Lima, metropool in de woestijn
tekst en fotografie: Thijs Heslenfeld
Een stad van 500 vierkante kilometer, midden in de woestijn. Acht miljoen mensen op jacht naar geld, geluk en morgen. Dat v erzin je niet. Maar het bestaat wel. Welkom in Lima.
Lima is een unieke cocktail. Parijs, Calcutta, Madrid en Rio in de blender. Lima is lawaai en muziek, getoeter en geschreeuw. Schandelijke rijkdom en schrijnende armoede. Vrolijke kinderen en tandeloze sloebers. Kapitale gebouwen en eindeloze sloppenwijken. De meeste bezoekers keren de Peruaanse hoofdstad zo snel mogelijk de rug toe. Dat is jammer, want als je Lima een kans geeft, maakt de stad een onuitwisbare indruk.
Cafés zonder klok
In Lima vind je kroegen waar de klok een eeuw heeft stilgestaan. Alles origineel,
inclusief het meubilair en - zo lijkt het - de obers en sommige bezoekers.
El Cordano is zo’n café. Fantastisch mooi in al zijn eenvoud. Een paar vergeelde foto’s aan de muur, een vitrine met een aangesneden ham, een stuk kaas op de toog en een eenzame bierdrinker in de hoek. Het lijkt een iets te mooie setting uit Hollywood, maar het is allemaal echt.
El Cordano ligt pal naast het presidentiële paleis en er komen veel invloedrijke mensen. “Hier wordt het land geregeerd”, zegt een stamgast. Minder bekend, maar misschien wel nog authentieker, is Bodega Queirolo, vlakbij het Plaza San Martin. Hier verzamelt de middenklasse zich na een dag hard werken om te borrelen en een vorkje te prikken. Ook hier prachtige details. Alleen al de diep uitgesleten vloer vertelt een eigen verhaal. Eigenaar Ernesto Queirolo zit zelf achter de kassa en vertelt graag over de dagen van weleer.
Contrasten
Het eten in deze cafés is prima maar eenvoudig. Voor een iets hoger niveau ga je naar Santiago Queirolo in de wijk Pueblo Libre. Italiaanse immigranten openden hier in 1880 een kruidenierszaak die is uitgegroeid tot een gerespecteerd wijnhuis met taveerne. Santiago Quierolo ligt een beetje uit de route en is daardoor nauwelijks bekend bij toeristen. Ook hier tafels vol druk debatterende mannen, volop warmte en gezelligheid.
Leun achterover en laat je verwennen met plaatselijke lekkernijen als cebiche
(rauwe vis gemarineerd in citroensap en kruiden), choritos a la chalaca (grote
gekookte schelpen met uien en knoflook, in één keer naar binnen slurpen) of jamón de pais. Voor 25 dollar eet je prima met z’n vieren. Een flesje wijn van het huis erbij... heerlijk!
Lima is een stad van contrasten en langs de kust kom je het hele scala tegen; van straatarm tot schaamteloos rijk. In de havenwijk Callao leven vissers in krotten van golfplaat en houten pallets. Tien kilometer verderop, in de zakenwijk Miraflores, wonen de nieuwe rijken in penthouses met geweldige uitzichten over de Pacific.
Ook de expats zoeken het vooral in de chiquere wijken Miraflores en San Isidro. Bijvoorbeeld bij San Antonio, een populaire plek voor een goede salade of een lekkere sandwich. Maar het echte Lima-gevoel ontbreekt hier; dit terras had in any wereldstad kunnen liggen.
Strandvakantie?
Heb je het goudmuseum, de kathedraal, de wisseling van de wacht bij het presidentiële paleis gezien en je souvenirs ingeslagen op de Incamarkt, dan zijn de stranden een prima plek om de hectiek van de stad even achter je te laten. Op het Playa Costa Verde verzamelen zich elke dag een heleboel enthousiaste surfers. Leuk om naar te kijken, leuk om een babbeltje te maken en leuk om even tot rust te komen. Er staat altijd wel een kraampje met een hapje en een drankje en de oceaangolven maken genoeg lawaai om ook het drukke verkeer achter je te vergeten. Een verfrissende duik is helaas geen aanrader. Daarvoor is het water toch iets te vervuild.
Voor de mooiste zonsondergang ga je naar de terrassen van Larco Mar, een modern winkel- en uitgaanscentrum. Winkels, bioscopen, trendy cafés en restaurants. Het is érg upmarket en nogal Amerikaans, maar het uitzicht is spectaculair. Larco Mar is gebouwd bovenop een steile klif en torent bijna honderd meter boven het strand uit.
Vismarkt
Nóg zuidelijker keer je weer terug in het gewone leven. Op de vismarkt Mercado Pesquero Artesanal Chorilles is het een gezellige drukte van belang. De Limeños komen hier om hun verse vis te kopen. Als ze echt honger hebben, laten ze het gelijk bereiden in één van de restaurantjes op het strand. En als ze geld te veel hebben, kopen ze een emmertje vis om aan de pelikanen te voeren.
Wel even opletten als je zelf een gebakken visje wil eten. De doortastende dames die deze tentjes runnen, hebben er een handje van om buitenlanders vakkundig uit te wringen. Waarschijnlijk duwen ze je eerst een menukaart met absurde gringoprijzen in de handen. Die moet je meewarig lachend terzijde schuiven. Spreek een normale prijs af en aanvallen maar.
Lima staat bij Djoser op het programma van drie verschillende rondreizen: 21dagen Peru, 23 dagen Bolivia & Peru en 28 dagen van Rio de Janeiro naar Lima. Prijzen vanaf € 2195,-.