Olympische studiereis
Hoera ,we gaan op studiereis
China is populair onder Djoserreizigers, dus ook voor zes medewerkers van Djoser wordt het de hoogste tijd om er een kijkje te gaan nemen. Want natuurlijk willen we onze klanten precies kunnen vertellen wat ze op reis met Djoser kunnen verwachten. Tussendoor vestigen we ook nog een nieuw Olympisch record.
Begin december reizen we af naar de hoofdstad Beijing. Op het programma: een kennismaking met het land, Djoserhotels bekijken en een bezoek aan onze plaatselijke agent. Op de luchthaven van Beijing worden we opgevangen door onze lokale gids. Zij draagt de typisch Chinese naam TK. We laten de spullen achter in het Djoserhotel in het centrum en maken meteen kennis met hectisch Beijing. TK brengt ons met de metro naar de Lamatempel, een prachtige tempel waar het Lamaïstisch boeddhisme beleden wordt. ‘s Avonds trakteert onze lokale agent Zhong ons op Pekingeend. Dit smakelijke hoofdgerecht gaat vergezeld van allerlei bijgerechten en een heerlijke Chinese wijn.
Verrassing!
Hong, een Nederlandse reisbegeleider die in Beijing woont, neemt ons mee naar de Verboden Stad, een uitgestrekt gebied van paleizen en musea waar vroeger de keizerlijke familie zich afsloot. Maar eerst bekijken we het aangrenzende Plein van de Hemelse Vrede en sluiten aan in de rij wachtende Chinezen voor het mausoleum
van Mao. We stappen ook nog op de fiets om de hutongs, karakteristieke oude woonwijken, te verkennen. Na deze indrukwekkende dag wacht het hotelmanagement ons op voor het diner. Verrassing! Pekingeend! Vroeg in de ochtend verlaten we de stad. Vanaf de Chinese Muur hebben we prachtige vergezichten over het bergachtige gebied ten noorden van Beijing. Na een wandeling breken we, zonder noemenswaardige tegenstand, het Olympisch record Muurliggen. Op de terugweg naar de hoofdstad bekijken we het indrukwekkende Zomerpaleis. Dit keizerlijke zomerverblijf ligt aan een kunstmatig meer. Het graafwerk gebeurde in die tijd met de hand. We sluiten de dag af met een bezoek aan een traditionele Chinese theatervoorstelling. Vanavond geen Pekingeend. De laatste dag doen we het iets rustiger aan. Eerst naar de Tempel van de Hemel, een enorm complex van prachtige bouwwerken in een parkachtige tuin. Veel stedelingen doen hier graag hun dagelijkse tai-chi-oefeningen. Daarna bezoeken we nog enkele hotels waar Djoser gebruik van maakt, stuk voor stuk centraal gelegen en in ‘authentieke’ Chinese stijl. ‘s Middags verkennen we de grote winkelcentra, moderne complexen van honderden winkeltjes met kleding, horloges en souvenirs. Ook wij kunnen de koopgekte niet weerstaan en natuurlijk vergeten we de collega’s in Leiden niet.
Jammer. Deze indrukwekkende studiereis zit er al weer op.