
> Bekijk al onze safarireizen